Annonsørinnhold

Ja, det er trygt for tenåringen å være på FINN

finn, finn.no, finn-torget. bruktkjøp, loppemarked, miljø, miljøvennlig, spare penger
FINN-FUNN: Tvillingene Selma og Sofia Lindland Ali er bare 15 år, men har allerede lang fartstid i kjøp og salg på FINN. Foto: Robert S. EIk

I dag er det ikke uvanlig at barn og ungdom selv leter på FINN når de ønsker seg noe nytt. – Det er mye god læring i å la barna utforske både kjøp og salg på nettet, så lenge du som voksen følger med, sier ekspertene.

– Det begynte med at jeg kikket på leiligheter og drømte meg bort i hvordan fremtiden ville bli. Etterhvert fant jeg ut at man kunne få tak i mye mer enn leiligheter på FINN, og siden har vi brukt det ofte, sier Sofia Lindland Ali (15).

Hjemme hos henne og tvillingsøsteren Selma på Bøler i Oslo, finnes flere bruktskatter som jentene har funnet på FINN torget. De er vokst opp i en familie hvor det å kjøpe brukt er normalen, og det var i forbindelse med oppussing at jentene begynte å se etter møbler og annet interiør til rommene sine. I dag kikker Sofia mest etter interiør og bøker, mens Selma leter mest etter klær. Begge er enige om at FINN er helt genialt, særlig hvis man er på jakt etter noe som ikke alle andre har.

finn, barn, finn.no, finn-torget. bruktkjøp, loppemarked, miljø, miljøvennlig, spare penger
KLÆR OG BØKER: Selma (t.v) søker oftest etter klær på FINN, mens tvillingsøsteren Sofia (t.h) er mest opptatt av bøker og interiør. Foto: Robert S. Eik

– Jeg ser mest etter merkeklær, som jeg synes er dyrt å kjøpe nytt. På FINN er mulig å gjøre veldig gode kjøp, og plaggene er like fine. Jeg liker å kjøpe ting billig, som andre har betalt mye penger for, sier Selma fornøyd.

Positivt å lære gjenbruk

les også
Lek eller alvor - ser du forskjellen?

Ingun Grimstad Klepp er etnolog og forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun sier det er viktig å bevisstgjøre barn på hvordan forbruk påvirker kloden vår, og lære dem ansvar gjennom gjenbruk.

– Hvis vi går litt tilbake i tid, var en viktig del av oppdragelsen å lære bort at det var galt å kaste mat. Men det er jo ikke noe bedre å kaste alt annet. Alt vi produserer belaster miljøet, derfor må vi begrense produksjonen av avfall. Dilemmaet oppstår når vi skal lære barna våre om miljøvennlighet, samtidig som vi har et høyt forbruk selv, sier Ingun Grimstad Klepp. Hun påpeker at det handler om prinsippet «gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør», og at det beste vi som foreldre kan gjøre er å gå foran som gode eksempler. 

finn, finn.no, finn-torget. bruktkjøp, loppemarked, miljø, miljøvennlig, spare penger
NESTEN NYTT: Du kan spare mange tusenlapper i året ved å kjøpe brukt fremfor nytt. Foto: FINN.no

– Om du ikke har noen å gi klær eller utstyr videre til, så er tjenester som FINN en god mulighet for både voksne og eldre barn til å kjøpe og selge brukt, fortsetter hun.

Klepp påpeker at det er positivt for barn å lære seg økonomi gjennom å kjøpe brukt, men også å selge det de ikke bruker lenger.

Trygt å la barna surfe på FINN?

Sikkerhetssjef i FINN, Geir Petter Gjefsen, forsikrer om at det er trygt for barn å bruke FINN, så lenge du som voksen følger med på aktiviteten.

les også
Dette endrer seg når du får skolebarn

– Det er en del sikkerhetsråd som gjelder både for voksne og barn på FINN. Vi har blant annet 16-årsaldersgrense på å opprette egen bruker i innloggingssystemet. Det er fordi man via vår tjeneste driver med kjøp og salg, noe barn etter loven ikke skal gjøre uten foreldre eller foresattes godkjennelse. En bindende kjøpsavtale kan ikke lages om en eller begge av partene er under 16 år. Dessuten innebærer det å være på FINN at du får kontakt med fremmede, og man vet aldri hvem personen er, sier Gjefsen. Han oppfordrer barn til å bruke FINN, men med en voksen ved roret. Det gir trygge rammer for en handel.

finn, barn, finn.no, finn-torget. bruktkjøp, loppemarked, miljø, miljøvennlig, spare penger
TRYGG HANDEL: Geir Petter Gjefsen er sikkerhetssjef i FINN. Foto: FINN.NO

– Det kan også være greit å være kritisk til hva slags informasjon man deler. Det er vanlig å oppgi navn, telefonnummer og adresse, men øvrige personopplysninger skal man ikke dele, selv om personen ønsker å vite mer om deg. Det er aldri nødvendig å oppgi kontonummer eller fødselsnummer. Du må heller aldri oppgi koder eller brukernavn og passord til FINN-kontoen din, sier han.

Sikkerhetssjefen har også andre, generelle råd for å sikre en god og trygg handel på FINN.

les også
4 typer gruppemobbing du må være bevisst på

– Unngå forskuddsbetaling på varer som du ikke har mottatt. Jeg vil anbefale FINN betalingsgaranti eller personlig oppmøte. Ved personlig oppmøte bør foreldre være med om barn skal kjøpe eller selge noe.

finn, barn, finn.no, finn-torget. bruktkjøp, loppemarked, miljø, miljøvennlig, spare penger
Foto: Robert S. Eik

 

Veldig enkelt 

Sofia og Selma Lindland Ali liker at de selv kan velge når de vil «gå i butikken» eller legge ut noe for salg.

– Jeg har solgt en del av de gamle lekene mine, og jeg synes det er veldig enkelt og greit. Det er bare å knipse bilder, skrive noen ord og publisere det. Det er så fort gjort, sier Sofia.

– Sofia er den som flinkest til å legge ut annonser, så hun hjelper meg når jeg vil selge noe. Hun tar finere bilder og legger litt mer i det, sier Selma.

15-åringene forteller at det i deres alder er vanlig å kjøpe noen ting brukt, sånn som smart-telefoner, vesker og enkelte typer klær. Selv har Sofia alltid kjøpt brukt telefon.

les også
Bør barn få kjøre hoverboard?

– Fremdeles er det litt flaut å si at du har kjøpt enkelte ting brukt. Det burde ikke være sånn – man kan jo finne så utrolig mye fint til en mye bedre pris, samtidig som man tar vare på miljøet, sier hun.

Akkurat nå er Selma på jakt etter en spesiell veske, mens Sofia planlegger å gjøre innkjøp sammen med bandet hun spiller i. 

– Vi har satt av et lite budsjett til ting vi trenger, og da leter vi selvsagt på FINN først, sier Sofia.

finn, barn, finn.no, finn-torget. bruktkjøp, loppemarked, miljø, miljøvennlig, spare penger
KJØPER OG SELGER: Sofia er stadig på FINN, ofte for å kjøpe, men også for å selge ting hun har vokst fra eller ikke bruker lenger. Foto: Robert S. Eik

 

 

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Vis alle tilbudene

Til deg som medlem:

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale