Apper og spill som bidrar til læring

Det finnes apper som kan hjelpe barn med alt fra skriving og matte til å gjengjenne dyrelyder og lære om menneskekroppen. Foto: Shutterstock

Disse appene kan hjelpe barn med alt fra skriving og matte til å gjenkjenne dyrelyder og lære om menneskekroppen.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du forholder deg til aldersgrenser på sosiale medier, hvordan du unngår konflikt med barna om skjermtiden og hva du burde gjøre hvis barnet ditt er skjermavhengig

Barn lar seg engasjere av skjermer, så hvorfor ikke kombinere underholdning med apper som har et læringsutbytte? Mange av appene vi har nevnt lenger ned i artikkelen har knekt koden på kombinasjonen av lek og læring. 

les også
Tegneseriene barna vil elske

Kris Munthe, spillekspert og skribent i Barnevakten, som jobber med bevisst mediebruk hos barn, har delt sine beste tips med Familieklubben.

– Voksne orker ikke å bare se på dokumentarfilmer og lese faktabøker hele dagen, vi trenger også underholdning for å koble ut. Dette trenger også barn. Men, barn blir engasjert av skjerm. Da kan det være fint å fylle en del av denne tiden med apper som har et læringsutbytte, forteller Kris Munthe fra Barnevakten. 

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen forteller at det finnes flere pedagogiske spill som er helt fantastiske innholdsmessig. 

– Jeg har sett mattespill som har økt læringsgleden og læringsutbytte dramatisk, og holdt rastløse syvåringer fengslet i timevis, mens de lærer stadig mer avansert brøkregning. For barn som strever med lesing kan spill og samtalebaserte programmer eller chatting gjøre det mye lettere å lære seg både å lese og å stave, forteller Gerhardsen. 

Likevel anbefaler hun å holde skjermtiden i sjakk. 

– Disse spillene er et utrolig bra hjelpemiddel, men det må tidsmessig være en erstatning for tiden barnet ellers sitter og svetter over bøker, ikke noe som tar tid fra de ytterst få timene barn i dag har igjen til den viktige frileken og fysisk aktivitet, som å krabbe rundt på gulvet mens de bygger lego, sykle i gaten med venner, eller bygge snøborg, avslutter Gerhardsen.

Appene for de yngste (fra 4 år): 


Poio – for barn som skal lære seg å lese
Å lære å lese er en stor og viktig milepæl for barn. Hvorfor ikke kombinere spill og leseøvelser? Med troll som ikke kan lese og søte, små skapninger som spiser bokstaver som mat vil denne appen fenge barn ganske raskt. 

Appen koster litt, men da vil dere til gjengjeld få en app fri for reklame og som gir dere foreldre mulighet til å følge barnets progresjon frem til de kan knekke lesekoden. 

Appen som lærer barna å lese på spennende måter. Foto: Poio


Dragonbox – gjør regning gøy

Dragonbox har flere norskutviklede apper som byr på matteoppgaver skreddersydd for barn. Her kan barna lære «pluss» og «minus», algebra gjennom morsomme og utfordrende pusleoppgaver eller geometri. Her er det muligheter bøker ikke kan gi, med langt mer interaktive og fargerike effekter enn matteboken. 

Bogga-appene – Lær alfabetet, tallene og gangetabellen

Bogga-appene byr på enkle gjøremål innen lesing og regning. I Bogga Alfabet kan barna lære alfabetet ved å få bokstavene lest opp for å fargelegge dem etterpå. Det samme gjøres for tall i Bogga Tall. I Bogga gangetabell kan barna pugge gangetabellen og i Bogga Les kan barn lære seg enkle ord.

Appene blander lek og læring med fargerike bilder og spilløvelser.

Whatbird – gjenkjenn fuglelyder 

Dette er en app hvor dere kan kombinere friluftsliv og læring. Vandrer dere i skogen vil dere høre mange forskjellige fuglekvitter, og med Whatbird kan dere plukke opp og identifisere hvilken fugl som kvitrer. 

Identifiser hvilken fugl det er som kvitrer. Foto: Whatbird

Menneskekroppen – utforsk kroppen 

les også
15 tips til en vellykket telttur

Menneskekroppen, kanskje noe av det mest kompliserte og utrolige som finnes. Det er klart barn kan lese om menneskekroppen i bøker og se filmer om temaet, men interaktivitet er nøkkelordet i denne appen. Se hvordan blodet beveger seg rundt i kroppen, sett i gang fordøyelsessystemet, lek med nervetråder, hjertet, synet og mye mer. 

Det er Tinybop som har utviklet denne appen, de har også apper som tar for seg været, jordkloden, pattedyr og andre spennende temaer.

Ifølge Munthe er dette er fine, visuelle og kvalitetssikrede apper for barn.

 

les også
Julepynt: Slik lager du julekrans

Book Creator – lag egne bøker 

I denne appen kan barn lage sine egne presentasjoner, fortellinger og tegneserier. Her vil barna kunne imponere både foreldre og lærerne på skolen med både tekst, lyd, bilder og tegninger. Book Creator legger til rette for læring og produksjon og kun fantasien setter grenser. 

Toca Boca – rollelek og bruk av fantasi 

Kris Munthe tipser oss om appene fra Toca Boca. 

– Språk, empati, evne til perspektiv og fantasi – utvikles blant annet gjennom barns rollelek. Fra å leke med dukker og lage stemmer i den fysiske verden, tar utvikleren Toca Boca dette med inn i den digitale, forteller Munthe. 

Videre forklarer han at appene fra Toca Boca tar for seg ulike steder som sykehuset, skolen, bondegården og mer – altså steder som barn er naturlig opptatt av. Appene er interaktive ved at barna kan flytte på mange ulike figurer og gjenstander på skjermen. 

Appene for eldre barn: 
 

iNaturelist – oppdag planter og dyr 

les også
Gavekalender på 1-2-3

Denne appen krever at man er minst tretten år, men yngre barn kan også laste ned «lillebrorappen» Seek.

Denne kan minne litt om Whatbird, da denne appen også er for naturinteresserte. Gjennom iNaturelist kan du knipse bilder av dyr, insekter og planter og la denne appen identifisere både art og navn for deg. Hyggelig familieaktivitet? Ja! 

Sky Guide – lær om stjernehimmelen med AR-teknologi 

Du som forelder har kanskje opplevd at barnet er nysgjerrig på verdensrommet? Det er vakkert, og det er mye å se på. Det er dog ikke alltid lett å gjenkjenne alt som er der oppe, og denne appen hjelper dere med nettopp dette. Ved hjelp av mobilens GPS-plassering og AR-teknologi kan dere med mobilkameraet se nøyaktig hvor planeter og andre himmellegemer befinner seg. Appen er anbefalt til barn fra ni år.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .