Tegneseriene barna vil elske

ANBEFALT HØSTLESNING: Her er noen gjengangere blant tegneseriene som blir varmt anbefalt av ekspertene i denne artikkelen.

Leser ikke barna dine tegneserier? Da går de glipp av mye, ifølge disse foreldrene, som også er tegneserieeksperter. Her er deres beste lesetips.

De er alle foreldre til barn i lesekyndig alder og de kan sine tegneserier, så de bør vite hva de snakker om, entusiastene som her kommer med sine varmeste serieanbefalinger for barn. 

– Det har kommet masse nye tegneserier for leseglade barn, sier forfatter og tegneserieredaktør Tonje Tornes, som er blant tegneserieelskerne som anbefaler serier som både begeistrer dem selv og barna deres. 

Ta med deg barna til biblioteket eller bokhandleren, og ha eksperttipsene under i bakhodet, så bør snart familien være skodd for høstferiekos. Her er ekspertenes topp 5-anbefalinger av serier som har det til felles at de evner å begeistre barn – og voksne.

Børge Lund, skaper av suksesstripen «Lunch»

Børge Lund. Foto: Frode Hansen / VG

«Krüger og Krogh: Brennpunkt Oslo» av Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabíček
Årets store serielansering blir det vanskelige andrealbumet med Krüger og Krogh. Superambisiøst og superdetaljert sak fra 60-tallets Oslo. Fortellerglede og ekstreme tegneferdigheter i samme serie. Hatten av der!

les også
Billig og enkel påskeaktivitet for familien

Donald Duck
Jeg må også gå for Donald helt på topp. Selv om det er en serie som favner om alt fra det geniale til det banale, er det en nærmest utømmelig kilde. De beste historiene sitter i kroppen fremdeles, 35 år etter jeg leste dem. 

Jan Lööfs tegneseriealbum og billedbøker
Selv om ikke alt Jan Lööf har gjort faller inn under tegneserieparaplyen, kommer vi ikke utenom tegningene hans. Jeg gjør i hvert fall ikke det. Fortsatt en referanse for mye av det jeg selv gjør. «Min morfar er sjørøver», «Sagaen om det røde eplet» etc.

Lucky Luke-heftene
Etter Donald gikk jeg over til Lucky Luke. Jeg hadde ikke nok ukepenger til å kjøpe Asterix i tillegg, så da ble den røykende cowboyen – senere ble sigaretten byttet ut med et strå – min trofaste samleserie. Ikke alltid en utfordrende serie, men den var liksom bare deilig ukomplisert å lese uten å bli platt.

«Nordlys» av Malin Falch
Av nyere ting vil jeg også anbefale «Nordlys» av Malin Falch. Den har gitt norske tegneserier for barn et moderne formspråk. Det blir spennende å se hvordan denne tegneserien i bokform utvikler seg videre. 

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

Berit Petersheim, leder av Serieteket på Deichmanske bibliotek og av tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo

«Bisk i farta» av Bjørn Ousland
Bisk og vennen går seg bort i skiløypa. Hva skal de gjøre da? Spennende og informativ på en kul måte. Nydelig tegnet og godt komponert tegneserie med fire bilder på hver side. Store, fine bokstaver som passer for den som nettopp har knekt lesekoden eller er på vei, men også for de litt større. Egner seg for høytlesning.
 

Berit Petersheim. Foto: Anne Wilhelmsen
«Bone» av Jeff Smith
Blir nå utgitt på nytt på Outland forlag. Serien Bone er en saga du blir slukt inn i, og er en herlig blanding av fantasy, spenning og humor. Skumle vesener og kampen mellom de gode og de ikke fullt så gode, står sentralt. Et must, passer fra omtrent 10 år og oppover.
 
«Vaskedamen» av Anna Fiske
En godt fortalt og tankevekkende historie om relasjoner over generasjoner. Anna Fiskes lekende, men skarpe strek, skildrer Lottens hverdag med konflikter med venner og familie, noe mange barn kan kjenne seg igjen i. Da er det godt å ha en vaskedame. Jeg tenker denne passer fra åtte-ni år og oppover.
 
«Hysj» av Magnhild Winsnes
En superdynamisk historie om den opprivende tiden fra barn til ungdom. Hva skjer når lekene man har pleid å leke hver sommer, plutselig ikke er kule lenger for bestevennen? En dramaturgisk og komposisjonsmessig genialt fortalt tegneserie. Passer fra 11 år.
 
«Krüger og Krogh» av Ronald Kabícek, Bjarte Agdestein og Endre Skandfer 
Agentene Krüger og Krogh løser mysterier som ligger utenfor det vanlige politiets anliggender. Første tegneserie, «Brennpunkt Oslo», utspiller seg i hovedstaden 1964. Bok nummer to utkommer i oktober og heter «Spøkelseståken». Dette er spennende lesning for alle aldre, og passer fra 10 år. Streken er lett gjenkjennbar i den fransk-belgiske tradisjonen, og gir leseren en herlig blanding av spenning og humor.

Søvnrutiner: - En uthvilt familie er en glad familie

Øyvind Holen, journalist, forfatter og tegneseriekspert 

Øyvind Holen Foto: Erik Linder Aspelund

Carl Barks: «Carl Barks’ Andeby» 
Carl Barks’ tegneserier om Donald Duck og Skrue McDuck er en viktig del av den norske kulturarven, det å gi barna sine disse klassikerne er en viktig kulturell ballast. I denne bokserien finner du historier om utopiske Tralla La, hverdagsdrama i Andeby og skattejakt i Klondyke og Latin-Amerika. 

les også
Yoga for barn: Barnehagen som har yoga på timeplanen

Raina Telgemeier og Ann M. Martin: «Barnevaktklubben» 
Plettfri tegneserieversjon av Martins romanserie av amerikanske Raina Telgemeier, som også har skrevet flere gode tegneserier selv. 11-åringen min falt såpass for denne at hun ikke klarte å vente på oversettelsen av femte bok, men leste den på engelsk. 

René Goscinny og Albert Uderzo: «Asterix» 
I Norge har det ofte vært vanskelig å finne de store tegneserieklassikerne, som for eksempel «Tintin» og «Asterix». Førstnevnte må du fortsatt lete etter, men Asterix er heldigvis tilgjengelig igjen. Bare pass på å kjøpe historiene som er skrevet av Goscinny. 

Akira Toriyama: «Dragon Ball» 
Japansk-amerikanske Kazu Kibuishis «Amuletten» er en av de mest populære tegneseriene for barn og ungdom på det norske markedet, men ikke glem at det nå igjen finnes japanske tegneserier – manga – i norsk oversettelse. De 42 bøkene i denne actionfylte serien har siden starten i 1984 solgt flere hundre millioner eksemplarer på verdensbasis. 

Øyvind Holen og Tore Strand Olsen: «Tegneserienes historie» 
Jeg kunne gitt 100 tips, men i stedet anbefaler jeg ubeskjedent nok min egen tegneserie – om tegneserier. Hovedmålet med den er å gi en forståelse av at tegneserie er en særegen uttrykksform med en lang historie, og ikke minst gi tips og lyst til videre lesning.

Tonje Tornes, forfatter og tegneserieredaktør i Egmont 

Tonje Tornes Foto: Tom Erik Fure

«Nordlys» av Malin Falch
Bli med på en reise til et eventyrlig Norge. Vakker, stemningsfull, spennende og magisk. En norsk Peter Pan! 

«Bone» av Jeff Smith
Humor og eventyr i en episk blanding som gjør at barn i alle aldre vil elske denne serien. 

«Amuletten» av Kazu Kibuishi
En magisk amulett viser vei til en helt annen verden, med helt andre regler.

«Anjas Enhjørning» av Dana Simpson
Hvis en enhjørning først skyldte deg en tjeneste, ville det jo være kult om hun ble din bestevenn?

les også
Slik lager du gresskar-lykt

«Den sommeren» av Jillian og Mariko Tamaki
For de eldste barna er dette en stemningsfull historie om to jenters vennskap mens deres faste rammer løses opp rundt dem. Men jeg må legge til at jeg i tillegg til anbefalingene mine over, selvsagt håper at barn alltid vil lese Asterix, Sprint og Donald.

Les også: 19 filmer familien vil elske

Lasse Espe, tegneserieredaktør i Strand Comics 

Durr & Horneman: «Zenobia»
Tegneserien om den lille syriske båtflyktningen Amina vant prisen for beste barne- og ungdomstegneserie i Danmark i fjor og kom ut på norsk i år. Med store, fine tegninger og ganske lite tekst er Zenobia en lettlest og enkel, men sterk historie om et barn på flukt. Såpass sterk at det kan være bra å ha en voksen å lese den sammen med.
 

Lasse Espe Foto: Privat
Akira Toriyama: «Dragon Ball»
Japans nest største manga-suksess gjennom tidene er favoritten til den yngste her i huset. Mange kampsportscener og en del humor i en lang eventyrserie jeg må innrømme jeg aldri HELT har skjønt den enorme appellen til. Men hva jeg skjønner eller ikke skjønner har jo begrenset interesse. Opplevelsene til Son Goku gleder barn over hele verden, og det er det som teller.
 
Masashi Tanaka: «Gon»
Tanakas ordløse serie om den lille sinte dinosauren som har overlevd alle artsfrendene sine er ikke noe man velger for lesetreningens skyld. Men både barn og voksne kan ha en fin stund med de nydelig tegnede og morsomme historiene om Gon og kaoset han lager i naturen rundt seg.
 
Hergé: Tintin-heftene
De klassiske fortellingene om journalisten, eventyreren og globetrotteren Tintin, i Hergés rene uttrykksfulle strek, funker fortsatt for små og store. Episk og spennende, og med et fargerikt galleri av bifigurer som krydrer handlingen med mye moro.
 
Anna Fiske: «Palle Puddel drar til New York»
Da den manga-elskende 11-åringen kom hjem fra skolebiblioteket med Anna Fiskes «Forvandlingen» må jeg innrømme at jeg ble litt glad. På egen hånd hadde han oppdaget en pioner innen norske barnetegneserier. For dem som ikke har lest noe av Fiske, er «Palle Puddel drar til New York» en bra start. Morsomt og fint om vennskap og kunst og redsel for det ukjente.

Les også: Uventet comeback for familiespillene

Therese G. Eide, lager tegneseriebloggen «Intet nytt fra hjemmefronten»

Therese G. Eide. Foto: Privat

Asterix-heftene 
De klassiske Asterix-albumene har fabelaktige tegninger, byr på spennende historier og er morsom lesning både for barn og voksne. I tillegg lærer man masse historie av dem – barna mine allerede er i stand til å gjenkjenne romere, det vil si studenter på vei til togafest, på gaten.

les også
Ta med barna på topptur

Donald-pocketene 
Donald-bladene var en fin introduksjon til lesingens verden, men det var albumene og pocketbøkene – med sine storslåtte eventyr og alternative gjenfortellinger av klassikere – som virkelig traff meg. Jeg er fremdeles overbevist om at slutten på «De elendige» er bedre i Donald-utgaven enn i originalen.

Bamse-bladene 
Barn er veldig opptatt av rettferdighet, og mens Donald-historiene ofte endte med at stakkars, velmenende Donald ble forbigått av Fetter Anton, var Bamses sosialdemokratiske dyre-utopi fri for den slags. Ulven var kriminell på grunn av sin vanskelige oppvekst, men kom på bedre tanker når han ble møtt med kjærlighet og forståelse. Bladet finnes dessverre ikke på norsk lenger, men det hender jeg kjøper det på svensk og stunt-oversetter for barna.

Les også: Therese tegner livet som småbarnsmor

les også
– La ungene være aktive

Tuppen og Lillemor 
Dette var oversettelser av britiske jenteserier som kom ut på 70- og 80-tallet, og som kunne kjøpes for to kroner på bruktbutikkene. Historiene var svært varierte, med kostskoleintriger, grøssere, historiske fortellinger og sci-fi – og handlekraftige heltinner. Må ikke forveksles med «Hjerterevyen» ...

«Nordlys» av Malin Falch
Dette er en norsk serie med handling fra norsk folketro, som både er spennende og nydelig tegnet – denne ble populær både hos mor og barn hjemme hos oss. Den står i avdelingen for barne- og ungdomsbøker, og kanskje dette er en del av en trend – i det siste har det kommet ut flere lengre serier for barn og unge som markedsføres som «lettlestbøker» – i stedet for tegneserier. Kanskje det er her fremtiden ligger?

Les også: Spill-uttrykkene alle foreldre må kunne

Jens K. Styve, forfatter, illustratør tegneserieskaper, mest kjent for «Dunce»

«Bone» av Jeff Smith
Dette har vært en skikkelig pageturner for både store og små her i huset. Eventyret handler om tre Bone-karakterer som forviller seg bort fra Boneville og inn i en verden med eventyr av tolkiensk kaliber. Nydelig tegnet og et imponerende prosjekt på over 1300 sider, forfattet, tegnet og selvpublisert av en og samme mann. Fins på norsk.

Jens K. Styve. Foto: Nicolas Torruenc
«Hilda» av Luke Pearson
Hilda er en tilsynelatende vanlig jente som bor i en fantastisk verden der både troll, hunder og fugler kan snakke. Hilda er ei vanlig skolejente, men hun går ikke av veien for både spenning og eventyr. Britiske Luke Pearson står bak tegneserien som i disse dager også blir lansert som animert serie på Netflix. Flere av Hilda-bøkene fins på norsk.

«Adventure Time» av Pendleton Ward 
Den animerte serien er fantastisk, men omtrent like fantastisk er faktisk disse tegneseriene. Det er selvsagt ingen ende for hvor mye trøbbel og utfordringer de gode vennene Finn og Jake klarer å snuble borti, og hvis man liker TV-serien er dette glitrende lesestoff. Fins foreløpig ikke på norsk så vidt jeg vet, men man kan prøve seg på høytlesing/simultanoversetting – eller ta det som engelsktrening.

les også
Julepynt: Slik lager du juletrær av mose

«Dragonball» av Akira Toriyama
Å sette seg inn i manga-serier kan være en utfordring, men det har tilsynelatende en slags tiltrekningskraft på den yngre garde. Vi startet med den opprinnelige Dragonball-serien som vi fant på biblioteket på norsk. Evig lange slåsskamper, veldig visuelt og til tider pinlig politisk ukorrekt. Uansett, topp underholdning.

«Gon» av Masashi Tanaka
En mangaserie til, denne er uten ord. Gon er en liten dinosaur med et stort temperament. Han roter seg bort i forskjellige scenarioer rundt på planeten, der han enten slåss med, eller blir venner med forskjellige dyr. Veldig visuell serie som det er fint å lese sammen med barn, interessen for dyr ser ut til å være universell hos småfolk.

Les også: Derfor liker barn å bli skremt

Nils Axle Kanten, tegneserieskaper av blant annet «Hjalmar», som daglig er å se i VG

Asterix-serien av Uderzo og Goscinny
Det er jo min absolutte favoritt gjennom tidene. Alle bladene er lest til filler fra da jeg var barn og godt opp i ungdommen. Nå kan jeg bla i dem og humre og ikke minst samle inspirasjon. Helt fantastiske tegninger, og historiene til Goscinny er veldig gode. Og ikke minst: Asterix-serien favner veldig bredt aldersmessig. Dessuten lærer man litt historie fra antikken underveis også. 

Nils Axle Kanten Foto: Privat
Donald Duck-bladene 
Donald har jo alltid vært en vinner. Min datter på snart 13 liker nok Donald best. Rett og slett fordi det er morsomt. Kanskje fordi den har mest gjenkjennelsesfaktor fra hverdagen, pluss masse rare eventyr. Det bor jo en Donald i alle.

«Sprint – Leopardkvinnen» av Schwartz og Yann
Jeg fikk et signert eksemplar da jeg møtte tegneren, Schwartz, og åtteåringen min begynte å lese det før jeg fikk lest det ferdig. Mitt inntrykk er at det er serie som favner fra hans alder og utover. Stilige tegninger og detaljerte bakgrunner. Historien er både mørk, morsom og spennende. 

les også
Tipsene som gjør barnebursdagen super

«Hundemannen» av Dav Pilkey
Jeg har ikke lest den, men denne snakker åtteåringen min mye om. Tegningene er enkle, men veldig uttrykksfulle, og dette er visstnok en veldig morsom bokserie. Femåringen min ville også lese den alene i går kveld, så visuelt appellerer den bredt. 

«Amuletten» av Kazu Kibuishi
Den har jeg bare lest litt i, for ungene. De snappet den fort opp og leste resten selv. Det er en fin måte å få barn til å plukke opp en bok – lite tekst og masse fortellende tegninger. Denne befinner seg i eventyr- og fantasy-sjangeren. 11- og 12-åringen min liker denne bokserien godt. 

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Steffen R.M. Sørum, forfatter, forlagsredaktør med ansvar for barnebøker og tegneserier – og pappa til fire 

«Hilda og midnattskjempen» av Luke Pearsson
Hilda er allerede en moderne klassiker. Noen kaller henne en moderne Pippi i et univers som kanskje minner mer om Mummitrollet og de japanske tegnefilmene fra Ghibli studio. 
Luke Pearson leker med nordisk folklore og treffer krystallklart. På norsk finnes de tre første bøkene, og nå slippes serien på Netflix med norsk tale. Et kjempefint univers for de yngste, men som kan leses helt opp til ungdom og voksen. 
 

Steffen R.M. Sørum. Foto: Privat
«Bone» av Jeff Smith
En original og lett tilgjengelig tegneserie som treffer like godt unge som eldre lesere. Det er mange likhetstrekk mellom Bone og historiene om Onkel Skrue, som Jeff Smith må ha vært inspirert av da han skapte denne serien, men det er også tydelig inspirasjon hentet fra Star Wars og Tolkien, og det er slett ikke dumt. Humor og spenning – og litt skummelt for de minste. Derfor anbefaler jeg dem fra seks år og oppover.
 
«Sabotør» av John Jamtli
Vi møter den beryktede Osvaldgruppen som kjempet mot tyskerne, men som samtidig ikke var helt innenfor med resten av motstandsbevegelsen. John Jamtli klarer å fornye historiefortelling om Den andre verdenskrig for en ny generasjon, ikke minst fordi han plasserer en fiktiv røverhistorie inn i den historiske etterrettelige tegneserieromanen. Bakerst i boken kommer det en rekke faktasider som setter historien inn i et perspektiv, men som også inspirerer til videre lesning. John Jamtli høstet strålende kritikker for denne boken som kom i april i år, og han jobber med en oppfølger.
 
«Tegn serier» av Tore Strand Olsen
Mange barn ønsker å lage tegneserier selv. Denne boken viser hvordan lage striper, karakterer og alt du trenger å vite for å komme i gang. Tore Strand Olsen har utgitt flere solide tegneserier alene og sammen med andre. Blant annet «Tegneserienes historie» sammen med Øyvind Holen. Denne boken er som en inspirasjon og guide til den som ønsker å skape sine egne striper og er naturlig nok tegnet som en tegneserie om å lage tegneserier.
 
«Illegal» av Eoin Colfer, Andrew Donkin og Giovanni Rigano
Eoin Colfer er kanskje mest kjent for den populære bokserien «Artemis Fowl», som også filmatiseres i disse dager, men dette er en sterk tegneseriebok om en av de største humanitære katastrofene i vår tid. Det kom en rekke utgivelser etter at krisen med båtflyktninger fra Afrika eskalerte, men få er så gode og grundige som denne. 
Boken forteller den gripende historien om Ebo sin reise gjennom Sahara-ørkenen, de farefulle gatene i Tripoli og det nådeløse Middelhavet. Boken er dessverre ikke oversatt, men kan leses på engelsk av barn over ti år.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .