Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

Bilde av familie på fjelltur
FRILUFTSFRELST: Martin, Valdemar, Signe og Birk elsker å være ute uansett årstid. Foto: privat

Denne familien overnatter ute en gang i måneden – året rundt.

Da Signe Riemer-Sørensen (35) og Martin Lentz (41) ble foreldre til Valdemar (3) og Birk (1 ½), var de overbevist om at det fortsatt ville være mulig å dyrke lidenskapen for naturopplevelser.

– Begge har alltid hatt interesse for friluftsliv som vandring, klatring, ultraløp, ski og toppturer, og vi elsker å være ute, forteller Signe.

Les også: Slik motiverer du barna til å gå tur

Noen aktiviteter begrenser seg nå som de er småbarnsforeldre, og derfor fokuserer de på å finne opplevelser ute som egner seg for små barn.

les også
Julepynt: Slik lager du kongletre

– Det blir naturligvis ikke lenger så mye klatring og ultraløping, men løpeturer med joggevogn er bra trening, og det er fint å ha med barna på skiturer. Da veksler vi litt mellom «voksentempo» mens de sitter i pulkene, slik at vi kan komme oss opp på fjellet, og «barnetempo» mens de går ved siden av oss med eller uten ski på beina.

Les Signe og Martins beste tips til en vellykket overnattingstur her.

KARTLESER: Valdemar i Skarvheimen mellom Lungdalshytta og Bjordalsbu. Foto: privat

Viktig læring
For familien gir det å komme seg ut i frisk luft et etterlengtet avbrekk i en ellers hektisk hverdag.

– Vi har tid til å bare være sammen uten å måtte fikse og ordne noe hele tiden. For barna ser vi at det fremmer de motoriske ferdighetene og gir dem masse mestringsfølelse. På sikt lærer de å ferdes i naturen uten spor, og dette vil gi dem en bevisstgjøring med tanke på å verdsette og ta vare på naturen vår, sier Signe, og legger til:

– Ikke minst lærer de konfliktløsning, siden det er vanskelig å være sint på hverandre lenge av gangen når vi er så tett på hverandre ute på tur.

Les også: 10 morsomme leker på tur

En gang i måneden, hele året rundt, drar familien på overnattingstur ute. Turmålet skal ha noe konkret for barna å se eller gjøre.

les også
Slik kommer du deg over dørstokkmila

– Det trenger ikke være så komplisert; en liten topp hvor vi kan nyte den flotte utsikten, en bålplass hvor vi kan grille pølser, en hytte eller en bekk hvor vi kan kaste stein i vannet. Underveis speider vi etter dyr, dyrespor og dyrebæsj og snakker om hva dyrene har gjort, sier Signe.

TOPP MED TELT: Burudvann i Bærum. Foto: privat

Sekkene pakkes mens barna sover kvelden før avreise.

les også
Slik motiverer du barna til å gå på tur

– Vi glemmer som regel et eller annet, men det viktigste turutstyret har sin faste plass, og ting som førstehjelpsutstyr, nøkkel til hyttene i Den Norske Turistforening, ekstra snacks og bleier ligger alltid i sekken.

Overnattingsturene gir kvalitetstid, mange fine opplevelser og styrker samholdet i familien.

– Det er så godt å være i aktivitet og få frisk luft fremfor å sitte passiv foran en skjerm. Jeg skal innrømme at vi noen ganger ser en film sammen i teltet når hele familien sitter samlet i soveposene, men det føles liksom annerledes likevel, sier Signe smilende.

Les også: 10 fjellturer som passer for barn

les også
15 tips til en vellykket telttur

Gratis opplevelser
– Naturen er en hage av oppmerksomhetsøvelser «all for free» – du trenger bare et par sko, så er du klar, sier Anette Myrvang, folkehelserådgiver i spesialisthelsetjenesten og gründer av FinneUT.

Bilde av Anette Myrvang
Anette Myrvang. Foto: privat
Hun forteller at naturen har så mange elementer som både barn og voksne responderer positivt på. Det er viktig å lære seg å kjenne på sansene og være til stede gjennom dem, mener hun.

– Lukte våren, kjenne i nesen når snøen kommer, lukte dyr som er i nærheten eller har vært det, høre vinden, kjenne den vugge i hengekøyen, føle berøringen av vinden, solen eller snøkornene i ansiktet og frosten på tærne. Å vite hva man føler gir en enorm styrke, sier hun.

Tilpass ambisjonene
Ikke minst er naturen for barn en mestringsarena på alle plan. Her finnes det utfordringer på alle nivåer; fra det første lille skrittet til de store høydene.

GODE UTSIKTER: Romsdalseggen. Foto: privat

– Pass på at dine store ambisjoner som forelder ikke knuser mestringsfølelsen hos barnet. Likevel – vær ærlig. Å komme til toppen koster. Det krever at du holder ut, men så kommer belønningen, sier Myrvang og legger til at en slik læringsverdi har overføringsverdi til dagliglivet.

les også
12 gode podcaster for foreldre

– Noen ganger krever livet mer av oss, og vi kan ikke gi opp. Selv har jeg begynt å snakke om opplevelse fremfor mestring, og stiller spørsmål som «Hvordan føltes det å reise seg da du falt» eller «Hvordan opplevdes det å nå toppen».

Utenfor de vanlige rammene, veggene, oppgavene og pliktene samles familien på en ny måte.

– For å finne en god balanse er det viktig å snakke sammen om hvilke forventninger man har. Det er ikke slik at naturen fjerner alle konflikter, men den har i seg en egenverdi der samværet blir styrket. Det viktigste er at barna får en god opplevelse av naturen helt fra de er små, sier Myrvang.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .