– Lær barna gleden ved å hjelpe andre

KIOSK: Lukas og Milian. Foto: Jeanette Bækkevold/privat

Familien Bækkevold laget julemarked til inntekt for Redd Barna. Å lære barna å hjelpe andre skaper toleranse, læring og empati, sier psykolog.

– Jeg tror det å ha fokus på andre enn seg selv er viktig, fordi det gir barna et større perspektiv. De er vant til å få det de trenger, og denne muligheten er det dessverre ikke alle barn som har. Gleden man kan føle ved å hjelpe andre er derfor så verdifull, sier Jeanette Bækkevold.

Hun hadde et sterkt ønske om å lære barna Milian (6), Lukas (6) og Tia (4) verdien av å gi, vise omtanke og glede andre. Resultatet ble et bakgårdsmarked på Skjetten i Romerike midt i førjulstiden.

Les også: - Tøft å være fattig i verdens rikeste land

les også
10 enkle ting familien kan gjøre sammen for å redde verden i høst

– Jeg foreslo for mannen min, Børge, og barna at vi kunne rydde rommene for både leker som ikke lenger var i bruk og klær som de var vokst fra. Responsen fra alle var positiv, forteller Jeanette.

Både store og små ryddet hjemme og fant frem ting som kunne få nye eiere.

– Inntektene fra dette lille markedet vårt skulle gå til Redd Barna, fordi det er ganske konkret for barna å forstå, samt at de hadde en hjemmeside med masse flott materiell som vi kunne bruke under forberedelsene. Vi leste blant annet en tegneserie om barns rettigheter og fikk en pakke i posten med ballonger og plakat, sier Bækkevold.

Jeanette Bækkevold. Foto: privat

Styrker familiebåndet
Garasjen ble gjort om til en salgsbod hvor man kunne finne både bøker, leker, barneklær, småmøbler og interiørsaker. På gårdsplassen rigget de til et lite leketelt hvor de solgte marshmallows på pinne, kakao, saft og vafler. 3000 kroner kom inn i løpet av dagen og ble gitt videre til Redd Barna.

– Flere fortalte meg i ettertid at de hadde fått kjøpt flotte julegaver til familie og venner. Tenk, vi fikk både ryddet opp i gamle ting og samlet inn penger til barn som trenger det, sier Bækkevold, som håper at dette kan bli en hyggelig tradisjon og noe barna vil verdsette enda mer i årene fremover, sier Bækkevold.

Les også: Derfor velger vi bort gavekalender

Psykolog Tine Helen Fjeldstad blir glad når hun hører om initiativet til Jeanette og familien.

– Å få lov til å bidra på denne måten skaper læring, toleranse og empati for andre. Det er så viktig å ha med seg senere i livet. I tillegg gir det positive opplevelser å kunne gjøre noe så verdifullt sammen, og familiebåndet styrkes, sier hun.

Tine Fjeldstad
Tine Fjeldstad. Foto: Henrik Beckheim

Fjeldstad tror handlinger som dette er enda viktigere i et samfunn hvor både voksne og barn ofte føler på et sterkt press når det gjelder materielle eiendeler.

les også
Slik kommer du deg over dørstokkmila

– Som voksne kan vi ved å ha en bevisst holdning skape en motvekt til kjøpepresset. Snakk med barna, og forsøk å fokusere på gleden over å gi fremfor alltid selv å skulle få. Lytt til barnas egne tanker, ha fokus på den gode samtalen og forsøk sammen å finne måter dere kan bidra på, råder psykologen.

Les også: 11 tips til en billigere jul

JULEMARKED: Lukas, Adrian, Alicia og Tia sammen med mormor Gro Landfald.

Barn hjelper barn
– Barn som ønsker å bidra til at andre barn får sine rettigheter oppfylt, er noe vi i Redd Barna setter høyt. Vi er opptatt av å løfte frem det faktum at alle kan gjøre noe for at verden skal bli bedre for alle barn, forteller Ines Vujicic, regionrådgiver i Redd Barna Region Midt.

Barn har stor rettferdighetssans og vil gjerne gjøre noe med urettferdighet i verden. For barn er det viktig å ha noen handlingsalternativer, og innsamling er ett av dem, forklarer Vujicic.

les også
Apper og spill som bidrar til læring

– Når man snakker med barn er det viktig å ha et perspektiv på at alle barn har de samme rettighetene uansett hvor i verden de bor. Det kan være en motivasjon for å ha innsamling også, når man vet at barn i alle land har like stor rett til å gå på skole, til å vokse opp i trygghet og til å få beskyttelse, sier hun.

Foto: Jeanette Bækkevold/privat

4 tips fra psykologen til familier som ønsker å hjelpe andre:

  • Rydd i gamle leker og klær. Her finner du kanskje mye som kan bli flotte gaver til andre.
  • Flere matvarebutikker har satt frem en handlekurv hvor man kan bidra med mat til mennesker som av en eller annen grunn trenger hjelp. La barnet være med og handle og selv plukke ut varer dere vil gi.
  • Mange hjelpeorganisasjoner samler inn gaver og varme klær. Kanskje kan dere melde dere som frivillige og hjelpe til med matlaging eller servering?
  • Hør med barna hva de selv tenker og kan ønske seg å bidra med. Husk at det skal være en positiv opplevelse for alle, så vær bevisst på at det dere velger å gjøre er tilpasset barnets alder.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .