Annonsørinnhold

Rougui (6): – Slik får du babyen til å roe seg

plan, fadder, fadderbarn, afrika, sult, ernæring, familie, Guinea, barnearbeid
DAGMAMMA: Moren til Ibrahim (7 mnd) stoler fullt og helt på seks år gamle Rougui, og forteller at hun er flink til trøste når han gråter. Foto: Pål Laukli

Seks år gamle Rougui er dagmamma for fetteren på syv måneder. Hun kan det meste om hvordan man skal trøste, skifte bleie og mate en baby.

 

– Han har malaria. Jeg vet det er malaria fordi han har diaré og kaster opp. Og han gråter mye, sier Rougui. Hun er seks år og snakker om småbarnsstell som om hun skulle vært mammaen hans. 

Babyen hun forteller om er fetteren Ibrahim på syv måneder. Rougui er hans dagmamma, mens tante Mafere jobber på jordet.

plan, fadder, fadderbarn, afrika, sult, ernæring, familie, Guinea, barnearbeid
SPØR EKSPERTEN: – Det lønner seg å trampe takten mens jeg synger. Da slutter han ofte å gråte, forteller Rougui. Foto: Pål Laukli

– Hva gjør du når han blir sulten eller begynner å gråte? 

– Når han gråter, pleier det å hjelpe hvis jeg synger og tramper takten samtidig som jeg holder ham inntil meg. Han liker også at jeg går rundt i rommet mens jeg synger. Noen ganger sovner han til og med, forklarer hun. Rougui forteller videre om hvordan hun gir Ibrahim vann igjennom dagen. Og når moren hans kan ta en kort pause på åkeren, tar hun ham med dit slik at hun kan gi melk. 

At barn må jobbe i hjemmet fremfor å gå på skolen er utbredt i store deler av verden. Ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen er det dels fordi de voksne ikke klarer seg uten deres hjelp, og dels fordi ikke alle ser viktigheten av at barn får leke fritt, uten store forpliktelser.

les også
Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

– Dette var ikke helt uvanlig i Norge heller for noen generasjoner siden. Men at det var vanlig også her, betyr ikke at det er bra. Det går ut over skolegang, som vi vet er nøkkelen til bedre helse, særlig for kvinner. Det går også ut over muligheten for frilek, som er viktig for barns følelsesmessige utvikling, sier hun.

– Historier som den Rougui forteller oss, skulle ikke kommet fra barn. Slik skal ikke barn ha det, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge.

 

plan, fadder, fadderbarn, afrika, sult, ernæring, familie, Guinea, barnearbeid
DREVEN: Lille Rougui bærer bittelille Ibrahim på ryggen hele dagen mens moren hans er på jobb. Foto: Pål Laukli

Går glipp av skolen 

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

Rougui bor i en landsby i Guinea sammen med bestemor, tante og fetteren. Hennes egen mor døde i barselseng, faren døde da hun var baby. Seksåringen har vært på skolen noen ganger, i første klasse, men bestemor har ikke råd til at hun kan gå fast. Dessuten trengs hun hjemme for å passe babyen. Tanten Mafere synes Rougui er veldig flink med Ibrahim, og føler seg trygg på å overlate ham til henne. 

– Hun får han til å roe seg, og er forsiktig når hun vasker eller kler på ham, sier tanten. Bestemor jobber også, så Rougui er hjemme alene med Ibrahim hele dagen. Stort sett har hun gutten knyttet på ryggen, men hvis han sovner, legger hun seg ned sammen med ham.

plan, fadder, fadderbarn, afrika, sult, ernæring, familie, Guinea, barnearbeid
MANGE OPPGAVER: I tillegg til å passe fetteren, har Rougui flere faste oppgaver i løpet av dagen, som matlaging og klesvask. Foto: Pål Laukli

For stort ansvar

les også
Hva er emosjonstrening?

Rougui synes ikke det er spesielt gøy å være dagmamma, men sier at «det går greit». Dessuten skjønner hun ikke hvem som skulle passet babyen om ikke hun gjorde det. Selv om Rouguis arbeid ikke er direkte fysisk skadelig, er det likevel er stort «men» her, ifølge barnepsykologen.

– En seksåring er aldri moden nok til å mestre alle situasjoner som kan oppstå med en baby, særlig ikke en som er alvorlig syk. Skulle det skje noe med babyen, vil hun antagelig alltid klandre seg selv som ikke klarte å passe bedre på, sier Gerhardsen.

– Det høres ut som Rougui er dedikert til oppgaven, og de voksne oppfatter henne som kompetent. Men at en seksåring kan være så tålmodig og fokusert på babyen at hun ikke glemmer seg bort, og samtidig forstå hva han til enhver tid trenger, er nesten utenkelig, sier hun. Gerhardsen påpeker at dette likevel føles som eneste alternativ for fattige familier.

les også
- La barna gjøre feil

– Løsningen for denne familien er antagelig ikke økt forståelse i barnepsykologi, men at de får godt nok betalt for jobben til gjør. Dermed hadde de sluppet å jobbe så mye at også småbarna deres må jobbe døgnet rundt, avslutter Gerhardsen.

Plan har nylig startet å arbeide i lokalsamfunnet der Rougui, for å hjelpe barna og familiene som bor der. Bestemoren og tanten til Rougui får nå bedre økonomiske muligheter gjennom en lokal spare- og lånegruppe som Plan har etablert. Og lille Ibrahim ble frisk etter at han fikk nødvendig hjelp på den Plan-støttede helsestasjonen.

– Målet på sikt er at Rougui også skal få gå på skolen, og som et første skritt har Plan samtaler med hennes foresatte om barns rett til utdanning og viktigheten av skolegang. Vi ønsker å gjøre så mye som mulig for at barn som Rougui skal få utfolde seg, gå på skolen og være trygge. Barn skal få være barn, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge.

Vil du bli Planfadder og hjelpe barn som Rougui? Klikk her.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Vis alle tilbudene

Til deg som medlem:

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale