Annonsørinnhold

Er det greit å sjekke barnas mobiltelefon?

Foto: NTB Scanpix

Barnas mobilbruk byr på nye utfordringer for foreldrene. Hvor går egentlig grensen mellom sikkerhet og overvåkning?

Mange foreldre bekymrer seg for hva ungene bruker mobilen til. Trangen til å beskytte barna kan til tider gå på bekostning av privatlivet deres.

– I utgangspunktet er det opp til hver enkelt forelder å avgjøre hvor mye man vil ta del i barnas mobilbruk, men vi ser det som vår rolle å tilrettelegge ved å tilby noen verktøy som både foreldre og barna har bruk for. Forbrukskontroll ble utviklet som nettopp et verktøy for å gi kontroll gjennom oversikt, forutsigbarhet og trygghet, sier markedsdirektør i OneCall, Albert Arli.

les også
– Vannet gikk i uke 18: Det sa bare splæsj!

Han får støtte av Hans Marius Tessem, leder av den gratis råd- og veiledningstjenesten slettmeg.no. Hans beste råd til foreldre er å skape trygghet og tillit. 

onecall, mobil, ukelønn, mobilbruk, familie, familieabonnement, mobilabonnement, barn
TILLIT VIKTIG: Hans Marius Tessem er leder for slettmeg.no Foto: Privat

– Min 7-åring har fått mobiltelefon. Jeg opplever nå at han kommer til meg hver gang det er noe han ikke forstår med mobilen, eller han trenger hjelp til å få noe til å virke. For hver gang jeg hjelper til, tror jeg det skaper en god opplevelse for han. Nå vet han fra ung alder at han alltid kan komme til meg når det er noe han lurer på.

Les også: Velg riktig mobiltelefon til barna

 

Åpen dialog

På et eller annet tidspunkt blir man som foreldre nødt til å gi opp kontroll uansett. Da er det lurt å ha på plass et godt tillitsforhold, påpeker Tessem.

les også
Her får du familieferie på budsjett

– En ting som er typisk for de fleste sakene som havner hos slettmeg.no, er at barna forsøker å holde problemene sine skjult for foreldrene. Som oftest fører det bare til at problemet blir større. Den formanende fingeren har ikke fungert. Den har snarere ført til at mange unge føler skam når de har gjort noe de vet de ikke burde. Dermed tør de ikke gå til foreldrene for å spørre om hjelp, sier han.

Les også: Så enkelt løses familiens mobildatautfordringer

onecall, mobildata, mobil, gigabyte, mobilabonnement, familieabonnement, iphone, trygg mobilbruk
GRENSER SOM HJELPER: Det finnes grep du kan ta for at barnas mobilbruk blir tryggere, men uten at det føles som overvåkning. Foto: Scanpix

Ta trygge grep

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

Rent praktisk kan du begrense mobilbruken ved å aktivere innstillinger på barnas telefon, noe som gjør at de får begrenset tilgang til apper og funksjoner. OneCall gjør det dessuten enkelt for deg å styre datamengden barna bruker.

– Forbrukskontroll gir deg for eksempel mulighet til å legge på en beløpsgrense eller sperre for bruk i utlandet. Du kan også sperre for bruk til spesialnummer eller innholdstjenester. Det gir deg som forelder litt mer trygghet – og en forutsigbar mobilregning, sier Arli.

Denne kontrollfunksjonen finner du inne på Mine Sider, eller i OneCall-appen, One. Har du for eksempel FamiliePakka får «sjefen» (altså betalingsansvarlig) i abonnementet oversikt over de forskjellige telefonnumrene i abonnementet, og mulighet til å legge på forbrukskontroll, forklarer Arli. Han anbefaler også å inkludere barna i et familieabonnement, fremfor å kjøpe kontantkort. Med ubegrenset antall SMS og ringeminutter, unngår du at barna går tom og dermed ikke kan bruke telefonen til å få tak i mamma eller pappa.

Les også: Så langt rekker en gigabyte

onecall, mobildata, mobil, gigabyte, mobilabonnement, familieabonnement, iphone, trygg mobilbruk
MOBIL HVERDAG: Privatlivets fred er en utfordring på mobil, men ekspertene anbefaler tillit fremfor overvåking. Foto: Scanpix

Retten til et privatliv

les også
Ikke bruk skvut-skvut i Jesus-fjøset!

Mange ganger kan det imidlertid være fristende for foreldre å nyttiggjøre seg av de mulighetene teknologien gir for å spore barna, og følge med på hva de bruker mobilen til. På spørsmålet om det er greit å lese barnas SMS, mener Hans Marius Tessem i slettmeg.no at man som forelder bør trå varsomt.

– En SMS er veldig personlig, også for avsenderen. Det viktigste er at foreldrene går opp disse linjene med seg selv og med barnet, sier han.

– Alle barn har ifølge Barnekonvensjon krav på et privatliv. Dette er noe vi som voksne alltid bør ha i bakhodet. Jeg mener at tillit er viktigere enn overvåkning. Funksjoner som «Find my Iphone» og andre tjenester som sporer mobiltelefonenes lokasjon er jeg personlig litt skeptisk til, sier Tessem.

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Vis alle tilbudene

Til deg som medlem:

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale