Slik blir barna trygge i vann

HODET OVER VANNET: - Det var litt vanskelig å lære å svømme, men nå er det lettere, sier Emma (4), her sammen med mamma Liv Astrid Johansen Rasmussen. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Start gjerne vanntilvenning allerede når barnet er baby, råder ekspert, som advarer mot å bruke armringer til svømmetrening.

– Å få barna trygge i vann handler om helse, aktivitets- og utforskerglede. Det har også et sosialt aspekt; i et land hvor «alle» bader og mange av oss både bor og ferdes ved vann, er det viktig å lære hvordan vi kan forholde oss til omgivelsene på en trygg måte, vite når og hvor vi kan ha det gøy og når og hvor vi må «passe oss», sier Claire Alfonso, President i Norges Livredningsselskap.

Hun mener det er viktig at barna får tilnærme seg vann på sin egen måte. La dem få leke der hvor det er trygt, bruk gjerne vest til å begynne med, ikke press barnet og ha alltid godt tilsyn. De aller minste bør aldri være mer enn en håndsrekning unna en voksen.

Claire Alfonso
Claire Alfonso. Foto: privat
– Husk at livreddere eller strandverter på en strand ikke er barnevakt for dine barn, sier Alfonso.

Les også: Tips til vanntilvenning

Vann virker gjerne som en magnet på barn, og for veldig mange vil det komme av seg selv når man om sommeren drar til stranden, ut med båten, til hytta eller på andre måter oppsøker vannet.

les også
– Langt igjen til mål

– Det spiller liten rolle om dere starter i saltvann eller ferskvann. Det viktigste er at man blir vant og trygg i det miljøet man ferdes i, og så utvide etterhvert. Vær oppmerksom på at gode kunnskaper i en svømmehall ikke trenger å være like gode ute i naturen med helt andre krefter, sier Alfonso.

Lære å svømme
VANT TIL VANN: Frode (8) og Emma (4) har gått på svømmekurs og trives i det våte element. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Ved en badeplass på Skjetten møter vi Liv Astrid Johansen Rasmussen og datteren Emma (4). Både Emma og storebror Frode (8) startet med babysvømming da de var få måneder gamle, og har senere gått på flere svømmekurs.

– For oss var det viktig at barna tidlig skulle bli trygge i vann og lære seg å svømme. Vi opplever at dette har gitt dem større glede ved å være både i og i nærheten av vannet, og i tillegg gjør det at vi som foreldre klarer å senke skuldrene og slappe litt mer av, forteller Liv Astrid.

Les også: Prøv en av disse aktivitetene i sommer

Emma viser oss stolt at hun kan flyte på ryggen, snu seg fra mage til rygg og tilbake uten hjelp og svømme litt fremover på magen.

– Det var litt vanskelig å lære å svømme, men nå er det lettere. Jeg må huske å ha haken min langt nok bak så jeg flyter og det gøyeste er å ha på dykkebriller og dykke under vann! sier hun.

Svømmetrening
SOM FISKEN I VANNET: Emma kan allerede svømme litt på magen. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

På vinteren tar familien gjerne turen til svømmehallen, og da oppfordrer foreldrene barna til å øve litt på det de allerede har lært før det blir tid til masse lek og moro i vannet. Selv om det koster en del, så anbefaler tobarnsmammaen på det sterkeste å sende barna på svømmekurs fra de er ganske små.

– Etter min mening er det virkelig verdt pengene. La svømmingen være lystbetont og bli til en lek, råder hun.

Les også: Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

Start som baby

les også
Julepynt: Slik lager du juletre av leire

– For det første vil det å være trygg i vann bidra til å redusere drukningsulykker. At man er trygg er ikke det samme som å være svømmedyktig, men trygghet i vann er helt grunnleggende for å kunne lære å svømme, sier Jan Kjensli, utviklingskonsulent hos Norges Svømmeforbund.

Jan Kjensli
Jan Kjensli. Foto: NSF
Vanntilvenning kan man gjerne starte med allerede som baby, ved 3-4 måneders alder, mens ordinær svømmeopplæring gjerne starter ved 4-5-årsalderen. Armringer er ikke et flytemiddel som bør brukes i svømmeopplæring, og det kan heller ikke erstatte en redningsvest, advarer Kjensli.

– Det kan lett gå hull på armringene, og de kan skli ned eller av armen. I tillegg gir de et unaturlig oppdriftspunkt og vil ikke bidra til at barnet lærer å flyte på samme måte som det ville ha gjort uten armringer. Det beste er at barnet blir trygg i vann uten bruk av flytemidler, sier Kjensli, og legger til:

– Vær med barnet ut i vannet og ha det gøy sammen!
 

Les også: En tur i friluft er som en liten ferie

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .