– La ungene være aktive

RULLER AV GÅRDE: Far Sverre, mor Kerstin og sønnene Hans Kristian (9), Per Marius (11) og Lars Johan (6). Foto: Marie von Krogh/VG

Barn sykler mindre enn før. Men å sykle kan gi store helsegevinster, mener trebarnsfar Sverre Karlsen. Hans beste tips for å gjøre barna til ivrige syklister? Bli med ungene på tur!

Husker du hvordan det var å kaste seg på sykkelsetet, tråkke det beina klarte og suse langs veiene? Kanskje var du på vei til en venn, til en ny skoledag eller til kiosken. Kjente vinden som traff deg midt i panna, friheten, solstrålene og plasteret på kneet. Det var tider.

Enn nå da? Er du en av dem som kjører ungene til og fra skole og fritidsaktiviteter? Som tenker at det er tryggere og kjappere å hente og bringe i bil, fremfor å sende poden av gårde på sykkelen langs veiene? Da er du ikke alene.

Les også: Langt til mål

les også
Pappablogger: 10 knalle ting å gjøre med barna – helt gratis

Hvert fjerde barn i alderen 6-12 år kjøres til og fra skolen, viser en undersøkelse fra 2013/2014, gjort av Transportøkonomisk institutt. Enda flere kjøres til og fra fritidsaktiviteter. Majoriteten av de som ble spurt, kjørte barna sine til og fra.

Sykler overalt

Trebarnsfar Sverre Karlsen (42) er ikke blant de som drar opp snittet. Tvert om. Han og kona Kerstin (42) har klart å få sønnene Per Marius (11), Hans Kristian (9) og Lars Johan (6) så dedikert til tohjulingene at familien nærmest har parkert bilen. De sykler stort sett alltid når de skal til og fra et sted, og guttene går den korte veien til skolen.
 
– Vi har vært med dem på sykkel bestandig. Kerstin og jeg har stor glede av å sykle selv, og vi ønsket at guttene også skulle se verdien av å sykle. Vi har aldri mast på dem, men latt dem få prøve seg fram selv. Nå er de aktive syklister, alle tre, forteller Sverre.

Les også: Bilfritt familieliv

Familien Karlsen på sykkeltur
AKTIV FAMILIE: Gode pauser og godt humør er viktig på tur. Far Sverre, mor Kerstin og sønnene Hans Kristian (9), Per Marius (11) og Lars Johan (6). Foto: Marie von Krogh/VG

Solgte bilen

Sykkelfamiliens historie begynte omtrent sånn: Rogalendingen Sverre ble forelsket i tyske Kerstin, som videreutdannet seg til jordmor i Norge. Paret giftet seg mens Kerstin studerte, de trengte et sted å bo, men økonomien var trang. Paret visste likevel råd og solgte bilen for å frigjøre noen kroner.

– Det var vanskelig å få lån i starten, så vi var begge innforstått med at vi måtte ta syklene i bruk en periode.

Per Marius (11) meldte snart sin ankomst, og familien fortsatte å sykle. Sverre forteller om sykkeltilhenger og sykkelvesker fulle av bleier og dagligvarer, det var å tråkke på både til og fra barnehage, jobb og hjem.

– Da vi fikk barn nummer to, måtte vi kjøpe et større hjem. Bil ble nedprioritert også da, en god stund. På det tidspunktet hadde jeg 14 kilometer hver vei til jobb. Så kom tidsklemma, Kerstin jobbet nattevakt, mer måtte handles inn, og det å reise for å besøke venner ble en skikkelig logistikk-utfordring. Vi kjøpte oss en bil, men var fortsatt bevisst på å bruke syklene mest mulig som fremkomstmiddel, sier han.

Sykkelverksted i kjelleren
GODE HJUL: Familien Karlsen har sykkelverksted i kjelleren. Foto: Marie von Krogh/VG

 
Nå huser hjemmet tre blide og sykkelfrelste småkarer. I kjelleren i rekkehuset har far et eget sykkelverksted. Inne i huset står det flere gjeve pokaler som guttene har hentet hjem i ulike konkurranser de har vært med i for Stavanger Sykkelklubb. Yngstemann Lars Johan (6) sier han skal sykle for resten av livet.

– Jeg liker godt å sykle på racersykkel og dra på sykkelturer sammen med andre. Jeg blir kjempesprek, sier han.

Les også: Slik gjør du sykkelen vårklar

les også
Dette må du huske når familien skal skaffe seg hund

Eldstemann, Per Marius (11), sier han liker rolige turer best, de med innlagte stopp. En tur innom BMX-banen i nærmiljøet for lek og moro er visst heller ikke å forakte. Hans Kristian (9) trekker frem gleden av å sykle sammen med andre og bli kjent med andre som sykler.

– Jeg har ikke lyst at vi skal bruke bilen oftere. Jeg liker godt å trimme og bruke kroppen, sier 9-åringen.

Gutter på sykkeltur
TRE BRØDRE: Hans Kristian (9), Per Marius (11) og Lars Johan (6) vil heller sykle enn å kjøre bil. Foto: Marie von Krogh/VG

Aldri gi opp 

Sverre sier han og kona aldri har bestemt at ungene skal bli ivrige syklister, men at de to generasjonene fant en felles glede i det syklingen ga dem. Husets 11-åring har diagnosen Aspergers syndrom, noe som gjorde det å lære å sykle til en litt større utfordring enn det de først hadde sett for seg.

les også
10 fjellturer som passer for barn

– Det ga oss noen grå hår, det skal jeg innrømme. Det tok tid, men vi ga oss ikke. Vi tok det gradvis, støttet ham og brukte påhengsykkel når vi var på farten på trafikkerte veier. Det er et veldig fint hjelpemiddel for å trene balansen. Da han var rundt fire år, syklet han helt selv. De to andre sønnene våre trengte naturlig nok ikke like mye hjelp for å finne balansen. Men uansett hvordan utgangspunktet er, så er det én ting som gjelder: Du må aldri gi opp. Det kan ta tid, det kan bli gnål og tenners gnissel. Man klarer det til slutt – med nok hjelp og støtte, sier han.

Les også: Slik gjør du skoleveien trygg for barna

Må lære 

Sverre anbefaler å starte læringen på en plass hvor det ikke ferdes biler, å legge bort ambisjonene du selv måtte ha og ta en god prat med ungene om farene som finnes der ute langs veiene. Selv er han ikke særlig engstelig.

les også
Ta med barna på topptur

– Nei, jeg er ikke det. Vil de klatre til topps i et tre, så vær så god. Jeg er også for at barn skal få spikke med skarpe speiderkniver. Men det er så klart noe grunnleggende man må lære ungene før de slippes langs veiene. Aller først må du bli med dem på tur. Si tydelig ifra hvor de må stoppe, lær dem å bruke bremsene. Så er det kanskje det viktigste: Å se og bli sett, lære dem å bruke blikket og gi signal. Da oppstår det mindre konflikter mellom syklister og bilister. Når jeg ser guttene sykle til og fra kamerater i dag, så ser jeg også at det de har lært seg i trafikken er gull verdt.

Sykkelferie i Tyskland
KONTROLL PÅ KONTINENTET: Familien Karlsen på sykkeltur i mors hjemland, Tyskland. Foto: privat
 Også i feriene bruker familien syklene flittig. Fordi mor i huset er fra Tyskland, går ferden ofte til hennes hjemland. Familien pakker med seg alt de trenger i stasjonsvognen, plasserer syklene på stativene og suser nedover Europa. Vel fremme bruker de syklene som fremkomstmiddel.

– Vi har opplevd utrolig mye fint langs veiene. Min anbefaling er å ta det rolig, ta hensyn til at alle skal ha en fin tur. Det kan være kort vei mellom latter og gråt med barn på sykkelferie. Og for all del, ikke start med en tur på åtte mil, sier Sverre Karlsen.
 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .