Slik lager du gresskar-lykt

Gresskar halloween
Foto: Marthe Reienes/VG

Lag halloween-verksted med familien!

- Du føler deg som en liten kunstner! Du kan gjøre akkurat hva du vil, og det er ganske enkelt å få til hvis man har gode redskaper, sier Alexandra Bodd om å lage egne gresskarlykter til halloween.

- Det er gøy å gjøre noe hyggelig ut av halloween i stedet for å bare kjøpe plastikkting i butikken. Bruk høytiden til kvalitetstid med familien og slå av skjermen, stemmer kollega Mira Kahn i.

De to driver til daglig Kreakid, en abonnementstjeneste med kreative prosjekter for barn. På oppdrag fra Familieklubben lager de flotte og skumle halloween-lykter av gresskar.

- Barn digger alt som er skummelt! sier Mira.

les også
Høysesong for trampolineskader

- Det å sette seg rundt kjøkkenbordet sammen, sette på noe hyggelig musikk og sette seg og gjøre prosjekter, det er noe både store og små elsker. Vi vil at folk skal prioritere familietid, sier Alexandra.

Halloween trenger ikke være dyrt

Både Mira og Alexandra har bodd i USA tidligere. Det er kanskje derfor de er over gjennomsnittet glade i halloween. Mye tyder på at halloween-feiringen har kommet for å bli i Norge også. Dagligvarekjedene regner med at vi kommer til å kjøpe mer enn 200 000 gresskar i forbindelse med halloween.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

- Mange nordmenn er negative til halloween fordi de mener det er handelsstanden som har funnet det på og at det fører til kjøpepress. Men det er jo ikke det halloween handler om, sier Mira, og legger til:

- Man trenger egentlig ikke kjøpe noen ting. Kostyme og pynt kan du lage hjemme. Man må kjøpe litt papp og piperensere, men det trenger ikke koste mye.

Når Mira og Alexandra skjærer gresskarlykter kommer hele gresskaret til nytte – innmaten blir til suppe og kjernene blir stekt i ovnen med olje, salt og pepper.

- Det er som et kinderegg: Mat, moro og kreativitet, sier Alexandra.

Alexandra Bodd og Mira Kahn
HALLOWEEN-FANS: Alexandra Bodd og Mira Kahn. Foto: Marthe Reienes/VG

Tips til gresskar-kunstnere

  • Velg gresskar som kan stå stødig på et flatt underlag. De store gresskarene tar lengst tid fordi det er mye som skal ut. De små (fra blomsterbutikk) er raskere å jobbe med, men kan ikke spises. De mellomstore fra matbutikken passer bra for barnefamilier.
  • Bruk en spiss kniv. En mellomstor kniv passer best til å skjære ut hull, en liten kniv passer bedre om man skal skjære detaljerte mønster.
  • Det tar litt tid å lage gresskarlykter, så det er lurt å fordele oppgavene så barna ikke sitter og kjeder seg mens de ser på de voksne. Barna kan være med på alt unntatt selve kuttingen: Planlegge, tegne mønster, dra ut innmaten.
  • Lag et samlebåndssystem med flere gresskar hvor barna tegner mens en voksen skjærer.
  • Husk å lage hullet i toppen stort nok til at du får hånden nedi. Og lag hullet stort nok på første forsøk, for når du først har skåret ut et lokk så kan du ikke gjøre hullet større i etterkant, for da faller lokket ned i gresskaret.
  • Hvis gresskaret er veldig lite må du lage hull i toppen, ellers kveles flammen om du skal ha lys i.

Gresskar halloween
LUFTEHULL: Viktig for at ikke flammen skal kveles. Foto: Marthe Reienes/VG

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .