Gavekalender på 1-2-3

GAVEKALENDER: Mormors gamle julekalendere og et utvalg med gaver man kan pakke inn og henge på kalenderen. FOTO: Maren Wilberg Rostad

Stresset for hvordan du skal rekke å sette sammen en gavekalender til ungene før 1. desember? Ikke fortvil! VG Familieklubben har brukt 40 minutter på å handle inn alt som trengs – til en rimelig penge.

Jeg glemmer det aldri, den følelsen av å tasse ned trappen 1. desember og se adventskalenderen mormor hadde sydd til søstrene mine og meg nederst i trappen. 72 pakker hadde mormor og morfar kjøpt og pakket inn til oss tre.

Førjulsglede

Den gang var jeg en av dem som fikk gleden av å åpne de små overraskelsene. Nå er det jeg som har overtatt den utakknemlige oppgaven å handle inn og henge opp kalendergavene. 

Les også: Ivrige julepyntede mer lykkelige? 

les også
Blogg: Når julen ikke blir som man forventer

I en rimelig hektisk hverdag kan det å skvise inn tid til å fikse gavekalender til ungene krevende. I tillegg er gavekalendere dyrt: Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB kommer nordmenn til å bruke nær en milliard kroner på julekalendere i år. 

Er det verdt det?

Det er snakk om skyhøye summer, og big business for handelsstanden. Når man legger til at mange barn nærmest forventer å få gavekalendere, og kanskje er bortskjemte nok som det er, frister det lite å streve vettet av seg for å bidra til innkjøpsmaratonen før jul.

Kjapt og litt billig

Men det er ikke alltid lett å være politisk korrekt. Og jeg vil jo ikke at mormors broderte julekalendere skal støve ned i boden heller. Så tradisjonen tro stresset jeg ned til Oslo sentrum klokken 20 tirsdag kveld, klar for speedshopping på budsjett. I løpet av 40 minutter var gavene kjøpt inn og budsjettet heller ikke helt ute på viddene. 

Les også: Derfor dropper vi gavekalender

Her kommer en kjapp innføring i enda kjappere kalendershopping: 

Det aller viktigste: Lag en plan i hodet på forhånd. Det kan du gjøre på trikken/bussen/i dusjen - i prinsippet over alt. Min plan var som følger: 

"Samle-leker": Kjøp en boks med flere småting, ta ut de små lekene og fordel dem i flere pakker. Der sparer du både tid og penger. 

Ting de trenger: Trenger ungene ullsokker? Da kjøper du ullsokker og pakker dem inn. Ting man uansett må kjøpe inn kan også brukes som kalendergaver. En firepakning med boksere til lillebror, eller små vanter til storesøster. Vær litt smart i innkjøpene dine. Selv om gaven kanskje er "kjedelig", er det meste gøy så lenge det kan pakkes opp 

Lørdager: Hjemme hos oss får ungene lørdagsgodt, kalendergaven lørdag morgen blir dermed godteri. Da slipper du å kjøpe godis den helgen, og ungene elsker søtsaker i kalenderen. 

Kort eller lapper med beskjed om noe koselig vi skal gjøre sammen: Søndager går vi ofte til lekeplassen. Det er kaldt på lekeplassen nå. Etter hvert blir jeg lei og vil inn på kafeen og drikke kaffe latte. Da blir det ofte kakao med krem eller en bolle på ungene. Kalendergave: et koselig kort med "dagens glade overraskelse: kakao med krem på kafeen". Man kan skrive akkurat hva man måtte ønske på kortet. Alt fra å bake pepperkaker sammen, se en julefilm, kjøpe/hugge juletre, lage julegodteri eller "i dag får du velge middag". 

Noen vil kanskje påstå at innholdet i gavekalenderen min er lite mangfoldig, men ønsker man en haug med forskjellige leker, godsaker og andre overraskelser, vil det både ta lengre tid og mest sannsynlig bli dyrere. 

Resultat

Samlet pris på 24 gaver: 399 kroner (kunne blitt enda billigere om jeg hadde fordelt legopakken "valpekos" og ørepynten fra Glitter i flere pakker).

Tid brukt på handling: 40 minutter.

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

NB: Jeg har valgt å ekskludere prisen på aktiviteter som å kjøpe bolle, bake pepperkaker og hugge eller kjøpe juletre, da dette ville gått inn i julebudsjettet uansett. Disse aktivitetene kan også erstattes med aktiviteter som er helt gratis, som å sette ut grøt til nissen, lese en julefortelling eller pynte rommet sitt til jul. 

Orker du ikke å stresse med gavekalendere? Her er familieklubbens test av godterikalendere. 

Foto. Frode Hansen
Lørdag 1. desember: Skumnisse fra Lagerhaus: 19 kroner

Om du ikke er så opptatt av at alle gavene skal være like spennende i smaken, eller sunne, er dette noe de fleste små synes er gøy å åpne en lørdagsmorgen. 

 

Søndag 2. desember: Hatchimals Colleggtibles: 13 kroner

Dette er små egg som legges i vann, og etter hvert klekkes. Ut kommer små figurer. Er å få tak i hos de fleste store lekebutikker og bokhandlere. Stor hit blant barna! 

 

Mandag 3. desember: Magisk klut fra apoteket: 19 kroner

Kompakt klut med morsomt motiv som blir til en vaskeklut når du legger den i vann. 

MODELLLEIRE: Ungene elsker griserier som dette, og denne pakken kan deles opp i hele 8 kalendergaver. FOTO: Frode Hansen
Tirsdag 4. desember: Pop-art, My Dough.

Barna mine elsker alt som kan gjøres om til gris: altså slim, plastilin og modellkitt som denne pakken inneholder. Samtidig som det er veldig irriterende å tråkke neongul leire inn i det persiske teppet i stuen, er dette en gave som garantert vil falle i smak. Fordelen er også at den inneholder 8 små kuler med modellkitt, så den kan deles opp i flere gaver. Jeg åpnet boksen og delte den opp i åtte pakker fordelt på to kalendere. 

Modellkitt som dette kan kjøpes i de fleste lekebutikker. 

Pris for hele pakken: 119 kroner, 59,50 per kalender.

 

Foto: Frode Hansen
Onsdag 5. desember: Shopkins Vacation 5-pack.

Shopkins er en favoritt blant veldig mange små, kjøper du denne pakken kan du dele den opp i hele seks gaver (et lite hus følger med i tillegg til de 5 andre figurene). Tåler du rotet alle disse småtingene medfører, er dette en perfekt kalendergave. Finnes i både de fleste store lekebutikker og en del bokhandler. 

Pris: 19 kroner. 

 

Torsdag 6. desember: Shopkinshus, Pris: 13 kroner. 

For bare 13 kroner får du et lite hus du kan putte alle de andre shopkinsfigurene inn i. Eller, noen av dem. Stort er det ikke. 

Fredag 7. desember: Modellkitt: Pris allerede inkludert. 

Nok en dag med modellkittet fra Pop Art. Nå har samlingen økt med to farger. 

JULEGODTERI: Både sjokoladeprikkene og julegran- godteriet fra Lagerhaus er fine kalendergaver. Disse kan også deles opp over flere lørdager. FOTO: Frode Hansen
Lørdag 8. desember: Sjokoladeprikker fra Lagerhaus.

Julegodterier er ikke alltid like smakfullt, men ungene elsker godterier som dette. Om du vil kan du åpne pakkene og dele dem opp over flere dager. Det gjorde ikke jeg, da jeg syns de hadde så fin innpakning.

Pris: 39 kroner

 

Les også: Blogg: Julekalender FRA barna

Søndag 9. desember: Et kort med beskjed om at i dag skal vi bake pepperkaker. 

les også
5 enkle juleprosjekter du kan lage med barna

Å bake pepperkaker med ungene, eller kanskje til og med slå på stortrommen og gå for et pepperkakehus, er noe man gjerne gjør sammen med barna før jul uansett. Hvorfor ikke inkludere det som en gledelig overraskelse i julekalenderen? 

 

Foto: Frode Hansen
Mandag 10. desember: Ørepynt fra Glitter.

Datteren min er bare syv år, men har mast om å få hull i ørene så lenge jeg kan huske. Det får hun foreløpig ikke, men disse klistrelapp-øredobbene fra Glitter er enormt populære, og kommer til å vekke stor entusiasme.

Pris: 40 kroner (Pris for hele pakken er 79,90. Jeg deler den opp i flere pakker og i to kalendere). 

Tirsdag 11. desember: Ullsokker. Pris: 99 kroner. 49,50 per par, og de deles opp i to pakker. 

Jeg kjøpte mine på Cubus, men ullsokker i samme prisklasse, og sikkert billigere også, kan man finne i flere butikker. 

 

Onsdag 12. desember: Shopkins. 

Nok en dag med rotelekene fra Shopkins-universet. Denne samlepakken kan tynes ut, og blir til hele seks gaver til sammen. 

Foto: Twentieth Century Fox
Torsdag 13. desember: Kort med koselig aktivitet.

Se en julefilm. For eksempel Snekker Andersen og julenissen. Eller vår favoritt, "Hjemme alene". Alle i familien, uansett alder, ler seg skakk i hjel av denne filmen. Så blir det kanskje litt senere leggetid enn vanlig, men det er jo snart jul ...

Fredag 14. desember: Shopkins (fra tidligere pakke).

Som nevnt, Shopkins- uendelig mange små, irriterende biter i disse pakkene. 

 

Lørdag 15. desember: Juletregodteri fra Lagerhaus. Pris: 39 kroner

Foto: Maren Wilberg Rostad
Søndag 16. desember: Bolle på kafé, eller bake selv. 

Jeg skriver et lite kort og henger det på kalenderen. I dag er det valgfri bolle på kafeen ved lekeplassen. En sikker vinner. Man kan selvsagt finne på noe helt annet enn å gå og kjøpe en bolle. 

 

 

Mandag 17. desember: Modellkitt (fra tidligere pakke).

Ny farge med modellkitt i dag, og gleden er forhåpentligvis like stor som da de åpnet den først boksen. 

Tirsdag 18. desember: Shopkins. igjen ...

Onsdag 19. desember: Ullsokker (dette er det andre paret som fulgte med i pakken fra Cubus)

Torsdag 20. desember: Modellkitt (fra samme pakke som nevnt ovenfor).

Foto: AFP/ Christof Stache
Fredag 21. desember: En liten lapp med beskjed om at i dag skal dere ut og hente juletre.

Om du skal kjøpe juletre eller gå ut i skogen og felle et selv, er dette en veldig koselig ting å gjøre sammen før jul. Det er muligens noe enklere å kjøpe et tre enn å finne selv, jeg snakker av erfaring, men når du får det i hus er julestemningen virkelig satt. Pynter dere det sammen blir det enda koseligere. 

 

Lørdag 22. desember: Ørepynt

Settet med ørepynt fra Glitter er det fortsatt masse igjen av, og det holder til nok en gave, og flere til. 

Søndag 23. desember: Freia melkesjokolade med eventyr.

Eventyrsjokoladen er koselig og du kan lese eventyret høyt for barna før de spiser lørdagsjokkisen sin. 

Pris: 10 kroner

 

FOTO: Produktbilde.
Mandag 24. desember: Lego Friends valpekos. Pris: 30 kroner (kan også fordeles i flere gaver).

Denne fant jeg på salg, den kan deles opp i flere gaver, eller du kan finne små legofigurer til omtrent samme pris. Lego er alltid populært. 

Og vips – så var kalenderen i boks, og jeg kan senke skuldrene! 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .