Slik kommer du deg over dørstokkmila

UT PÅ TUR: Kjenn på følelsen å sitte tett sammen med dine aller nærmeste i naturen, og se på solnedgangen heller enn barneprogrammer på iPad. Bildet er av Turfamilien. Foto: Privat.

Noen deler stadig vekk bilder av smilende barn på billedskjønne fjelltopper. Andre sliter med å komme seg ut av sofaen i samlet tropp. Her er tipsene som gjør alt lettere.

Tips til deg som skal på topptur med barn, har Familieklubben alt skrevet om. Men noen ganger er bare det å komme seg ut av huset utfordring nok, om man ikke også skal klyve hele veien opp på toppen av et fjell – med unger på slep. Føler du deg truffet, bør du lese videre.

Isabella Svahn (28) og Viggo Rognes (34) elsker å tilbringe tid ute i naturen sammen med barna Aiko (8), Saga (6) og Leo (1,5). På bloggen Turfamilien deler de sine mange små og store eventyr.

– Friluftsliv for oss er ro, avkobling, samhold, mestring og livsglede, sier Isabella.

les også
Feil sykkelhjelm til barn kan være livsfarlig

Hun mener det er noe helt spesielt med å komme seg ut i naturen, om det er på en høy fjelltopp eller i nærmarka. Hun opplever at barnas eventyrlyst og nysgjerrighet øker med en gang familien går ut døren hjemme.

Les også: Slik blir turen vellykket

– Det å komme seg vekk fra de faste rutinene, stresset og det moderne livet kjennes som en liten miniferie hver eneste gang vi er på tur, forteller hun.

Kutt sosiale medier

Men dørstokkmila oppleves lang for de fleste. Også for en over middels friluftsinteressert familie, skal vi tro Isabella og Viggo.

– Det er klart det kan virke fristende å få sove lenge og endelig hvile ordentlig ut når helgen først kommer. Men når vi allerede har planlagt en tur, går vi hele uken og gleder oss til det nye eventyret som snart venter, sier Viggo.

DRØMMETUR: Men er du i Himmalaya eller bare i hagen? Og spiller det noen rolle, så lenge dere er sammen? Foto: Privat/Turfamilien

Han tror mange barnefamilier har et sterkt ønske om å være mer ute i naturen sammen. Likevel kan det føles vanskelig å komme seg ut fra det trygge miljøet og de kjente rutinene hjemme.

Les også: En tur i friluft er som en liten ferie

Kanskje har du malt deg et bilde om at friluftslivet krever mye kunnskap og erfaring, men det er ikke nødvendigvis sannheten.

– Friluftslivet er akkurat så komplisert som du selv ønsker at det skal være. Ikke la deg blende av det du ser på sosiale medier. Opplevelsene på tur er nemlig så utrolig mye mer enn smilende barn på en gylden sandstrand, sier Viggo.

Kjøp brukt utstyr

les også
22 inne-aktiviteter du kan gjøre med barna

Å dra ut på tur med hele familien krever utstyr tilpasset vær og aktiviteter, og Isabella tror dette kan bidra til at barrieren for mange føles ekstra høy. Men dette trenger ikke å være en stor investering.

– Selv kjøper vi alt utstyret vårt enten brukt eller på salg. Det finnes mange Facebook-grupper for kjøp og salg av friluftsutstyr, og på Finn.no florerer det av pent brukt og rimelig utstyr. Og stadig flere butikker som leier ut telt og utstyr. Det er en helt fantastisk løsning for dem som ønsker å prøve seg på friluftslivet.

Les også: Å være ute har flere fordeler for barna, ifølge eksperter

Det tar tid å pakke sekker, planlegge måltider, destinasjon, kle på barna og komme seg ut. Så hvorfor bytte ut en helg i sofaen mot gnagsår, sutrete unger og dårlig nattesøvn? 

les også
Derfor feirer vi Lucia

For Isabella og Viggo er svaret enkelt: Når de går sammen langs en fremmed sti, når den perfekte teltplassen dukker opp ved et lite vann, når alle sitter sammen rundt bålet og ser stjernene komme frem på himmelen og det kjennes som de har hele verden for seg selv, da kjenner de på en enorm lykkefølelse.

– Vi går inn i en annen tilværelse, og blir ett med naturen og oss selv. Og når vi kommer hjem er vi utrolig nok mer uthvilt enn om vi skulle vært hjemme hele helgen, sier Isabella.

Bevist positiv effekt

Johanne Refseth er psykolog, friluftsentusiast og driver bloggen og Instagram-kontoen Psykolog med sovepose. Hun forteller at forskning viser at det å være ute i naturen har en positiv effekt på den psykiske helsen vår.

GODT FOR PSYKEN: Naturen gjør deg gladere, det er vitenskapelig bevist, sier Johanne Refseth, psykolog og friluftsentusiast. Hun driver bloggen og Instagramkontoen, @psykolog.med.sovepose. Foto: Privat

– Det å introdusere barna til friluftsliv gir derfor mye mer enn bare inngang til den flotte naturen vår. Det gir dem potensielt en hobby som kan være et godt redskap til å komme seg igjennom tunge perioder i livet.

les også
Slik lager du gresskar-lykt

Det er viktig for barns utvikling å oppleve gode stunder der nærhet og samvær med foreldrene er i fokus. Her er friluftsliv et godt alternativ. Man skal ikke langt inn i marka før mobildekningen er dårlig og jobbmailer, stressede telefoner og andre forstyrrelser forsvinner.

– Fokuset blir da på å gjøre ting sammen, ha samtaler foran bålet og bare være til stede. Dette er sunt både for små og store, sier Refseth.

Les også: Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

les også
Julepynt: Slik lager du juletre av leire

Husk at turen ikke må være lang eller innebære overnatting. Ofte kan det være like fint å dra på en dagstur til en liten fjelltopp eller et vann i skogen. Ta med niste, kakao, sitteunderlag og bare nyt.

Tips til å tenke positivt

 • Tenk at friluftslivet er ukomplisert.
 • Begynn med lette eventyr på kjente steder.
 • Overnatter dere ute for første gang, velg en teltplass nær bil eller kollektivt.
 • Vær tålmodig – legg igjen irritasjonen og stresset hjemme. Pakk dagen før avreise.
 • Vær nysgjerrig! Utforsk skog og sti, stopp ved små bekker, se etter fugler, dyr og planter.
 • Ta med hele familien, også barna, på planleggingen. La barna ta med det de ønsker seg, og fortell hvor dere skal.
 • Snakk med andre turinteresserte og les blogger for å få inspirasjon og kunnskap. Det er ikke flaut å være nybegynner i naturen!
 • Keep it simple! Ikke planlegg eller forvent for mye. Fokuser på opplevelsen og eventyret som en familie.
 • Det er absolutt enklest å prøve turlivet med barn på sommeren. Velg en helg når det ikke er meldt regn, gjerne midt på sommeren når det ikke blir kaldere enn 10–15 grader på natten. 
 • Ha med nok klesskift. Bruk flere lag i påkledning av voksne og barn, slik at det er lett å regulere temperatur etter aktivitet.
 • Ta med nok mat og drikke. Gjerne ekstra god mat som dere kan lage på bål eller primus. Det er dessuten lov å spise ekstra mye godteri på tur!
 • Les deg opp på allemannsretten. Respekter bålforbud og ta alltid med deg søppelet hjem. 
 • Kjennes det litt ubehagelig å gå alene på tur første gang er det godt å vite at det arrangeres fellesturer for barnefamilier gjennom mange av DNTs lokallag.

Kilde: Isabella Svahn og Viggo Rognes, Turfamilien

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .