Ta med barna på topptur

TOPPTURISTER: Anette Myrvang med døtrene Jenny og Mathea. Foto: privat

Å ha et klart turmål er motiverende. Det samme er storslått utsikt og bare nedoverbakker hjemover.

– Det å slite seg opp på en topp sammen skaper bånd og relasjoner som få andre ting. En slik felles mestring kan hele familien leve lenge på og se tilbake på med glede. Å mestre ting sammen gjør familien i stand til å takle annen motstand på en konstruktiv måte, sier Anne van der Wijst, barne- og ungdomsansvarlig i Trondhjems Turistforening.

Hun anbefaler at familien begynner med en overkommelig utfordring og heller trener små og store opp til en større utfordring senere.

Anne van der Wijst
Anne van der Wijst. Foto: Kim Wagner
– Velg en topp dere ikke har vært på før, eller en dere har svært gode minner fra. Den kan både være 100 meter og 1000 meter over havet. Dagsform, vær og motivasjon bestemmer. Trenger dere gode turforslag, så er ut.no en god inspirasjonskilde, tipser hun.

Les også: Tips til deg som skal på topptur med barn

Tobarnsmor Anette Myrvang (45) fra Meløy er folkehelserådgiver og gründer i FinneUt. Hun elsker å ta med barna Mathea (10) og Jenny (6) ut i naturen året rundt.

Foto: privat
– Til toppturene kan vi glede oss, planlegge og «trene» på å klare det. Øve på å tåle motbakke, å overkomme hinder og være utenfor komfortsonen. Jeg har alltid vært direkte med barna og fortalt dem at det koster; at det kjennes i kroppen, at gnagsår kan forekomme og at det svir litt, sier Anette.

– Men så forteller jeg dem også hvordan det føles og hva som finnes utenfor komfortsonen; der finnes vekst, glede og en unik følelse av mestring. Det tar ikke mange gangene før barna vet dette selv.

Tips: 10 morsomme leker på tur

Forventning og fellesskap

les også
Slik blir turen vellykket

Hun er opptatt av å skape en forventning hos barna i forkant av turen og lar dem være med på planleggingen, ser på bilder sammen med dem og lager en fellesskapsfølelse. Ikke minst påpeke overfor dem at dette ikke er noen konkurranse, men en aktivitet som gir familien en flott mulighet til å gjøre noe aktivt sammen.

– En topptur for barn trenger ikke være så høyt; 200 meter kan være en herlig topp for et barn. Du må likevel være sikker på at det ser ut som en topp, for slike ting er barna selv opptatt av, smiler Anette.

Anette Myrvang. Foto: privat

På spørsmål om hva de to jentene synes om å dra på topptur sammen med mamma kommer svarene raskt:

– Jeg elsker topptur! Jeg blir så glad når jeg står på toppen og har nådd målet, og så får jeg sterkere og større muskler og får se på den fine utsikten, sier Mathea entusiastisk.

– Det er gøy å være sammen, og det beste er å dra på leir og sove i hengekøye. Jeg liker å se på utsikten og at mamma har noe i sekken. Men en gang glemte hun hele sekken, og det likte jeg ikke, sier Jenny.

Les også: Slik motiverer du barna til å gå tur

Fravær av forstyrrelser

Helene Ødven
Helene Ødven. Foto: privat
Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, erfarer at barn synes det er veldig spennende med litt stigning underveis og at de i kupert terreng får brukt mer av kroppen sin.

– Det blir kanskje et lite hopp ned fra en stein eller litt balanseøving over en liten kløft. Tilpass lengde og eksponering etter erfaring og evne, sier hun, og legger til at det å gå på tur gir en fantastisk mulighet til å komme i prat med barna sine om nær sagt alt, både når de er små og når de begynner å bli litt større.

Mange opplever at barna åpner seg opp når de er ute på tur. Det er først og fremst fraværet av forstyrrelser og følelsen av mestring som gjør at familieharmonien kan få en boost av å gå på tur.

– Det å gå er en ganske ensformig aktivitet i seg selv, men det gjør noe med tankene og hodet. Det senker seg en slags fred i kroppen. Når man er hjemme er det så mange andre forstyrrelser, men ute på tur er det ingenting annet som krever oppmerksomhet, forklarer Øvden.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .