Tom Egelands tunnelfobi inspirerte til ny bok

FULL BIL: Foran sitter Tom Egeland og kona Åse, Bak sitter parets datter Jorunn, med døtrene sine, Olea (10 mnd), Eirill (9) og Una (6) Egeland Johansen. Bildet er oppstilt, de kan trafikkreglene og vet hvor mange de har lov til å være i bilen. Foto: Mart

Datteren Jorunn rister på hodet av underholdningen foreldrene tilbød under barndommens bilferier. Sammen med sin mor og far, lanserer hun nå aktivitetsboken de alle savnet.

Plutselig kommer forfatter Tom Egeland (60) klatrende over sperringen til parkeringsplassen ved Aker Brygge fra en totalt uventet retning. Han kommer rett fra et annet intervju, og har slitt med å finne resten av familien, som har avtalt at de sammen skal møte VG Familieklubben her.

– Han eier ikke stedsans, sier kona Åse (61), og rister på hodet.

Datteren Jorunn (36) bare himler med øynene og hipser lille Olea på 10 måneder høyere opp på hoften. Det regner på tvers ute, og blåser kaldt. I juni.

les også
Slik blir bilferien bra 

Men solbrune Tom bare smiler bredt og setter seg i bilens førersete. Det er ofte han som kjører når familien er på bilferie, sier de andre. Og nå, med den flunkende nye boken, «Er vi fremme snart?» på lur, vil vel neste biltur gå som en lek?

Tja.

– Hvem kan holde pusten lengst?

Mens vi ventet på Tom, har Jorunn og Åse underholdt med historier om da familien Egeland dro på bilferie med tre barn i baksetet, år etter år etter år etter år på nittitallet.

– Pappa hadde en lek der det var om å gjøre å se hvem som kunne holde pusten lengst i tunneler. Han liker ikke tunneler, sier Jorunn, og sukker, tydelig misfornøyd med det minnet. 

Er det sant? Har Tom Egeland tunnelfobi?

VÆR ÆRLIGE: Er det fem minutter til neste stopp, er det like lenge som en episode av «Peppa Gris». En halvtime tilsvarer en episode av «Zombie-Lars». Tom Egeland stabler koffertene på plass, mens barnebarnet Eirill Egeland Johansen (9) pakker sammen paraplyen. Foto: Martin Thronsen/VG

– Ja, det stemmer. Hver gang jeg kjører under Oslofjorden, så tenker jeg: hvis nå Oslofjorden bryter gjennom veggene, hvor lenge kan jeg da løpe og holde pusten? Det er noe med tunneler, sier krimforfatteren.

Men grunnen til at Jorunn ikke likte leken, handler kanskje mest om et godt utviklet konkurranseinstinkt. 

– Det er dårlig gjort av en voksen mann å utfordre små barn til å holde pusten, for det er jo klart at han vinner hver gang. Leker må tilpasses så de passer til sprikende aldersforskjeller. Alle quiz, gåter og oppgaver i den nye boken er merket med hvilken aldersgruppe de passer for, sier hun.

Liker ulike ting

– Det er klart, unger blir fort utålmodige på biltur, sier Tom.

Og når unger blir utålmodige, begynner de fort å krangle. I så måte var tunnelleken nyttig.
 
– Den fikk dere til å lukke munnen, selv midt i en krangel, skyter Åse inn med et smil.

Jorunn nikker.

– Det er sant og jeg sang jo helst høyt hele tiden på biltur, så det var god grunn til å skulle ønske seg stillhet, medgir hun.

– Men alle går lei av å gjøre den samme tingen lenge på reise. Jeg har tidligere prøvd meg med rene quiz-bøker. Dem finnes det mange av, men barna går lei etter en side. Så vi har satt sammen et godt arsenal av ulike aktiviteter som hver og en ikke varer så lenge. Da blir det mer variasjon.

PRIMUS MOTOR: Tom og Åses datter, Jorunn Egeland, er journalist. Hun har vært prosjektleder og primus motor for den nye boken. Her er hun sammen med sin datter Olea Egeland Johansen (10 mnd), som begynner å bli lei av bil. Foto: Martin Thronsen/VG

Åse Egeland forteller at familien i flere år på rad moret seg med å lage egne kassetter og CD-er til ferieturene på nittitallet.

Trøbbel med leiebil

– Skal man lage spillelister til hele familien, bør de oppdateres ofte, for smaken endrer seg, spesielt hos de små, sier Jorunn.

I familien Egeland er det kun Tom som standhaftig har beholdt den samme musikksmaken som han hadde da Jorunn og søsknene hennes var små.

– Puddelrock fra åttitallet, smiler Åse. 

– Nei, nei, fra syttitallet, og slett ikke puddelrock! Det var Deep purple og Led Zeppelin, det var ikke puddelrock, og jeg hører på det fortsatt, bekrefter Tom.

les også
Blogg: Fem store utfordringer for fedre om sommeren

– Problemet var de gangene vi kom med fem hjemmelagde CD-er til en leiebil som kun hadde kassettspiller. En gang ble erstatningen gresk listepop, en annen gang en kassett med et tørt foredrag om veganisme, mimrer hun.

Krimgåter for barn

Så er den nye aktivitetsboken en traumerespons over ikke godt nok tilpassede aktiviteter som familien har hatt på bilferier opp gjennom årene? 

– Nei, ikke akkurat, mer en respons på at vi aldri fant en bok som tilbyr en samling aktiviteter som kan fenge absolutt hele familien. Nå finnes den boken, sier Tom.

– Jorunn har vært prosjektleder og stått for det meste, men jeg har bidratt med krimgåter og anagramlek, kodeleker og slikt, siden det ligger mitt hjerte nært.

Kan han garantere at det ikke er blodige drapsgåter i boken? Eller historier om tunneltak som raser inn?

– Jeg kunne svare deg på det, men da måtte jeg drepe deg, sier Tom.

– Det er forresten en fin idé til neste bok: En mann som sitter og hører på Deep Purple også raser tunneltaket ned, sier Åse, som har bidratt med adjektivleker i aktivitetsboken.

TETT SAMARBEID: Hele familien har bidratt til den nye aktivitetsboken, «Er vi fremme snart?». Her er Tom Egeland i førersetet, videre mot høyre: Jorunns døtre, Eirill og Una Egeland Johansen, Jorunn Egeland med datteren Olea Egeland Joahnsen på armen, og bakerst står Åse, som er gift med Tom. Foto: Martin Thronsen/VG

Det har vært et mål å lage oppgavene mest mulig korte. 

– Det er gjort slik for å unngå at den som leser oppgavene ikke skal bli bilsyk, sier Jorunn.

Som primus motor for aktivitetsboken, har hun følgende tips til reisen:

  1. Forbered barna: Fortell om alt som skal skje underveis, på flyplassen hvis dere skal fly, når dere skal ta pauser hvis dere kjører bil, hvor mange stopp det er hvis dere kjører tog, osv.
  2. Vær ærlig om tiden: Når barna spør «er vi fremme snart?» er det dumt å si «ja» hvis det er langt igjen. Ikke alle barn forstår tidsbegrepet så godt. Vi sammenligner med lengden på TV-serier. Er det fem minutter til neste stopp, er det like lenge som en episode av «Peppa Gris». En halvtime er som episode av «ZombieLars». To timer er like lenge som en film.
  3. Variert underholdning: Barn blir fort lei, så varier aktivitetene så mye som mulig. Det er heldigvis mye å velge i! Musikk, lydbøker, aktivitetshefter, spørsmål, leker, nettbrett, allsang, osv. Og barn tåler faktisk også å bare titte ut av vinduet en stund.
  4. Ha med små premier: Små pakker med snacks gjør underverker for slitne barn. Kjeks, druer, rosiner, sjokoladebiter, mellombarer – velg noe barna liker og gi dem litt å kose seg med underveis.
  5. Skjermtid: Litt skjermtid er selvsagt lov. Noen barn kan fordype seg i en lang film uten å bli bilsyke, andre trenger å holde øynene på veien. Hvis barna lett blir bilsyke, er det lurt med korte klipp på skjermen, for eksempel Donald Duck-filmer. Vi har god erfaring med å sette sammen bildekavalkader av barna. Det blir mye latterkrampe av å se seg selv – spesielt hvis du plukker ut dine morsomste bilder.
  6. Leker: Klassikere som Mitt skip er lastet med, Førstemann til å se og Gjett hvem jeg er, fungerer for alle aldersgrupper. Dere kan også lage deres egne varianter av lekene eller lete på nett etter nye.
  7. Spørsmål: Pass på at alle blir inkludert i quizer. Still spørsmål på omgang i stedet for at førstemann som vet svaret roper ut – da blir det ofte den samme som vinner hver gang, og det kan skape trøbbel.
  8. Finn på historier: Dette har skapt mye latter på våre reiser. Lag en egen historie ved å si én og én setning på omgang. Historiene tar gjerne festlige vendinger når alle i reisefølget skal dikte den samme historien.
  9. Reisebingo: Dette krever litt jobb før reisen, men blir veldig moro. Lag et bingobrett til alle i reisefølget med bilder av ulike ting dere sannsynligvis kommer til å se underveis. Når dere ser disse tingene, krysser dere av på brettet – og den første som fyller en hel rad (eller hele brettet) vinner.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .