Derfor er det viktig for barn å være utendørs

Foto: Shutterstock/Scanpix

Å være ute har flere fordeler for barna, ifølge eksperter.

Vinterferien er en perfekt mulighet til å være utendørs med barna. Uansett om dere er i byen, på landet eller på fjellet, og uansett vær, bør barna bruke tiden utendørs. Det å være ute er nemlig en viktig del av barns oppvekst, ifølge ekspertene.

Les også: Slik beskytter du barna mot påskesola

les også
Advent 2017: - Derfor velger vi bort gavekalender

Per Egil Mjaavatn er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU og ekspert på områdene frafall i skolen, barn/unge og fysisk aktivitet, helse, idrett, livsstil og oppvekst. Han forteller at det finnes flere fordeler ved å være ute.

 Det ene er at du er mer aktiv når du er utendørs enn inne, og for det andre er fysisk aktivitet noe alle må ha for å vokse opp og være friske. Ikke minst finnes det mange lekemuligheter ute som ikke finnes inne. Unger skal leke, det er kjempeviktig, sier han. 

Forsket på barns utelek

Merete Lund Fasting er førsteamanuensis ved Insititutt for helse og idrettsvitenskap ved UiA, og har forsket på barns egenstyrte utelek, samt bidratt til boken Handbook of Outdoor Play and Learning. I et av hennes forskningsprosjekter studerte hun barn fra to ulike barnehager, der berg, skog og ulendt terreng var del av den ene barnehagen, mens den andre ikke hadde det. Gjennom denne forskningen observerte hun at noen av barna aldri hadde vært under et tre eller spist bær direkte fra naturen.

 Jeg kunne også observere at noen av barna slet med på å gå på glatte fjell og i ulendt terreng, forteller hun. 

Noen av barna som klarte seg fint i ulendt terreng var mer avslappet og beveget seg med letthet og glede ifølge Fasting.

 Jeg mener det er svært viktig at barn er utendørs. Der får du oppleve sola og du får naturlig D-vitamin, du får oppleve vær og vind, og du får erfaringer med årstidene, sier hun og fortsetter:

Når du er utendørs får du muligheten til å bevege deg i varierte områder, på vei, i skog, på sti, sykkel, ski, glatt underlag og så videre.

Venn barna til å være ute

Det at vi bor i et land med fire årstider betyr at vi må lære barna å sette pris på det klimaet, været og naturen vi har. Mjaavatn tror vi vil trives bedre og bli lykkeligere av det. 

 Jeg tror foreldrene gjør barna en bjørnetjeneste ved at de skal beskytte dem mot regn, kulde og slaps, forteller han. 

les også
– Lær barna gleden ved å hjelpe andre

 Du er ikke født "innegutt eller -jente", du er skapt "innegutt eller -jente". Det er det foreldrene som gjør. Det er en foreldreoppgave å venne barna til å være ute. Det kan godt være en tur i byen eller parken, men pass på at det ikke må være 22 grader og strålende sol - det kan også være regnvær.

Les også: Turmat til hele familien

ALLE ÅRSTIDER: Lek ute hele året, oppfordrer ekspertene. Foto: Shutterstock/Scanpix

Fysisk og psykisk helse i sammenheng

- Det (å være utendørs journ.anm) har helt klart noe å si for den fysiske utviklingen, forteller Fasting.

Hun forklarer at dersom du er vant med å bevege deg på ulikt type underlag som barn, vil det være en fordel senere i livet fordi du får bedre motorikk.

les også
15 tips til en vellykket telttur

 Du vil da være bedre rustet for å ikke skli og skade deg, og du vil være bedre rustet for å ikke bli påkjørt i trafikken. En med god motorikk har god kroppskontroll og balanse, sier hun.

Ifølge Fasting har forskere funnet ut at de som har grønne omgivelser rundt seg raskere blir friske og føler seg bedre. Hun sier også at uteaktivitet brukes som behandling for rusmisbruk og psykiske lidelser. Hun kan derimot ikke si noe sikkert om hvorvidt det å leke utendørs har noe å si for barns psykiske utvikling.

 Men det jeg kan si er at barn som er mye ute blir herdet, de bygger på en måte opp en motstandskraft. Fysisk og psykisk helse må ses i en sammenheng, i hvert fall hos barn. Hele mennesker og hele barnet har godt av utelek som en del av sine barndomsminner, fordi det gir barn varierte erfaringer og opplevelser av glede, samhold og identitet, sier hun. 

Lek i flokk

les også
Apper og spill som bidrar til læring

Mjaavatn forteller at uteaktiviteter kan være mindre begrenset enn inneaktiviteter. Han sier at det å leke ute er med på å fremme kreativiten i barna, og trekker frem blomsterplukking, å se på insekter og å bygge hytte som aktiviteter barn engasjerer seg for ute. Å være kreativ og fantasifull er viktig.

- Kreativiteten tror jeg i stor grad er knyttet til å være ute og leke. Det har betydning for den kognitive utviklingen også, såklart. Kreative mennesker trenger vi, sier førsteamanuensisen. 

Mjaavatn har sett at barns preferanser endres med alderen, og at barna vil gjøre mindre ute jo eldre de blir. Derfor mener han er det er lurt at familier med barn gjør ting sammen, fordi barn finner på mer når de er i flokk. 

- Da vil ungene etterhvert bli veldig glad i å gjøre mye ute, og hvis de er flere unger blir de glad i å gjøre ting sammen, sier han. 

Kos og spenning

les også
10 gratis leker på tur

 Det er mye kos knyttet til å være ute. Vi har alle gledet oss til pølser på bålet og pinnebrød, sier Mjaavatn.

Les også: Oppskrift på pinnebrød

Han foreslår å bruke trær og skogen til å lage spenning  det skal ikke være kjedelig ute, det skal være spennende. Og foreldrene må gjerne bli med på leken, men også la barna leke i fred:

les også
Førstereis på Øyafestivalen: Dette synes barna om Øya

 Jeg tror barn synes det er moro når de voksne er med, men jeg tror også de synes det er viktig at de gjør ting der de voksne ikke er med. Det hemmelige livet mellom barn er viktig uten voksnes innblanding, sier Mjaavatn. 

Les også: 22 inneaktiviteter uten skjerm

Dette kan du gjøre

Liv Judith Olsen er tobarnsmor og står bak bloggen kreativhverdag.no. Hun har masse tips til morsomme uteaktiviteter man kan gjøre sammen med barna i påsken:

Barkebåt

 Barkebåt er alltid stas i bekker og sølepytter, sier bloggeren.

les også
19 filmer familien vil elske

 De beste båtene lager du av bark fra furutrær. Barken flyter godt og er myk nok til å brekke og spikke. Bruker du fantasien, blir det fort morsomme båter. Barken flyter godt, så lag et par båter og ha et båtrace.

Fuglekasse

 Å sette opp fuglekasser er både spennende og lærerikt. Barna kan være med fra første steg ved å snekre sammen fuglekasser, og bli med ut i skogen å henge den opp. Ønsker dere kan dere jo henge den opp i hagen og følge enda bedre med på fuglelivet, tipser hun.

 Om dere vil lage fuglekassen selv har naturvernforbundet en god steg-for-steg-beskrivelse.

Oppdagelsesreise

les også
10 fjellturer som passer for barn

– Pakk sekken og dra på oppdagelsesreise. Med småbarn kan en finne og oppleve mye i nærområdet. Og husk at en tur alltid er ekstra spennende med niste i sekken. Ha med en pose som en kan plukke opp kongler og andre skatter som dere finner i skogen.

Fargekart

 Det er vår, og fargene i naturen har begynt å komme frem. Ta barna med ut på fargekart. Pakk sekken med niste og sitteunderlag, og finn frem en beholder med flere rom. En eggekartong er supert, mal hvert rom i ulike farger. Finn dere et område med god tumleplass. La barna gå på jakt og finne planter med ulike farger og plasser dem oppi eggekartongen, forteller Olsen. 

Denne saken er opprinnelig fra 2018, og ble oppdatert 13.02.2019

Følg også Familieklubben på Facebook

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .