Grøsser ble årets barnebok

Barnas bokpris: Ingunn Aamodt vant Barnas bokpris 2018 for grøsseren «Dukkens rette eier». Foto: Privat

Grøsseren «Dukkens rette eier» vant Barnas bokpris 2018. Forfatter Ingunn Aamodt gir gjerne barn skumle historier – om det får dem til å lese mer.

– Barn elsker å bli skremt, sier Ingunn Aamodt til VG.

Forfatteren, som vant årets Barnebok bokpris 2018 for grøsseren «Dukkens rette eier», er ikke overrasket over at nettopp en skummel bok stakk av som barnas bokfavoritt. 

Bøker er ikke farlig

– Selv om mange voksne forsøker å unngå at barn skal bli skremt, liker barn å oppsøke det de syns er skummelt, men som likevel er trygt. Og en bok kan ikke skade deg.  

les også
Test av 10 leseapper: Disse er best

Les også: Velg smart når du kjøper mobil til barna

«Dukkens rette eier» kom ut i 2017 og er oppfølgeren til boken «Dukken» som ble utgitt for åtte år siden. Bøkene hører til grøsserserien «Marg og bein». 

Etterspurt

Aamodt hadde i utgangspunktet ingen planer om å skrive en oppfølger til «Dukken», men etter at flere og flere barn ba om en bok til, ga hun til slutt etter. 

Forfatteren, som også er kjent for barnebøkene om «Pulverheksa», forteller at prisen hun nå har fått henger ekstra høyt. 

– Den betyr ekstra mye fordi det er en barnejury som har stemt frem boken – ikke voksne og litteraturvitere. Det at nettopp barna like denne boken best er selvfølgelig en fjær i hatten for meg, sier Aamodt.

Viktig at barn leser

Vinneren av Barnas bokpris ble stemt fram av omkring 600 femte- og sjetteklassinger fra Bergen kommune. Barna har fått anledning til å stemme på sin favorittbok blant fem andre populære barnebøker. 

Les også: Maja Lunde- bok bir Norge første barnefilm fra andre verdenskrig

Aamodt er opptatt av viktigheten av at barn leser, og gir dem gjerne det de vil ha om det hjelper på leselysten. 

les også
Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

– Barn liker å høre skumle historier, og det er noe med det å gi barna det de ønsker seg. Vi vet at gutter leser for lite, jenter leser noe mer, og det er en ting vi har tatt på alvor. Hvis gutter får de bøkene de ønsker seg, som for eksempel er spenning og grøss, da leser de. Vi opplever at vi får barn som vanligvis ikke leser, til å lese, og det er vi veldig stolte av. 

Eksperter: Lydbøker kan hjelpe barn med lese- og skrivevansker

– Det er barnemishandling å ikke lese for barna sine, pleier jeg å si. Det er kjempeviktig å skape leselyst og vise barna hva en god bok kan bety. Så om du ikke leser for barna dine er sjansen stor for at barna dine ikke vil lese selv -og kanskje ikke vil bli så flinke til å lese selv heller. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .