Tipsene som gjør barnebursdagen super

Foto: Sara Johannessen

Klar for å arrangere nok en barnebursdag? Her får du rådene du kanskje ikke visste at du trengte. 

Sara Johannessen er selverklært bursdagsentusiast, fotograf og forfatter, har nylig utgitt boken «Barnebursdag» og mener at alle barn skal feires.

– Barna trenger ikke en treetasjes kake som det ligger masse tid og planlegging bak. For dem er det aller viktigste at foreldrene er til stede og gleder seg sammen med dem under bursdagsfeiringen, sier Johannessen, og utdyper:

les også
Slik lager du gresskar-lykt

– For all del, det er kult med kaker, men ikke legg lista så høyt at du er fullstendig utslitt når den store dagen endelig kommer. Bursdager skal være noe morsomt, gøy, spennende og sommerfuglfremkallende. 

Les også: Dette kan du servere i sukkerfri barnebursdag

Johanessen understreker at den tradisjonelle barnebursdagen skal ha fokus på moro, lek og feiring. Da gjør det ingenting at overdådig pynt og rene gulv havner i bakgrunnen.

BIRTHDAY-SUITS: Utkledningstema er gøy på barnebursdager. Foto: Sara Johannessen

Senk kravene

For bursdagsbarnet er det spennende å kunne vise frem hjemmet sitt, familien og lekene sine. Og å være sammen med vennene sine, løpe rundt, herje, spise mat og ha det gøy.

– Det er dette barna gleder seg til og snakker om i tiden før bursdagen. De er ikke opptatt av alle de planene vi som voksne ofte kan finne på å legge. Jeg er opptatt av at vi foreldre skal kunne senke kravene og forventningene vi selv har til hva en bursdag skal inneholde. Det aller viktigste er å feire den lille personen som har bursdag.

Les også: Hollywood-stjernenes ekstravagante barnebursdager

les også
Dette må du huske når familien skal skaffe seg hund

Ikke alle har plass til en hel flokk med viltre barn hjemme i stuen. Her er det lurt å være kreativ og se seg om etter hvilke alternativer som finnes. Kanskje kan dere låne barnehagen, gymsalen eller et rom på skolen? 

– Både hagen, parken, skogen, stranda, fjellet, eller bakgården er fantastiske områder for bursdagsfeiring. Her er det bare å bruke fantasien, foreslår Johannessen.

TAR KAKA: Barnebursdagsbokforfatter Sara Johannessen mener det er viktig at bursdagsbarnet selv får være med i planleggingen, komme med sine egne ønsker og være med på å bake og pynte. Foto: Sara Johannessen

Må ikke servere pølser

Glem et overdådig kakebord: Barn spiser stort sett bare opp den fristende kremen på toppen.

les også
10 fjellturer som passer for barn

– Ved å snu en isboks på hodet har du enkelt en opp ned iskake som kan pyntes med masse deilig godteri, frukt eller bær. Lag limonade eller saft i stedet for brus. Det er heller ikke slik at det MÅ serveres pølser i en barnebursdag. Pasta er et godt alternativ og noe de aller fleste barn liker, sier Johannessen.

Les også: Slik hjelper du barna å knekke lekekoden

Hun mener det er viktig at bursdagsbarnet selv får være med i planleggingen, komme med sine egne ønsker og være med på å bake og pynte.

Sara Johannessen. Foto: Tore Meek
– Gjør klart så mye som mulig kvelden i forveien. På den måten kan dere senke skuldrene og slappe mer av på selve dagen. Involver gjerne også eldre søsken ved å la dem bidra under festen; kanskje kan de være lekegeneral eller ansvarlige for pølseboden?

Johannessen er selv tobarnsmamma og opptatt av at alle barn skal inkluderes ved bursdagsfeiringer. Hun anbefaler at foreldregrupper snakker sammen og har visse felles kjøreregler når det gjelder eksempelvis gaver.

les også
Slik blir turen vellykket

– Ting veier tyngre når de voksne er samkjørte. Når det er sagt, må det selvsagt være slingringsmonn på regler og avtaler. Ikke alle har råd til den 50-lappen til hver bursdag, så da må det være lov å være med på en «samarbeidsgave» fra andre. Å komme uten gave er også helt i orden. Som foreldre må vi ha en åpen dialog, passe på hverandre og sammen ta vare på barna, sier Johannessen.

BARN AV REGNBUEN: Blant tipsene under foreslår Sara Johannessen blant annet regnbuetema på barnebursdagen. Foto: Sara Johannessen

Tips til bursdagen

Borddekking/pynt:
* Bruk leker
* Juletrelys
* Glitter
* 17. mai-flagg
* Papirduk og tusjer
* Ballonger

les også
– Langt igjen til mål

Leker/aktiviteter som fungerer bra:
* Stiv heks
* Bjørnen sover
* Ta den ring og la den vandre
* Adjektivleken
* Lag-din-egen-pizza
* Eplespiseleken
* Lakrissnørespising
* Fiskedam

Serveringsforslag:
* Limonade eller saft
* Popcorn med glitter
* Frukt og bær kuttet i biter i stive muffinsbegre
* Opp ned iskake
* Tortilla-lefse-pizza
* Kaffe til de voksne som er til stede

Les også: Sunn snacks du kan servere barna

les også
Tom Egelands tunnelfobi inspirerte til ny bok

Forslag til temafester:
* Superheltfest
* Regnbuebursdag – pynt det meste i regnbuefarger
* Kongelig fest
* Snøfest med flaske-bob-konkurranse
* Spøkelsesfest 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .