Derfor feirer vi Lucia

Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix

Lucia handler ikke bare om lussekatter og Lucia-tog. Vet du hvorfor vi egentlig feirer Luciadagen?

I dag går barnehage- og skolebarn over hele landet i Lucia-tog, og foreldre og foresatte får nyte lussekatter og gløgg etter å ha sett de små podene går rundt og rundt i hvite kjortler og med glitter på hodet.

Les også: Bli med på tre norske Lucia-feiringer

Historien til Lucia

Men hvem var egentlig Lucia, og hvorfor feirer vi henne?

les også
Bli med på tre norske Lucia-feiringer

Gjør man et raskt søk på Wikipedia får man kjapt svar på hvem Lucia var, og hvorfor vi feirer henne. Luciadagen er den hellige Lucias minnedag. Hun var en skytshelgen for hjembyen Siracusa på Sicilia i Italia og et symbol for renhet og jomfrudom, da hun viet sin jomfrudom til Gud.

Hun skal ha nektet å gifte seg med en ikke-troende, fordelte medgiften blant de fattige og led derfor martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet.

Dagen den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden, mener man å kunne tidfeste til nettopp den 13. desember, derfor går Lucia-togene og de andre Lucia-markeringene av stabelen på denne datoen hvert år.

Les også: 11 tips for at julen ikke skal bli et pengesluk

Martyrdøden

Historien er av det grusomme slaget. Det var hennes påtenkte ektemann som anklaget henne for å være kristen, hun ble fengslet, og legenden forteller at vaktene i fengselet stakk øynene hennes ut med gaffel.

En annen versjon av historien er at forloveden hennes syntes hun hadde så vakre øyne at han selv rev dem ut. Noen sier hun til slutt endte sitt liv på bålet.

Ispedd overtro

1700 år senere feires Lucia fremdeles som helgen i katolske land. I Norden er feiringen blandet sammen med den gamle norrøne lussitradisjonen; Lucie-natt, eller lussinatt, har vært forbundet med overtro og onde makter.

Les også: Sunnere julesnop

Ifølge gammel folketro var alle slags onde krefter løs da lys og mørke kjempet om makten. I Norge i dag feires Lucia-dagen med en lysprosesjon i barnehager og skoler.

Feiringen av Lucia-dagen står spesielt sterkt i Sverige, der den har blitt feiret siden slutten av 1800-tallet.

les også
Rampenisse: Kalendertrenden som tar av

Men uansett hvor mye Lucia-feiringen har sitt historiske bakteppe, er det neppe til å komme forbi at markeringen her i Norden først og fremst er blitt en koselig førjulsskikk som bidrar til å sette oss i stemning i desembermørket – til selve julefeiringen.

Les også: Hvilke kosttilskudd trenger barn?

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .