Annonsørinnhold

Dette bør du tenke på før du gir barna mobil

– Det viktigste er at barna føler de kan henvende seg til foreldrene om vanskelige situasjoner oppstår, sier ekspertene. Likevel kan det være smart å sette opp noen kjøreregler før du gir barna mobiltelefon.

«Væsågod, her er en mobiltelefon – gjør hva du vil med den!»  liberalt innstilt er nok de færreste av oss.  Likevel kan det lønne seg å snakke litt ekstra med barna før man går til anskaffelse av telefon. Vi fikk tips av rådgiver i Barnevakten.no, Kjellaug Tonheim Tønnesen, og Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no

1. Bruk mobilkamera med omhu

Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.

– Dette er en av de aller største utfordringene blant unge i dag, og konsekvensene av å tråkke over grensene kan være svært alvorlige. Derfor er det viktig å bygge opp tillitt til barna, og være tydelig på at de kan komme til deg og snakke om alt, også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig, sier Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

onecall, mobil, ukelønn, mobilbruk, familie, familieabonnement, mobilabonnement, barn
EKSPERT: Hans Marius Tessem i Slettmeg.no
2. Husk passord 

– Fortell barnet at han eller hun må ha passord eller kode på mobilen, som ikke skal deles med andre. Mobilen blir tidlig privat, med meldinger og bilder, og problemer kan oppstå om venner har tilgang til innholdet ditt, påpeker Tessem.

Les også: Velg riktig mobiltelefon til barna

3. Sosiale medier og internett-oppførsel

Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett. Hvordan vi bør «snakke» i chatter i spill, på Snapchat, eller når vi kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.

– Dette kan oppleves som en «samtale mellom to venner», og ofte tenker ikke barna på hvor mange som faktisk kan lese det de skriver, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen. Hun påpeker at det er viktig å bevisstgjøre barna på å IKKE opprette en-til-en kontakt på chat med folk de bare kjenner fra nett og spill. Det anbefales å ha styring på hvilke apper som lastes ned på barnas mobiler og nettbrett. Mer informasjon om apper, innstillinger og betingelser finner du på barnevakten.no

4. Gjør avtaler om skjermtid, mobilfrie soner

– Bevisstgjør barna på hva som er smarte valg, og sett rammer for bruk, både i forhold til innhold og skjermtid. Det er vårt ansvar som foreldre å passe på at det er balanse i hverdagen til barna våre. I praksis betyr det at vi må sørge for nok tid til hvile og søvn, til lekser, lek, fysisk aktivitet og sosial samhandling, også uten skjermbruk, sier Tønnesen i Barnevakten.no. Hun påpeker viktigheten av å ikke sitte stille for lenge foran en skjerm.

– Å ligge på magen kan gi variasjon for nakke, rygg og skuldre fremfor å alltid sitte krumbøyd over mobil eller nettbrett. Vi anbefaler dessuten skjermpause fra omlag en time før man skal sove, og rutiner på mobilfrie soverom ved legging er smart. Skjermfrie måltider er også positivt, og en fin anledning til å være tilstede med hverandre, sier Tønnesen.

5. Bygg opp tillit

– Skap tidlig en positiv opplevelse av å dele utfordringer knyttet til mobilbruk. Når barna blir litt eldre, deler de heller ting med venner enn med foreldrene, og det kan gjøre dem mer sårbare om det oppstår vanskelige situasjoner. Barn skammer seg om de har gjort noe de vet at de ikke burde, og de ofte redde for konsekvensene, som å bli fratatt mobilen, sier Tessem i Slettmeg.no

Les også: Er det greit å sjekke barnas mobiltelefon?

onecall, mobil, ukelønn, mobilbruk, familie, familieabonnement, mobilabonnement, barn
MOBILKOMPETANSE: Å lære seg skikk og bruk rundt bruk av mobiltelefon, er en viktig del av oppdragelsen for dagens barn og ungdom. Foto: OneCall

6. Det er ikke gratis moro

Ifølge tall fra Medietilsynet får de fleste barn i Norge sin første mobiltelefon når de er mellom 8 og 9 år, altså lenge før de fleste har et realistisk forhold til økonomi. Det er derfor viktig å snakke med barna om at mobilbruk ikke er gratis. 

Les også: Så langt rekker én gigabyte

– En del foreldre vurderer kontantkort til barna, kanskje fordi de selv hadde det på sin første mobil. Ulempen er at det ikke lenger er mulig å få tak i mamma eller pappa når det er tomt, sier markedssjef i OneCall, Trine Rake. Hun påpeker at det er fullt mulig å lære barna om mobilforbruk, uten å miste muligheten til å få tak i hverandre.

– Med et mobilabonnement, for eksempel FamiliePakka, får man fri SMS, tale og MMS. Her kommer mobildataen med en begrensning, og barna lærer at denne ikke varer evig. Selv om man går tom for mobildata, mister man altså ikke muligheten til å få tak i mamma eller pappa, sier Rake. 

Les mer: Gjør husarbeid for ekstra mobildata

 


 

 

 

 

 
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Vis alle tilbudene

Til deg som medlem:

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Du må eller for å se dette tilbudet.

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale