Barn og mat: 6 tips til hvordan du kan takle kresne barn

Slik takler du kresne barn
Har du et barn som ser ut til å ikke like noe mat? Det er forskjell på «kresenhet» og naturlig skepsis.

Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad fra Bare Bra Barnemat skriver for VG Familieklubben om barn og ernæring.

 

Selv om et barn virker kresent eller ser ut til å ikke like maten hun får, er det viktig å tenke på at det ofte tar tid for barnet å bli kjent med nye smaker og konsistenser. Barn må ofte smake den samme matvaren så mange som 15 ganger før de aksepterer den. Selv om barnet i perioder ikke spiser like variert som vi foreldre gjerne skulle ønske, er det ikke sikkert barnet egentlig er kresent. For hva vil det egentlig si å være “kresen”?

Les også: Dette må du huske når barnet begynner med fast føde

 

Vi mener at det er unødvendig å bruke uttrykket “kresen” om barn. Kresen er et negativt ladet ord som kan få både barn og voksne til å føle seg utilpass.  Tenk deg selv, om du er bedt i middagsselskap. Du får servert noe du ikke liker og får kommentarer om at “du må jo smake på maten” eller “ikke vær så kresen, da”.

 

Barna lar ikke være å spise for å være vanskelige mot oss foreldre, kanskje det ligger noe bak denne såkalte “kresenheten”?

 

Kresen eller naturens forsvarsmekanisme?

 

Ved 2-3-årsalderen og opp mot 6-årsalderen utvikler barn noe som kalles neofobi. Dette er rett og slett en forsvarsmekanisme fra naturens side, som gjør at barn blir naturlig skeptiske til mat de ikke kjenner fra før. Når barna ble gamle nok til å finne maten på egenhånd, beskyttet neofobien mot mat som kunne være giftig. “Kresenhet” er ikke det samme som neofobi og kjennetegnes ved at barnet ikke vil smake mat som allerede er kjent, og er skeptisk til allerede introduserte smaker og konsistenser. Her er våre beste tips til å få barnet til å spise variert og lære dem til å like nye smaker.

 

1. Introduser ulike smaker fra du starter med den første babymaten (Fra rundt 4-6 måneder)

La barnet bli vant til å spise mat med ulik konsistens og smak, da er det større sannsynlighet for at barnet aksepterer ulike matvarer senere. Alle matvarer du introduserer før 2-års alder vil barnet ha kjennskap til, og det vil bli enklere å få barnet til å spise disse matvarene i årene som kommer.

Les også: Ukemeny for innføring av fast føde

 

2. Tilby alltid, men tving aldri

Gi barnet mulighet til å smake på ulike matvarer. Tilby den samme matvaren flere ganger selv om barnet ikke smaker. Tving aldri skjeen inn i munnen på barnet, og vær oppmerksom på når barnet gir tegn til at det er mett og ikke vil ha mer mat. De minste kan vise tegn til dette ved å knipe igjen munnen og snu seg vekk. Respekter også når større barn sier de er mette, og prøv å ikke mase om at de må spise opp eller spise mer.

 

3. Vær forberedt på å tilby matvaren opp til 15 ganger

Skal du introdusere nye matvarer for 2-6 åringen? Da bør du regne med å gi den samme matvaren opp til 15 ganger i en positiv setting, før barnet blir vant med den nye smaken og konsistensen. Som tidligere nevnt er det naturlig for barna å være skeptisk til nye matvarer. Lag gjerne en oversikt over hvor mange ganger du har tilbudt de ulike matvarene, det kan være lett å miste oversikten og tro at man har tilbudt matvaren flere ganger enn man egentlig har.

Les også: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

 

4. God stemning rundt bordet!

Dere som voksne setter tonen for hvordan måltidene skal være. Vi vet det kan være frustrerende til tider når poden ikke vil smake på maten sin, men overse tull og fjas, og ha fokus på å ha god stemning rundt matbordet. Pekefinger og tvang fungerer sjelden, ta heller fokuset vekk fra at de ikke smaker på maten. Snakk heller om andre koselige ting og ha en trivelig stund rundt matbordet. Det er opp til oss voksne å gjøre måltidet til en positiv opplevelse.

 

5. Gjør det til en lek

Det er diskutert hvorvidt man skal belønne barna med ulike “premier” for oppførselen sin, men om barnet er modent for det og med på det, kan det være en idé å lage en “premietavle” for hver gang barnet smaker en ny matvare. Skriv opp den aktuelle matvaren, sett på et klistremerke og si til barnet at det var fint at hun ville smake på den nye matvaren.

 

6. Barn er også små kokker

Barna kan, fra de er bitte små, være med å observere når dere lager mat. Bruk gjerne bæresele som barna kan sitte i mens dere lager mat. De små elsker å få ta del i det mamma og pappa gjør, og lærer mens de ser på. Etter hvert som de vokser kan de få være med å gjøre små oppgaver på kjøkkenet. Røre i bollen, kutte myke grønnsaker som sopp og avokado, helle og krydre. Barna tar seg gjerne en liten smak av grønnsakene du deler opp, og terskelen for å smake blir lav. Barn synes ofte det er gøy å smake på maten de selv har laget.

 

Om Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad:

Stine er mamma til ei lita jente, ernæringsrådgiver med bachelor i ernæring, tidligere kostholdsansvarlig i barnehage og eier av egen ernæringspraksis.

Veronika er mamma til to jenter, har en bachelor i idrett, ernæring og helse, er utdannet helsecoach, kost- og treningsveileder. Hun har skrevet bacheloroppgave om barn og ernæring.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale