Feil sykkelhjelm til barn kan være livsfarlig

Sykkelhjelm for barn
VELG RIKTIG: Det er viktig at barn får hjelp til å regulere hjelmen slik at den ikke er for slakk. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix

Kjøp riktig hjelm til barnet, og husk at når barnet ikke er på sykkelen skal hjelmen av!

Årets første, og iblant vinglete, sykkeltur står på trappene. Det kan ende med både knall og fall, så det er viktig at barnet er sikret med riktig sykkelhjelm.

Støttehjul eller ikke støttehjul? Hva slags hjelm? Hvor stor bør sykkelen være, og når går man fra tre til to hjul

Sykkeldebuten innebærer mange spørsmål for foreldre, i tillegg kommer en uro for at barna skal utsettes for en ulykke. 

Familieklubben har testet sparkesykler for barn. Resultatet av den store testen finner du her. 

Den farlige trafikken

Hvert år skades tusenvis av barn såpass alvorlig i sykkelulykker at de behøver legehjelp (svenske tall). De mest utsatte kroppsdelene er albuer, underarmer, håndledd, knær og hode. 

les også
Yoga for barn: Øvelser du kan gjøre hjemme

– Så mye som halvparten av alle skader forårsaket av en ulykke på sykkelen kunne vært unngått med noe så enkelt som en sykkelhjelm, sier Alexandra Gahnström, som er ekspert på barneforsikring hos Trygg- Hansa i Sverige. 

Ifølge Trygg Trafikk reduseres risikoen for hodeskader med hele 80 prosent ved bruk av sykkelhjelm. 

Mens det i Sverige er påbudt med sykkelhjelm for barn, kan man i Norge velge selv om man vil bruke hjelm. 

Les også: Slik gjør du sykkelen vårklar

Feil hjelm kan være livsfarlig

Sykkelhjelmer skal være merket med CE og EN 1078, som er den europeiske standarden for hjelmer som er godkjente for skating og sykling. Skate- og streethjelmer er godkjente for sykling, og kan gjerne brukes, skriver Trygg Trafikk på sin hjemmeside.

Noen hjelmer har en såkalt grønn spenne som utløser seg ved trykk. Dette reduserer risikoen for å bli hengende fast i hjelmen. Hjelmer med grønn spenne kom på markedet i Sverige for 25 år siden, etter flere alvorlige ulykker der barn døde etter at de hadde blitt sittende fast i hjelmen. 

Les også: Barn sykler mindre enn før

Ta hjelmen av når barnet leker

les også
Høysesong for trampolineskader

Det som ofte skjer at barn sykler rundt med hjelm, for så å parkere sykkelen for å leke, fortsatt med hjelmen på. Med feil hjelm kan det være livsfarlig om barnet blir hengende fast i et klatrestativ eller i et tre. 

Les også: Å være ute har flere fordeler for barna, ifølge eksperter

En god og viktig regel er derfor å huske å ta av hjelmen når barnet parkerer sykkelen, og ta den på igjen når det skal sykles. 

Etter at den grønne spennen ble introdusert sank antall ulykker markant, men i dag, 25 år senere, er det fortsatt mange som ikke er klar over viktigheten av denne spennen. 

Mangel på kunnskap

les også
Slik lager du gresskar-lykt

Ifølge en ny, svensk undersøkelse gjennomført at Kantar Sifo på oppdrag av Folksam kjente så mange som en fjerdedel av foreldrene spurt i undersøkelsen ikke til den grønne spennen, og var dermed heller ikke klar over at den er på plass for løse ut hjelmen om barnet skulle bli sittende fast eller hengende i hjelmen. 

Les også: Slik blir turen vellykket

Undersøkelsen viser i tillegg at en tredjedel av foreldrene som ikke kjøpte en selvutløsende hjelm, enten ble anbefalt en annen i butikken, eller ikke hadde mulighet til å kjøpe en hjelm med grønn spenne, da butikken ikke solgte det.

Hjelmer med grønn spenne kan brukes av barn opp til 6–7 år.

Viktig å trene med barnet

Lars Strömgren, formann i den svenske sykkelforeningen, påpeker at det ikke bare er hjelm som er viktig når det kommer til sikkerhet rundt barn og sykling. 

Les også: En tur i friluft er som en liten ferie

les også
Ta med barna på topptur

– Å bli klar for trafikken og sikker på sykkel er ikke noe som skjer automatisk i ti- elleve års alderen. Det er noe barnet blir om man trener med dem. Gjennom å sykle sammen lærer man barnet trafikkregler og ta gjennomtenkte og trafikksikre beslutninger.

– Har du noen råd til foreldre hvis barn skal lære seg å sykle? 

– Begynn å trene på et trygt sted, for eksempel i en park. Deretter oppmerkede sykkelveier. Sykkelveier er også veldig viktig for sikkerheten til syklistene, sier Strömgren. 

Og husk: Skal du kjøpe sykkelhjelm, er det viktig å ha med den som skal bruke hjelmen. Kun da finner man en som passer perfekt. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .