9 matvarer du ikke bør gi barnet ditt

Spinat
Foto: Jan Petter Lynau/VG
Små barn kan spise og smake på de aller fleste matvarer, men det finnes noen få matvarer du bør unngå å gi barnet ditt. Noen av matvarene er direkte farlig for de minste, andre bør begrenses, og noen må du være forsiktige med helt frem til barnet er 6 år.

Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad skriver om barn og ernæring for VG Familieklubben.

Honning
Honning må ikke gis til barn under 1 år. Det kan nemlig inneholde sporer som utvikles til bakterier i tarmen til spedbarn.

Bakteriene kan produsere en gift som fører til den alvorlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Sporene i honning er ikke farlig for barn og voksne, men fordi fordøyelsessystemet hos spedbarn ikke er ferdigutviklet, klarer ikke kroppen å håndtere og uskadeliggjøre bakteriene på samme måte som hos større barn og voksne. Honning som er varmebehandlet i bakst og brød kan likevel gis til spedbarn, men vi anbefaler at du venter med all honning til barnet er fylt ett år. Bare et fåtall sporer kan få svært alvorlige konsekvenser for babyen, så det er viktig å vaske hendene godt om du er i kontakt med honning rundt babyen for å unngå kryssforurensning.

Velg riktig type kanel
Kanel inneholder stoffet kumarin som kan være skadelig for leveren, og hos små kropper er det små mengder som skal til for å overskride anbefalt inntak.

Det finnes to typer kanel. Den ene inneholder mye mindre kumarin enn den andre og er trygg å gi fra du starter med den første babymaten. Den typiske kanelen som finnes i dagligvaren er cassiakanel som har høyt kumarininnhold. Du bør derfor kjøpe ceylonkanel når du bruker kanel hjemme, både til små og store. En ettåring bør ikke få i seg mer enn 0,2 gram kanel daglig, med andre ord veldig lite. Til sammenligning bør ikke en voksen få i seg mer enn 1,4 gram (1/2 ts) kanel daglig før det anbefalte

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale