Pappablogger: 10 knalle ting å gjøre med barna – helt gratis

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Mange foreldre har ikke råd til å ta med barna på dyre aktiviteter i vinterferien. Heldigvis finnes det nok av gratis moro også. Her er ti eksempler.

Kent Solheim skriver bloggen Pappadrømmer.

BLOGGER: Artikkelforfatter Kent Solheim er stefar til Karen Emilie (10), Tim Leander (8) og far til Ynwa Sofie (1). Han står bak bloggen Pappadrømmer. Foto: Privat

Jeg kom over et veldig fint innlegg på Facebook her om dagen, der Kadra Yusuf tok opp en sak som har engasjert meg i lengre tid. Å få være en del av en fritidsaktivitet skal være en glede for barna, det er der de skal møte likesinnede og bygge vennskap for livet. Men hvor er det blitt av gleden over å få delta på disse aktivitetene? Svaret er veldig enkelt: Gleden forsvant den dagen foreldre rundt omkring i hele landet måtte si nei til fritidsaktiviteter fordi økonomien ikke strekker til.

For dyrt

les også
Derfor er 17. mai barnas dag

Dessverre er ikke vi de eneste foreldrene der ute som har måttet skuffe barna i deres drøm om å delta i forskjellige idretter eller aktiviteter. Rundt omkring i hele landet sitter det skuffede barn, som ikke får spille fotball med klassekameratene sine fordi idretten er blitt for dyr å delta på.

Les også: Ta med barna på topptur

I frustrasjon over å ikke kunne realisere barnas drømmer, bestemte jeg meg for å lage en plan over fritidsaktiviteter som barn kan delta på uten at det skal koste penger. Over en ti dagers periode tok jeg med meg barna på en rekke aktiviteter, og de har selv vurdert dem i ettertid.

Og skal man tro våre barn, er disse aktivitetene like gode som aktiviteter til tusenvis av kroner. Best av alt, det kostet oss ingenting å gjennomføre dem.

1: Tur med lommelykt i skogen

Foto: Privat
Dette er en aktivitet som ikke koster en eneste krone, spørsmålet er bare om barna har tålmodigheten til det. For barn blir ofte sett på som kravstore når det kommer til aktiviteter, men tur med lommelykt falt virkelig i smak. Ikke visste vi helt hva vi lette etter, ikke visste vi helt hvor vi gikk, men det var en sliten og glad gjeng som entret stuen etter en lang tur. 
Barnas terningkast: 5

 

Les også: Hjelp – barnet mitt vil legge opp!

2: Tur i akebakken

Foto: Privat

Denne trenger strengt tatt ingen forklaring, for barn elsker å ake. Selv om aktiviteten er gratis, er det ingen som klager på en aketur. I hele to timer kjørte de opp og ned bakkene med et stort smil om munnen. Alt i alt, selv om jeg og mor ble stående og hutre litt med kalde føtter, var det absolutt en fin aktivitet for barna. Her gjelder det som forelder å kle seg godt – eller bli med på akingen – for denne leken vil ikke barna legge fra seg med det første. Stor anbefaling for tur i akebakken.
Barnas terningkast: 6

3: Hjemmekino

HJEMMEKINO: Tim Leander og Karen Emilie syns hjemmekino er toppen. Foto: Privat
Det er ikke til å stikke under stol at det å dra på kino og se en film kan bli en dyr affære. For en familie på fire snakker vi fort rundt 700 kroner med godteri og brus. Da kan man heller sette på en film hjemme, skru av alt lys i stuen og bare nyte en film med barna. Vi hadde litt popkorn liggende i skapet, samt en brus i kjøleskapet siden det var helg, men barna glemte bort dette med godteri og brus så fort filmen var i gang. 
Barnas terningkast: 5

4: Lekeplass-safari

Er det noe vi har mer enn nok av her i landet, så er det gode lekeplasser. Du finner dem i parker, i skogen og i alle barnehagene her i landet. Det fine med disse lekeplassene er at man kan benytte dem helt gratis, så lenge man forlater dem slik man fant dem. Vi valgte å besøke fire lekeplasser på en dag, og barna storkoste seg gjennom hele opplegget. Den eneste ulempen er at barna nekter å dra derfra igjen, men dette anbefales virkelig likevel.
Barnas terningkast: 6

5: Fotballek for alle

Foto: Privat
Fotball er kjent aktivitet, men også en aktivitet som kan tømme lommeboken til oss foreldre. Men er du litt smart, kan du spille fotball helt gratis. Du kan for eksempel besøke banene før organisert trening starter, du kan bruke dem i helgene, eller bruke hagen som fotballarena. Her kan du spille i timevis uten at det koster noe. Mange barn blir også utelatt i organisert trening, de mister interessen og velger til slutt å gi seg som følge av topping av lag eller lignende. Ved å organisere dette selv, fungerer alt på barnas premisser, og det passer lommeboken til alle foreldre.
Barnas terningkast: 5

Foto: Privat

6: Se på bølgene

les også
– La ungene være aktive

Det høres nok veldig kjedelig ut med en gang, men herregud som barna koser seg med dette. De står i gummistøvlene så langt ned mot kanten som mulig, før de løper i full fart vekk når bølgene slår innover stranden. Dette er en aktivitet vi har gjort så å si hver eneste kveld i en hel måned, og de blir aldri lei: De maser faktisk hver eneste middag om å kunne gå til bølgene på kvelden.
Barnas terningkast: 6

7: Skøytebanen med barna

Foto: Privat
De fleste byer har en skøytebane tilgjengelig. Har du ikke skøyter, er det fullt mulig å låne mot et depositum som du ofte vil få tilbake etter endt økt. Dette er en aktivitet som kan være like morsom for både barn og voksne, og den anbefales virkelig som en fin aktivitet en lørdag formiddag, for eksempel.
Barnas terningkast: 6

8: Trolldeig

TROLLDEIG: Tim Leander og Karen Emilie syns trolldeig er gøy. Foto: Privat
Jo da, du har helt rett. Trolldeig er ikke helt gratis å lage, men om du har vann, mel og salt liggende, er det nesten gratis. Det vil være mye billigere enn en tur i svømmehallen, for eksempel, og barna får stor glede av dette. Man kan også lage gaver, noe som igjen vil være et mye billigere alternativ enn å måtte kjøpe gaver til alle besteforeldre. 
Barnas terningkast: 6

9: Tur i skogen

En tur ut i skog og mark har aldri skadet noen, og barna her i huset elsker det. Vi slo oss sammen med min søster og hennes familie og trådte oss vei i de dype skoger. Vi fant en plass der vi kunne campe og satte opp et bål av pinner vi fant i skogen. Dette syntes barna var veldig stas, og de koste seg masse. Vi valgte å ta med oss noen pølser vi kunne grille, men en matpakke og en termos med kakao gjør samme nytten. En tur i skogen er en sikker vinner uansett.
Barnas terningkast: 4

Les også: Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

Foto: Privat

10: Skattejakt

les også
Prøv en av disse aktivitetene i sommer

Skattejakt med barna kan bli en dyr affære dersom du selv ønsker det, men det kan også være helt gratis. For her er det mer spenningen som driver barna enn den faktiske skatten i enden av kartet. Her vil jeg rett og slett anbefale en premie som ikke koster noen ting. Vi pakket inn en leke barna hadde fra før, men som de ikke lekte med like ofte lenger. Da de fant den, fikk de spenningen ved å åpne – og samtidig en leke de hadde savnet litt. 
Barnas terningkast: 5

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .