Barn og mat: - Alle barn liker fisk

Foto: Bare Bra Barnemat
Det er en myte at barn ikke liker fisk, sier Familieklubbens ernæringseksperter.

Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad skriver om barn og ernæring på Familieklubben og Bare Bra Barnemat.

Når barna er små er det vår oppgave som foreldre å tilby barna ulike matvarer fra de første smaksprøvene. Det øker sannsynligheten for at de liker flere matvarer når de blir større. Barn liker mange matvarer, også fisk, men en, to eller tre smaksprøver er ikke nok. Tilby fisk til middag 2-3 ganger i uken og gjerne også som pålegg.

Barn har også perioder der de ikke vil ha spesielle matvarer. Det er viktig at du fortsetter å servere fisk jevnlig så barnet får tilbudet om å spise fisk. Barn kan like fisk like godt eller like dårlig som andre matvarer. Myten om at barn generelt ikke liker fisk stemmer ikke. Mange barn elsker fisk!

Den første maten

Når du starter med de første smaksprøvene ved 4-6 måneder må barnet ditt venne seg til nye smaker, nye konsistenser og lukter. Det er mye som er nytt, og vi kan ikke forvente at alt skal falle i smak første gang, om det er grønnsaker, grøt, frukt, kjøtt eller fisk. Noen barn spiser alt som blir servert, men for andre kan det ta litt lengre tid.

451_edited.jpg

Fisk og barn
Foto: Bare Bra Barnemat

Når barnet er større

Har du større barn som ikke liker fisk, bør du akseptere det og ikke tvinge barnet til å spise. Det er likevel lurt å fortsette å tilby fisk sammen med tilbehør som du vet barnet liker. Si heller “da liker du ikke den fisken i dag, men kanskje du liker den i morgen?”. Barn kan forandre mening om hva de liker fra dag til dag.

Det viktigste du som forelder kan gjøre fra barna er små er å tilby fisk jevnlig og vise matglede.

Fisk er ikke bare fisk

Du har kanskje hørt poden si at han eller hun “ikke liker grønnsaker”. Grønnsaker kommer i mange farger, smaker og konsistenser, og det samme gjelder fisk. Det finnes mange ulike fisketyper, det kan hende barnet ditt foretrekker ørret fremfor laks, sei fremfor torsk eller steinbit, makrell, sild. Hvilken fisk du velger og hvilken tilberedningsmetode du bruker kan også avgjøre om barnet spiser fisk akkurat den dagen. Det er lurt å variere med forskjellige typer fisk, både fet og mager. Spis også gjerne mer småfisk som er lenger ned i næringskjeden.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale