Backpacking: Barn ingen hindring

Backpacking med barn
REISELYSTNE: Familien Stenmark/Svaland med døtrene Mika og Josefine foran øya Kanawa i Indonesia. Foto: Privat
Det å få barn trenger ikke forandre mye på reisevanene, mener Maria Svaland og Morgan Stenmark som har reist verden rundt med sine to døtre.

Svømme med hvalhai, nærkontakt med elefanter, snorkle med skilpadder og bestige fjelltopper, tempelbesøk og hesteridning på teplantasjer. Josefine (7) har vært på reise til sammen et år av livet sitt og allerede vært i 16 land. Mika (3) lærte å gå i Indonesia og sluttet med bleie på Sri Lanka. Å reise på langturer er en investering i livskvalitet for familien Svaland/Stenmark.

- Resten av året er så utrolig rutinepreget, du har jobb og henting og middag og lekser og legge seg. Det er så liten tid resten av året, så det å være sammen med barna i 4-6 uker om sommeren og gjøre noe som alle synes er gøy, det er det viktigste. Jeg skal ikke «disse» folk som velger andre måter å reise på, men selv om Bamseklubb-resort i Syden sikkert hadde vært gøy for barna, så tror jeg ikke jeg hadde synes det var gøy, sier Morgan Stenmark (44) som er journalist i NRK Super.

Reise med barn? Les disse tipsene.

5.jpg

Elefantsafari
NATURKONTAKT: Elefantsafari i nasjonalparken Udawalawe på Sri Lanka. Foto: Morgan Stenmark

Trygge på langturer

Han, kona Maria og de to døtrene har nettopp kommet hjem fra en seks ukers rundreise på Sri Lanka når vi møter dem hjemme på Ila i Oslo. Tidligere har de vært både på New Zealand, Belize, Indonesia, Australia, Marokko og Mexico og flere andre land sammen med barna. Den lengste turen de har vært på som familie varte i syv måneder, da Josefine var 4 og Mika var baby.

- Vi har alltid vært glade i å reise, og det å få barn trenger ikke forandre på det. Vi er trygge på å reise langt uten å planlegge alt på forhånd, sier Maria (45), som til daglig jobber som arkitekt i Snøhetta.

Les også: Derfor takler vi ferien så forskjellig

Folk reagerer gjerne litt på akkurat det, forteller Morgan. Mange synes det høres skummelt ut å ikke planlegge alt før reisen.

- Jeg synes jo det er halve moroa. Da har du rom til å ta noen krumspring. Reise er det beste jeg kan bruke pengene mine på. Da vi fikk barn tenkte vi at det er helt naturlig at de blir med på det vi synes er gøy. Andre familier bruker penger på andre hobbyer, og vi bruker det på reise. Det er en investering i familien, sier han.

6.jpg

TEMPELTURISTER: Mika, Maria og Josefine gjør seg klare til å ofre blomster til Buddha i Temple of the Tooth, i Kandy på Sri Lanka. Foto: Morgan Stenmark

Buss for tog

Paret forteller at de lever nøkternt resten av året og bruker lite penger på transport, klær og bolig hjemme i Norge. På reise tar de vanlige forholdsregler, vaksiner og reiseforsikring, reiseapotek og små pusleaktiviteter til lange bilturer. Og så er det viktig å opprettholde en viss rytme og rutine på primærbehovene.

- Barna må få nok mat og nok søvn. På den ene turen svømte Josefine så mye, og vi skjønte ikke hvor mye mat hun faktisk trengte å få i seg. Så man må få en stabilitet i primærbehovene, sier Maria.

Det meste har gått på skinner, bortsett litt bilsyke, en uventet togstans på Sri Lanka («Ja, de har buss for tog der og») og noen skrubbsår. Forventningsavklaring er også viktig, forteller de. Å si til barna at «i morgen blir det tre timers bilkjøring, men så skal vi på elefantsafari» sånn at det er noe å glede seg til funker bra. Kontakt med dyr står høyt i kurs for Mika og Josefine. Krokodille og leopard, skilpadder og maur, alt er like spennende.

- Det er nok litt av grunnen til at det har gått så bra å reise sånn, at det er så gøy med de dyrene, sier Morgan.

Fraråder reise til eksotiske steder

Gunnar Hasle er lege ved Reiseklinikken i Oslo og mener man ikke bør ta med barn på ferie til eksotiske steder hvis de er under 4 år.

- Immunsystemet er ikke modent ennå, og barna har ikke noe spesiell glede av å dra på en strabasiøs tur som ikke er planlagt på forhånd. Jeg ville mye heller kjøpt en pakkereise. Har man barn under 4 år bør man absolutt ikke legge opp en reise under enkle forhold i fattige land, og reiser man med barn mellom 5 og 10 år bør man ha en helt klar rute hvor alt er ordnet, sier han.

Jannecke Weeden, gründer av nettstedet Reis med barn, mener man ikke skal tenke at det er farligere eller vanskeligere å reise med barn enn uten.

- Det er ingenting som tilsier at man ikke kan ta med barna dit man vil, med mindre du skal vandre gjennom jungelen og malariainfiserte sumper. Så lenge du opprettholder en trygghetsstandard som du som forelder kan stå inne for, så går det bra, sier hun.

Hun har selv vært på flere utenlandsreiser med sine to barn, og hun sier at man ikke skal henge seg opp i at barna ikke nødvendigvis vil huske turen senere. Det er øyeblikkene som teller, mener hun.

- Jeg mener at lykkelige foreldre gir lykkelige barn. Hvis du er en eventyrlysten person og har vært det til du fikk barn, og så må du plutselig sitte på et fengsel av en all-inclusive med tappekran for øl og vin? Nei vet du hva, sier Weeden.

Jannecke Ft Lauderdale.jpg

POSITIV: Jannecke Weeden fra reisenettstedet Reis med barn i Florida. Foto: Privat

Forståelse for andre kulturer

Fordelene med å reise langt med barn er mange, mener Morgan Stenmark og Maria Svaland.

- Ting åpner seg opp når man reiser, man tenker på en annen måte og blir inspirert. Barna lærer forståelse for andre kulturer, for hvordan andre folk lever, og hva som er livskvalitet og dagligliv i andre land. Det må jo gi et interessant perspektiv for dem, selv om de er små, sier Maria.

De drømmer om å reise til Galapagos og på safari i Afrika. Men det vil familien vente med til også Mika er gammel nok til å huske turene. Når de er på tur lager Morgan små filmer for å hjelpe døtrene å huske reisene.

- Leopard og høne, sier lille Mika akkurat idet vi skal gå, et litt forsinket svar på var som var de kuleste dyrene hun så i ferien. Leopard på Sri Lanka og høner litt nærmere hjemme.

- Foreldrene til Morgan bor i Horten og har høner, forklarer Maria lattermildt.

Les også: Test av matbokser for barn

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale