Slik lærer du barna å elske bøker

Bøker for barn
LESESTUND: Emil og Theo Aschim sammen med mamma Monica. Foto: Privat

Å lese for barna har mange positive effekter. Lesing er bra for ordforråd, læring og kreativitet, sier forfatter.

– Å lese er en fin måte å koble av på for store og små. En stille og rolig tid, gjerne på fanget. Det er kun en ting å konsentrere seg om. Litt mindfulness bakt inn i hverdagen. Lesestunden skaper en fin tilknytning og ikke minst en rutine for dette. Ordforrådet utvikles drastisk ved lesing ettersom det gjerne brukes ord vi ikke nødvendigvis bruker hver dag selv, forteller Anne-Lise Borgen, barnebokforfatter og skaperen av Alfabetika – tall og bokstavlek.

Les også: 17 ting du kan gjøre med barna i høstferien

les også
Feil sykkelhjelm til barn kan være livsfarlig

Ved å lese for barna fra de er helt små lærer vi dem å forbinde bøker med kjærlighet og omtanke. Lesestunden kan brukes til kos og tilknytning, men bøker gir oss også en god mulighet til å ta opp forskjellige temaer og ideer.

– Bøker kan brukes som utgangspunkt for samtaler om ting som kanskje ellers kan føles vanskelig å snakke om, sier Borgen, og påpeker at de også er en fin måte å være sammen med «tweens» (8-12-åringer – red.anm) på.

– Når de begynner å rive seg løs fra foreldrene, og vi bare er teite, kan bøker og spesielt serier være noe positivt å gjøre sammen. Høytlesing er koselig også når man blir eldre, og det er en flott måte for eldre søsken å være sammen med de yngre på.

Bøker for barn
Foto: privat

Bøker er ikke bare en samling med ord, de er opplevelser mellom to permer. I Norge er vi så heldige å ha offentlige biblioteker tilgjengelig for alle. En bok kan man åpne og på den måten oppleve hele verden uten å dra et eneste sted, helt gratis.

Barnebokforfatter: - La barna gjøre feil

– Vi lærer noe fra alle bøker, enten det er ord, fakta eller historiefortelling, alt er nyttig. På lang sikt vil også barn som har lest bøker og blitt lest for ha et større og mer velutviklet ordforråd enn de som ikke har blitt lest for. Trivsel er en viktig faktor for hvor gode vi blir i ethvert tema. En som liker å lese vil ha det enklere i utdanning uansett om de trives med faget eller ikke, enn en person som verken liker å lese eller liker faget, sier Borgen.

Hun får støtte av Tina L. Nilsen som jobber som barnehagelærer for Bamble kommune.

– Bøker har, i likhet med eventyr og andre lignende sjangere, en magisk dimensjon. Den gir barna en mulighet til å sette seg inn i scenarioer de ellers aldri ville fått sjansen til å møte på i det virkelige liv og kjenne på følelsen av å stå i de prøvelser og gleder som karakterene gjør. Det å kunne leve seg inn i en rollefigur og føle tilhørighet med denne gjør at de kommer enda nærmere det magiske, sier hun.

Lese for barna
Foto: Shutterstock/Scanpix

En pause i hverdagen

Barnehagelæreren påpeker at barna gjennom lesingen får en velfortjent pause fra medier og leketøy som ikke kan tilby en god pust i bakken i hverdagen.

– Husk at leseglede smitter. På lang sikt vil det å lese for barna gjøre at det å oppsøke litteratur blir naturlig for dem når de blir eldre.

På Fjerdingby i Rælingen bor Monica Aschim (37) sammen med mannen Rikard (38) og sønnene Filip (8), Emil (6) og Theo (1).

les også
Julepynt: Slik lager du julesvibler

– For oss har det vært viktig å lese mye for barna helt fra de var små. Det skaper en egen nærhet, trygghet, hyggelig familietid, kvalitetstid og leseglede. Vi tenker at det er bra for senere læring å ha hørt historier og blitt lest for, sier Monica.

Lese for barna
KVALITETSTID: Monica Aschim og sønnene Filip, Emil og Theo. Foto: privat

Hun tror dette er med på å skape god fantasi og kreativitet hos barna. Både Monica og Rikard har selv slitt med lese- og skrivevansker, og dette har gjort dem ekstra bevisste på verdien av lesestunder.

– Ved at vi leser mye sammen med dem, tror vi at de vil bli nysgjerrige på å lese selv når de har knekt lesekoden.

Filip har allerede blitt en racer på lesingen og sluker alle bøker han kommer over, forteller Monica. Innlevelsen er stor, og han leser gjerne for småbrødrene sine.

– God leseforståelse gir også en bonus når det gjelder forståelsen av andre fag, så jeg tenker at det er utrolig mye å vinne på å starte tidlig, sier Monica.

I en travel hverdag blir det gjerne en lesestund før leggetid.

les også
Grøsser ble årets barnebok

– Det er fint for barna å roe seg ned med en god historie før de sovner. I helgene kan lesingen komme litt både formiddag, ettermiddag og kveld. Noen ganger har vi lesestund med lommelykt, og det er alltid ekstra spennende, sier hun.

Søvnrutiner: - En uthvilt familie er en glad familie

Tips til en god lesestund

 • Vær 100% til stede. Legg bort mobilen og dagens mas og jag. La dette være en kosestund for både store og små.
 • Å sitte tett sammen, gjerne i sengen med lav belysning og en god bok er en perfekt avslutning på dagen.
 • Om tidsklemma likevel er der og dette blir pes, er det også fullt mulig å lese til kveldsmaten eller mens barna bader. På den måten slår man to fluer i en smekk, men får allikevel roet ned og opplevd noe sammen.
 • Bøker trenger ikke bare være til kvelden; tenk hvor enkelt og koselig det er å starte helgemorgenen rolig på sofaen med teppe, varm drikke og en god bok.
 • Tenk at det er barna som styrer aktiviteten. La dem komme med anekdoter og små avstikkere, la dem kommentere bilder og stille spørsmål underveis. Ikke føl deg tvunget til å måtte bla videre for å fullføre boken.
 • At den voksne har kjennskap til boka og klarer å tenke gjennom hvordan de velger å formidle den gjennom variert tempo, tonefall, pauser og til og med bruk av blikk er av betydning for opplevelsen av lesestunden, og det lærer samtidig barna noe om variasjonene i muntlig formidling.

(Kilder: Anne-Lise Borgen og Tina L. Nilsen)

Gode bøker for å skape leseglede

 • Pippi Langstrømpe (Astrid Lindgren)
 • Egoland (Lars Joachim Grimstad)
 • Odd er et egg (Lisa Aisato)
 • God natt, natt (Gro Dahle)
 • SVK (Roald Dahl)
 • Det suser i sivet (Kenneth Grahame)
 • Bukkene bruse på badeland (Bjørn F. Rørvik)
 • Den utrolige historien om den kjempestore pæra (Jakob Martin Strid)
 • Til huttetuenes land (Maurice Sendak)
 • Luridiumstyven (Bobbie Peers)

(Kilde: Anne-Lise Borgen)

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .