Dette må du huske når familien skal skaffe seg hund

Hund i familien
Foto: Shutterstock/Scanpix

Tips og råd til deg som er på jakt etter en god familiehund.

Både små og store kan ønske seg hund, og har familien besluttet å få seg et nytt, firbeint familiemedlem, er kanskje det neste de lurer på hva slags hunderase de skal velge. Thomas Eliassen er hundetrener i Norsk Hundehvisker og mener at alle hunderaser passer som familiehund, og at det er livsstilen generelt som må avgjøre valg av hund.

- Det man må se på er om man er aktiv og glad i mosjon eller ikke, om man bor i stor eller liten leilighet. Alle hunder egner seg som familiehund så lenge hunden får riktig trening og riktig mengde trening, sier han.

les også
Yoga for barn: Øvelser du kan gjøre hjemme

Eliassen jobber til daglig med å få bukt med hverdagslige utfordringer, som for eksempel møte med andre hunder, hunder som bjeffer når det ringer på, eller hunder som ikke klarer å være alene hjemme. Han mener det viktigste når man skaffer seg hund, i tillegg til å gi den nok stimuli og mosjon, er at man klarer å sette tydelige grenser for den.

Les også: Slik motiverer du barna til å gå på tur

- Alle hunder trives best med å ha en leder i flokken. Familien er flokken. Hvis hunden føler at ingen tar lederskap i flokken, så gjør hunden det selv. Med riktig trening så etablerer du deg som leder, du forteller den at du tar deg av alle avgjørelser, om den skal hilse på den hunden på tur, at den ikke skal bjeffe når det ringer på. Treningen gjør at hunden ser på oss som ledere, og speiler vårt energinivå, så når vi er rolige er hunden rolige, sier Eliassen.

Norsk Kennel Klub råder foreldre som har tenkt å skaffe hund om å huske på at det er de voksne som har ansvaret for hunden, og ikke kjøpe hund til barna og tro at de klarer å ta vare på den alene.

Råd fra Norsk Kennel Klub om hund og barn:

* Husk at det er de voksne som har ansvaret. Kjøp aldri hund til barna og tro at de klarer å ta vare på den alene, det har ikke barn forutsetninger til.

* Lær barna og hunden å respektere hverandre. Barnet må være klar over at hunden ikke er en leke og at hunden må få ro til å spise og sove.

* Sett klare grenser, ikke la hunden herje fritt med barn.

* Husk at hunden har sine behov for fysisk og mental stimulering, selv om livet i en småbarnsfamilie er travelt.

Foto: Shutterstock/Scanpix

De 5 mest populære hunderasene i Norge i 2016:

1. Border collie

2. Norsk elghund grå

3. Staffordshire bull terrier

4. Engelsk setter

5. Golden retriever

Les også: Hvorfor blir barnet mitt så sint?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .