Uventet comeback for familiespillene

GJØR COMEBACK: De tradisjonelle, analoge spillene er langt fra på vei mot en stille død, slik man kanskje kunne tro i vår digitale tidsalder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Salget av tradisjonelle spill øker, og mest blant unge, som nylig ble ansett for å være en «tapt generasjon». – En sunn og viktig motreaksjon, sier IQ-guru og spillentusiast.

– Brettspill og andre tradisjonelle, analoge spill har hatt en veldig sterk utvikling over flere år nå. De tradisjonelle spillene har gjort et ordentlig comeback etter at de en tid var marginalisert til en gammeldags aktivitet forbeholdt hytta. I dag spilles tradisjonelle spill i mye flere sammenhenger, og alle aldersgrupper spiller, sier Steinar Storløkken, kategorisjef for spill i bokhandlerkjeden Norli.

SUNT OG VIKTIG: – Vi får en helt annen mental og sosial trening når vi er sammen fysisk mens vi spiller, sier forfatter og lidenskapelig spillforkjemper Anne Lene Johnsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Tapt generasjon» vender tilbake
Storløkken har spesielt bitt seg merke i at unge folk i tenårene og 20-30-årene plutselig har begynt å spille mye igjen:

les også
19 filmer familien vil elske

– Det var dem som for en del år siden i så stor grad sluttet å spille tradisjonelle spill at man i bransjen omtalte denne generasjonen – som vokste opp med dataspill – som «en tapt generasjon» med tanke på de tradisjonelle spillene. Men nå har mange av disse blitt voksne, fått familie og begynt å spille denne typen spill igjen, sier Storløkken.

Les også: Når hverdagen blir et eventyr

– Digitale spill kan være vel og bra, men når man spiller digitalt, mister man veldig mange av de elementene man får i et fellesskap. Vi får en helt annen mental og sosial trening når vi er sammen fysisk mens vi spiller. Derfor er dette en veldig gledelig utvikling, sier Anne Lene Johnsen.

Hun er forfatter av flere hjernetrimbøker, omtales gjerne som «IQ-guru» og er i tillegg en ivrig spillentusiast. Nylig slapp hun boken «Alt står på spill», som hun håper skal inspirere leserne til å være mer sammen rundt spillbordet, det være seg terning- kort- eller brettspill. Hun er også medforfatter av den mye omtalte suksessboken «Hvordan fatte matte»

SPILLENTUSIAST OG FORFATTER: Anne Lene Johnsen. Foto: Marthe Reienes / VG

– Det ligger mye mental helse i det å være sammen i levende live, og å spille sammen gir en god og hyggelig ramme for det, i tillegg til at det er bra for hjernen og byr på masse læring, fastslår Johnsen.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Dobler omsetningen
Vennerød Forlag, som har spesialisert seg på brettspill i Norge, kommer til å doble omsetningen sin i 2017, ifølge Ulrikke Mortensen, produktsjef i forlaget.  

– Vi ser en dreining fra det digitale til det analoge, der det sosiale aspektet er viktig for stadig flere. Både foreldre og barn har fått øynene opp for brettspill som et pusterom fra den digitale underholdningen, sier Mortensen.

Blogg: Vannavgang på skur 33

les også
Julepynt: Slik lager du julekrans

Hun kan skryte av at opplagene på brettspillbestselgere som «Stor i kjeften» og «Politisk ukorrekt» bare i år er på over 100 000 eksemplarer. Salget av klassikeren «Catan» og årets familiespill, «Kingdomino», er også rekordstort, ifølge Mortensen.

Spillforkjemper og forfatter Anne Lene Johnsen er positivt overrasket over at de analoge spillene er på fremmarsj, og håper at denne trenden vil vare for både kortspill, terningspill og brettspill i tiden som kommer.

Les også: Lei av kresne barn? Prøv dette

les også
Førstereis på Øyafestivalen: Dette synes barna om Øya

– Dette er et godt tegn som jeg tolker som en sunn og motreaksjon. Og det er akkurat dette jeg ønsker å bidra til med boka mi også: Jeg vil ta tilbake det gode samværet vi får ved å være sammen når vi spiller på den gode, gamle måten, sier Anne Lene Johnsen, som understreker at det er den tradisjonelle, analoge og sosiale spillformen hun sikter til – spillene må gjerne være av nyere dato.

Les også: Lykkelig over å droppe barnehagen

Ikke lenger gammeldags
Steinar Storløkken i Norli opplyser da også at selv om de tradisjonelle spillene som «Monopol», «Ludo» og «Den forsvunne diamanten» fremdeles er populære, er det nettopp de nye spillene som er de store bestselgerne. I år er det titler som «Ryktet går» og tidligere nevnte «Stor i Kjeften» som selger best.

les også
Derfor er 17. mai barnas dag

– Grunnen til at denne typen spill er populært i dag, er nok den samme som den alltid har vært. Denne typen spilling er sosialt og morsomt – mens det i dataspillenes barndom ble sett på som gammeldags. I dag er det nok litt motsatt – aktiviteter som ikke er avhengige av en skjerm er et mål i seg selv, i en tid da vi har skjermer overalt, fremhever Storløkken.

Kommentar: Vi må skjønne hvorfor barn bruker mye av fritiden på sosiale medier

Samtidig er en stor del av forklaringen at denne typen spilling er en samlende aktivitet, enten det er barn, hele familien eller voksne venner som skal spille sammen.

– Mange liker nok å ha en aktivitet som engasjerer, men uten å være så altoppslukende og intenst som et dataspill fort kan være, sier Storløkken.

Les også: Fattet matte med skoletaper

TERNINGKAST SEKS: Å komme sammen og spille dekker en rekke fundamentale menneskelige behov, ifølge Anne Lene Johnsen. – Men det beste er at det skjer i en hyggelig sosial ramme, sier hun. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ekstra viktig i vår tid
Det sosiale elementet ved den tradisjonelle formen for spilling er viktig fordi den dekker en lang rekke fundamentale menneskelige behov, ifølge Anne Lene Johnsen.

les også
10 gratis leker på tur

– Å komme sammen og spille dekker behovet for lek, stimuli, konkurranse, vennskap, sosial justering og bekreftelse, mestringsfølelse og litt sunn kniving – man lærer seg å tape. Men det beste er at alt dette skjer i en hyggelig sosial ramme, sier Anne Lene Johnsen.   

Les også: Slik får du en god samtale med barna

At tradisjonelle spill er på fremmarsj i en tid hvor den generelle oppfatningen er at familiemedlemmene stort sett sitter med nesa i hver sin skjerm, synes Johnsen er ekstra gledelig – og viktig. Men hun oppfordrer familier til å gå ett skritt lenger når de samles for å spille.

KOMMER IKKE TIL KORT: – Mange liker å ha en aktivitet som engasjerer, men uten å være så altoppslukende og intenst som et dataspill fort kan være, sier Steinar Storløkken i bokhandlerkjeden Norli. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Legg mobile og andre elektroniske dingser i en skuff i et annet rom og vær til stede i øyeblikket – fullt og helt. Forskning viser at selv det å ha mobilen i nærheten, gjør at vi konsentrerer oss dårligere, og bare det at de plinger rundt oss i forskjellige enheter, gjør oss stresset – og kan fort dempe den unike, gode spillstemningen rundt bordet, sier hun, og legger til:

les også
Tips til deg som drar på interrail med barn

– I en tid der depresjoner ser ut til å øke blant både unge og voksne, er det ekstra viktig at vi er sammen på denne måten. Det er rett og slett depresjonsforebyggende. Vi er nødt til å få nesa mer opp fra skjermen og ikke glemme å ha det gøy sammen.

Har du lest denne artikkelen? Advent 2017: Derfor velger vi bort gavekalender

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .