Bli med på tre norske Lucia-feiringer

Luciatog
Foto: Steen Brogaard/Samfoto

13. desember feires luciadagen i barnehager og skoler over hele landet. Først i toget går Lucia kledd i hvitt og med lyskrans på hodet.

I Hektneråsen FUS barnehage i Mo i Rana markeres denne dagen, og daglig leder Jeanette Sjetne forteller at de har laget sine egne tradisjoner.

– Hos oss er det kun 5-åringene som går i luciatoget, og i år blir det et stort tog med 22 spente barn.

Les også: Verdens beste lussekatter

les også
Derfor feirer vi Lucia

Trekker Lucia
Ikledd hvitt tøy, glitter og med lys i hånden går de en liten fast runde på barnehagens uteområde mens de synger innøvde sanger. På forhånd trekkes det om hvem som skal få gå foran med luciakrone på hodet.

– Forberedelsene starter noen uker i forveien. Vi forteller litt om historien bak luciafeiringen, vi øver på sanger og det bakes lussekatter som serveres foreldre og søsken sammen med varm gløgg.  Det blir en magisk stemning i mørket når uteområdet på ettermiddagen fylles med fakler og barn med lys i hånden, sier Jeanette.

Lucia
Julie Sjetne som Lucia. Foto: privat

Også i Bergsøy barnehage i Gjemnes kommune feires luciadagen. Her inviteres foreldre og søsken til felles julefrokost.

– Vi baker rundstykker og dekker langbord med godt pålegg og tilbehør. Dette har blitt en hyggelig tradisjon som verdsettes av både små og store, forteller barnehagelærer og styrer Jeanette Rønning.

Les også: Julepynt du kan lage med barna

Etter frokosten er det klart for luciatog utendørs, hvor det synges luciasangen og andre julesanger.

les også
Sunnere julesnop

– Hos oss får alle de eldste jentene være Lucia, mens de eldste guttene bærer stjernegutthatter som vi har laget selv. Resten av barna bærer små lys. Det er noe magisk ved å få være Lucia med ekstra pynt og den lysende kronen, og denne opplevelsen ønsker vi at alle skolestarterne skal få oppleve, sier Jeanette, og legger til:

– Jeg tror nok skikken med hvem som skal få være Lucia har endret seg en del de siste årene, og at vi i barnehagen er mer reflektert rundt det å skulle plukke ut et enkelt barn. For oss fungerer det veldig fint å fordele dette på flere, og vi får gode tilbakemeldinger fra både voksne og barn.

Eksotisk i Edinburgh
Dagen markeres også utenfor landet. I Edinburgh bor norske Kathrine Jebsen Moore sammen med sin mann og barna Theodore (10), Annika (7), Martha (4) og Harry (2 mnd.).

Lucia
LUCIA I EDINBURGH: Sigrid, Janne Marlén og Kathrine med Theodore og Annika. Foto: privat

– Hvert år feirer mine norske venninner og jeg Lucia med våre barn. Vi har barn som går på Edinburgh Steiner School, og skolen setter veldig pris på at vi synger luciasangen og andre julesanger for dem i våre luciakjoler og med levende lys. Lucia er veldig eksotisk for briter!

Sammen synger de også for barnehagen, et senter for funksjonshemmede og i kirken på skolens julekonsert.

– I år skal min datter Annika på syv år være Lucia for første gang, og hun gleder seg stort. Det er en koselig tradisjon for oss, og i år krysser vi fingrene for at minstemann på to måneder sover seg gjennom opptredenene, ler Kathrine.             

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .