Derfor er 17. mai barnas dag

TRADISJON: Barna i 17. mai-toget vinker til kongefamilien. Foto: NTB Scanpix

Nasjonaldagen handler ikke lenger om voksne menn med flosshatt. Skolens rolle i 17. mai-feiringen er avgjørende, ifølge historiker.

17. mai er pølser, is, bunader, korpsmusikk og flagg som vaier i vind. Det er grunnlovsfeiring, nasjonal stolthet og potetløp. Men mest av alt er det barn som går i tog, barn som synger og barn som blåser i fløyter. 17. mai er barnas dag. Men hvorfor er den egentlig det? 

– Den norske nasjonaldagsfeiringen har satt barna i sentrum, og da er det ikke bare sånn at vi lager en dag for barnas del, men det er mange som mener at barna er et viktig symbol denne dagen, et symbol for fremtiden og håpet. Barn har noe uskyldsaktig over seg som gjør at de er hevet over partipolitiske krangler, sier Olaf Aagedal, forsker i KIFO (institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning). 

Se hva barna vet om 17. mai i videoen under:

Les også: Sunnere is til 17. mai

Det er et kjennetegn ved den norske feiringen at den er hevet over partipolitikken, i motsetning til mange andre land. I Danmark, for eksempel, feirer man nasjonaldagen partivis.

Olaf Aagedal
Olaf Aagedal. Foto: KIFO
– Logikken er ikke unaturlig. I Danmark sier man at det er demokratiets dag og at man feirer gjennom politisk debatt, mens vi i Norge feirer samholdet over partigrenser. Derfor passer barna godt inn som et symbol i feiringen, sier Aagedal.

Skolens rolle

les også
Advent 2017: - Derfor velger vi bort gavekalender

Historisk sett var også norske 17. mai en politisk dag. Det var voksne menn med flosshatt og stemmerett, «embetsmennene», som gikk i tog denne dagen, ifølge historiker og førsteamanuensis Brit Marie Hovland ved OsloMet.

Men i dag er det barna som går i sentrum. Skolens rolle i feiringen av 17. mai er veldig viktig, ifølge Hovland.

– Det er som klasser i norsk skole at barnetoget går. Det er det som gjør at man er samlet på en unik måte. Hvis ikke barnetoget hadde hatt skolen som nav, hadde det ikke hatt en slik oppslutning, sier Hovland.

Les også: Er det barna eller jeg som går på skolen?

Aagedal er enig.
– Skolen organiserer deltakelsen i barnetoget, og lærerne og noen foreldre har med varierende motivasjon stilt opp på dagen og gått sammen med barna. Hvis det bryter sammen mener mange at hele feiringen bryter sammen, sier han.

Brit Marie Hovland
Brit Marie Hovland. Foto: privat
Det at barna er i sentrum på den norske nasjonaldagen er det som gjør at vi har stor oppslutning om 17. mai og som gjør det unikt i verdensmålestokk, mener Hovland. 

– De aller fleste har et barn i familien, og det barnlige er noe vi kan samles om, det er framtida. Samtidig oppsummerer vi våre demokratiske hovedsymbol denne dagen – og gir barna en felles forståelse av hvem vi er som nasjon, sier hun. 

Les også: Bruker tusenvis av kroner på bunad til barn

Barnas dag

les også
Ta med barna på topptur

Førskolebarna Petra (6), Magnus (5) og Helena (5) ved Læringsverkstedet Langaard barnehage i Oslo er enige om at 17. mai er en stor dag, og de svarer unisont at det er dagen da Norge har bursdag.

– På 17. mai pynter vi oss med bunad. Guttene har hvit jakke og slips og svart jakke over, sier Helena.

Magnus gleder seg til å ha fri og spise is og leke på skolen, og han tror han skal klare å spise 3000 pølser. 

Og hvis de fikk være sjef for 17. mai-feiringen, hva ville de bestemt da?

– At alle skal ha det bra i hele landet og ikke bare sitte hjemme eller ligge i senga, svarer Petra.

SALUTT: Petra, Magnus og Helena gleder seg til 17. mai. Foto: Jonas Scheie Hammer/VG


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .