Yoga for barn: Barnehagen som har yoga på timeplanen

Barn og yoga
MINIYOGA: Yogalærer Kristine Mendonça instruerer barna i Hannes Lekestue en gang i uken. Foto: Ida Marie Skeie/VG
Yoga er bra for barns fysiske og mentale helse, sier professor.

–  Vi trener kroppen og er hunder. Jeg er modig, sterk og snill, sier Livia (5) om hva hun gjør under yogaøkten i barnehagen.

I privateide Hannes Lekestue i Stavanger står yoga på planen som en fast aktivitet en halvtime i uken, og er et populært avbrekk for både små og store.

– Barna synes dette er utrolig gøy, og for oss voksne er det imponerende å se hvor raskt de kopierer og mestrer de ulike bevegelsene. Vi opplever et stort engasjement, og de forteller begeistret om yogaøkten når den er ferdig, sier pedagogisk leder Hanne Storstein Aak.

Yogalærer Kristine Mendonça gjør yogabevegelser knyttet til fortellinger om følelser og historier sammen med grupper på 7-8 barn hver mandag.

– Mye av det vi jobber med sammen med barna er for å gjøre dem oppmerksomme på seg selv og sine omgivelser. Det er en viktig lærdom for barn å kunne stoppe opp, tenke, puste og ta en liten pause fra det de er midt oppe i. Stille seg spørsmål som: «Hvem er jeg», «hva gjør jeg» og «hva kan jeg bidra med». Alle mennesker har en indre styrke, og det er denne vi ønsker å hente frem hos barna, forteller Kristine, som er mamma til et av barna i barnehagen.

Les også: Yogaøvelser du kan gjøre hjemme med barna

Barn og yoga
POSITIV EFFEKT: Barna som gjør yoga blir mer bevisst kroppen sin og får bedre konsentrasjon, sier de ansatte i barnehagen. Foto: Ida Marie Skeie/VG

Gir økt konsentrasjon
Ingunn Hagen er professor i psykologi ved NTNU og skriver i fagartikkelen «Yoga for children’s mental health» at barn i dag vokser opp med et stort forventningspress, stress og mye «støy» fra omgivelsene, og at yoga er et viktig verktøy for barn og unge for å takle dette stresset.

– Yoga trener sinn og kropp og gir emosjonell balanse, skriver Hagen.

I Hannes Lekestue merker de ansatte at yoga gjør barna mer bevisst kroppen sin og mer konsentrerte. Kristine Mendonça forklarer at yoga skal yogaen

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale