Yoga for barn: Barnehagen som har yoga på timeplanen

Barn og yoga
MINIYOGA: Yogalærer Kristine Mendonça instruerer barna i Hannes Lekestue en gang i uken. Foto: Ida Marie Skeie/VG

Yoga er bra for barns fysiske og mentale helse, sier professor.

–  Vi trener kroppen og er hunder. Jeg er modig, sterk og snill, sier Livia (5) om hva hun gjør under yogaøkten i barnehagen.

I privateide Hannes Lekestue i Stavanger står yoga på planen som en fast aktivitet en halvtime i uken, og er et populært avbrekk for både små og store.

les også
Slik motiverer du barna til å gå på tur

– Barna synes dette er utrolig gøy, og for oss voksne er det imponerende å se hvor raskt de kopierer og mestrer de ulike bevegelsene. Vi opplever et stort engasjement, og de forteller begeistret om yogaøkten når den er ferdig, sier pedagogisk leder Hanne Storstein Aak.

Yogalærer Kristine Mendonça gjør yogabevegelser knyttet til fortellinger om følelser og historier sammen med grupper på 7-8 barn hver mandag.

– Mye av det vi jobber med sammen med barna er for å gjøre dem oppmerksomme på seg selv og sine omgivelser. Det er en viktig lærdom for barn å kunne stoppe opp, tenke, puste og ta en liten pause fra det de er midt oppe i. Stille seg spørsmål som: «Hvem er jeg», «hva gjør jeg» og «hva kan jeg bidra med». Alle mennesker har en indre styrke, og det er denne vi ønsker å hente frem hos barna, forteller Kristine, som er mamma til et av barna i barnehagen.

Les også: Yogaøvelser du kan gjøre hjemme med barna

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Barn og yoga
POSITIV EFFEKT: Barna som gjør yoga blir mer bevisst kroppen sin og får bedre konsentrasjon, sier de ansatte i barnehagen. Foto: Ida Marie Skeie/VG

Gir økt konsentrasjon
Ingunn Hagen er professor i psykologi ved NTNU og skriver i fagartikkelen «Yoga for children’s mental health» at barn i dag vokser opp med et stort forventningspress, stress og mye «støy» fra omgivelsene, og at yoga er et viktig verktøy for barn og unge for å takle dette stresset.

– Yoga trener sinn og kropp og gir emosjonell balanse, skriver Hagen.

I Hannes Lekestue merker de ansatte at yoga gjør barna mer bevisst kroppen sin og mer konsentrerte. Kristine Mendonça forklarer at yoga skal yogaen også skal hjelpe barna å få et sterkere selvbilde. Fysiske utfordringer gjør at de føler mestring, og fysiske bevegelser i kombinasjon med pust har både fysiske og mentale fordeler på kort og lang sikt.

– I tillegg til innslag med humor og overraskende elementer tar vi frem øvelser de kjenner og sekvenser de kan utenat og som vi har gjort mange ganger før. Dette gir dem følelsen av å ha kontroll på noe, sier Kristine.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

De fysiske øvelsene kombineres med velkjente sanger og eventyr som barna har hørt før, og ofte får de selv bestemme utgangspunktet for historien.

– Å ta spørsmål og innspill på alvor gjør at barna føler seg viktige. Yogamatten er et sted for alle, et sted hvor barna skal få være 100 prosent seg selv, møte sunne grenser og bli hørt.

les også
Slik lærer du barna å sykle

Professor Ingunn Hagen understreker i sin artikkel at yoga for barn ikke er en forenklet versjon av voksenyoga, men en egen disiplin i seg selv. Derfor er det viktig å møte barna der de er, og det er viktig at barna opplever yoga som gøy.

Yoga for barn
YOGA-GJENG: Kristine, Sara Louise, Livia, Anna, Ella, Hanne, Matheo, Nikolai, Tristan og Bruno. Foto: Ida Marie Skeie/VG

Yogalærer Kristine Mendonça ser an dagsformen til barna, og forteller at ikke alt fungerer like godt hver gang. Sekvensene følges derfor ikke slavisk, og det er alltid rom for endringer.

les også
15 tips til en vellykket telttur

– Noe som var veldig gøy for en gruppe barn, kan vise seg å være fullstendig skivebom når det kommer til neste gruppe. Vi spiller på lag med dynamikken i gruppen og forsøker å finne en flyt. Om barna nettopp har lært om Afrika, synes de det er ekstra spennende om noe i timen kobles opp mot dette. Da kan vi gjerne være neshorn og løver på jakt, selv om planen for dagen egentlig var noe helt annet, ler Kristine.

– Vi er haier, giraffer, drager og alle dyr, bekrefter Jonas (5).

Hjelp til å finne roen
Å få barna til å slappe av og finne roen på yogamatten er ifølge Kristine det mest utfordrende, men kanskje også det de har størst behov for. Å roe ned og kjenne ordentlig på pusten.

les også
Prøv en av disse aktivitetene i sommer

– Barnekropper er fulle av maur med dårlig tid, så vi har fine verktøy som hjelper barna med å finne ro. Dette kan være meditasjon med bamser hvor barna holder den mellom hendene og med lukkede øyne leter seg frem til ørene, munnen eller halsen, sier Kristine, og legger til at pusteøvelser også roer ned og senker pulsen.

Les også: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

Etter yogaen oppleves barna glade og fornøyde, og fremskrittene er store fra gang til gang. Barna er tydelig stolte når de ved henting forteller foreldrene om hva de har gjort.

les også
Tips til å gjøre barna trygge i vann

– De skryter av seg selv, og vi er veldig bevisste på å gi barna bekreftende kommentarer underveis i yogatimene, som «for en fin sjøstjerne som ligger her» eller «oi, se på det høye treet» når noen står i treposisjon. Vi prøver å være oppmerksomme på de små tingene, som når vi sier «takk for at du gjorde yoga med meg». Verken mer eller mindre. Ikke at de har vært så utrolig flinke eller sto lenge stille i en bestemt stilling, sier Kristine.

Yoga for barn
DAGENS ØKT: Matheo og Nikolai rydder matter. Foto: Ida Marie Skeie/VG

Ingunn Hagen anbefaler at skoler og barnehager tilbyr yoga fra tidlig alder, og at gevinsten på lang sikt er at fremtidige generasjoner opplever mindre stress.

5 år gamle Nikolai, yogautøver i Hannes Lekestue, oppsummerer det sånn:

– Vi lærer å bruke kroppen, og det er viktig å bruke kroppen, sier han.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .