Alternativ julekalender: – Barna får en helt annen gledesfølelse

ALV GIR OPPDRAG: Silje Vatne Hansen og samboeren Frank gir hvert år døtrene Malene og Adelén en aktivitetskalender i stedet for gave- eller godis-kalender. Budbringeren for hvert enkelt oppdrag i adventstiden er alven til venstre. Foto: Privat

Møt småbarnsfamilien som har byttet bort gave- og sjokoladelukene med en ganske alternativ adventskalender – ledsaget av en alv.

GIR OPPGAVER: Alven som presenterer oppgavene i familien Vatne Hansens alternative adventskalender, dukker opp og forsvinner helt av seg selv. Merkelig nok hører ikke jentene hva han sier. Foto: Privat

Silje Vatne Hansen (32) fra Askøy utenfor Bergen er mor til Malene (8) og Adelén (5).

les også
Advent 2017: - Derfor velger vi bort gavekalender

Hjemme hos dem er både gave- og sjokoladekalenderen byttet ut med gode gjerninger og hyggelige små familieprosjekter og gjøremål – i form av en hjemmelaget aktivitetskalender som går gjennom hele adventstiden.

– Husets egen julealv dukker hver morgen opp med et lite hint eller en lapp som representerer dagens luke, forteller Silje.

Alven er ganske så magisk for barna. Han kommer frem og forsvinner helt av seg selv, og merkelig nok hører ikke jentene hva han sier.

– Det er det bare mor i huset som gjør. Ikke sjelden hender det at han til jentenes store glede også byr på tøys, tull og rampestreker.

Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

Foreldre skaper forventningene

Et fokus på familie fremfor materielle ting og godterier, kan være fint og nyttig for både barn og voksne, mener psykolog Renate Horgheim. 

– De små får som regel mye gaver i julen, og trenger ikke dette i adventstiden i tillegg. Det å tilbringe tid sammen, gjøre hyggelige aktiviteter og skape gode og minnerike tradisjoner, er derimot veldig betydningsfullt, sier Horgheim.

Hun mener at det ofte er foreldrene selv som skaper forventninger om dyre gaver, og at det ikke nødvendigvis er et behov som barna selv uttrykker.

Les også: En manns skrot er en annen manns skatter

Sosialt avbrekk

Mamma Silje har kjent på at det materialistiske og økonomiske aspektet ved julen har fått altfor stor plass, og prøver sammen med samboeren Frank (38) å lære barna noe hun føler de voksne selv har glemt opp gjennom årene.

– Vi ønsker heller å ta tilbake tiden i en stressende hverdag. Ha tid til familien, og tid til å glede andre. Vi vil lære barna våre verdier som at det er en like god følelse å kunne gi, som å få.

HUSALV: Husets egen julealv dukker hver morgen opp med et lite hint eller en lapp som byr på dagens oppgave eller aktivitet. Foto: Privat

Som for småbarnsfamilier flest, er det slik at adventstiden er tilnærmet lik resten av året, med jobb, møter og treneroppgaver for de voksne og barnehage, skole, lekser og fritidsaktiviteter for barna.

– Jeg tenker at det derfor er en ekstra påminnelse for oss voksne om å gire ned, tilbringe tid sammen og kose oss i adventstiden, sier Silje.

les også
Tegneseriene barna vil elske

Selv ser hun at mange foreldre stresser rundt for å kjøpe masse små kalendergaver til både to og tre barn. Alt må være klart innen 1. desember, og det blir et evig jag. Og ikke minst et ekstra innhugg i lommeboken i en allerede dyr høytid.

– Personlig har jeg erfart at barna får en helt annen gledesfølelse av en opplevelse sammen med andre, enn masse små gaver som jo gjerne etter kort tid bare flyter rundt i huset.

Blogg: Førjuls-fatigue

Til inspirasjon

Renate Horgheim. Foto: Privat

Psykolog Horgheim blir begeistret når hun hører om familiens vri på julekalenderen, og mener den er både spennende og kreativ.

– Her vises barna at det ligger stor verdi i annet enn dyre gaver, og aktivitetene kan bringe familien mer samlet og nærmere hverandre, sier Horgheim.

I sin praksis opplever hun ikke sjelden at barn og unge uttrykker et sterkt savn etter nettopp mer familietid, og hun oppfordrer flere foreldre til å følge småbarnsfamiliens eksempel.

les også
Yoga for barn: Øvelser du kan gjøre hjemme

– En felles aktivitetskalender gir oss som voksne en kjempefin mulighet til å dekke deler av dette savnet som barna kan kjenne på. Det er gode stunder som dette de vil vokse på og huske i ettertid – i motsetning til de fleste gavene man fikk til hver enkelt julekalender eller julaften.

Les også: Rampenissekalenderen som tar av

Barnas valg

Men hva synes egentlig de to småjentene selv om julealvens påfunn? Svarene kommer raskt fra begge:

GODE MINNER: Øyeblikksbilde fra et av møtene med husalven i fjor. Snart dukker han opp igjen med nye oppdrag hos familien. Foto: Privat

– Det er koselig at vi kan være sammen og gjøre morsomme ting! Og jeg synes det er snilt å gjøre snille ting mot andre. Jeg håper alven sier at vi skal bake pepperkakehus sammen i år, sier storesøster Malene entusiastisk.

Lillesøster Adelén legger til:

– Ja, og så håper jeg vi kan se film sammen!

Hva om de selv fikk lov til å velge? Ville det da ha blitt gave- eller sjokoladekalender – som så mange av vennene får?

– Nei, jeg har heller lyst til å gjøre ting med andre og for andre, kommer det overbevisende fra Malene. 

Adelén tenker seg om et lite øyeblikk:

– Jeg ville hatt både en sjokoladekalender og en sånn kalender som vi skal ha, men jeg vil aller helst ha en sånn der vi skal gjøre ting sammen.

SNILLE DAGER: Søstrene Malene og Adelén foretrekker sin aktivitetskalender fremfor de tradisjonelle gave- og godtekalenderne. – Det er koselig at vi kan være sammen og gjøre morsomme ting! Og jeg synes det er snilt å gjøre snille ting mot andre, sier storesøster Malene. Foto: Privat

Aktivitetstips til en alternativ julekalender

ALVEN AVLER GLEDE: – Barna får en helt annen gledesfølelse av en opplevelse sammen med andre, enn masse små gaver som jo gjerne etter kort tid bare flyter rundt i huset, sier Silje Vatne Hansen. Foto: Privat

* En tur på biblioteket for å låne julebøker
* Bake julekaker og gi bort til snille naboer
* Lage bål på bålplassen i hagen, og spise middag der
* Gjøre noe fint for andre i løpet av dagen
* Lage julekort sammen
* Hjelpe til hjemme for å tjene litt penger som kan gis til et veldedig formål
* Finne frem pent brukte leker eller bøker som kan gis til andre
* Lage fuglemat
* Lage julegaver sammen
* Pynte rommet med julepynt
* Filmkveld med julefilm
* Lage og pynte pepperkakehus sammen
* Pynte juletreet sammen
* Ha spillkveld for hele familien
* Få helgebesøk av venner for små og store
* Gå på teater

Andre alternative julekalendere

les også
10 enkle ting familien kan gjøre sammen for å redde verden i høst

Magisk jul 
Kunstner og skribent Bjørg Thorhallsdottir har laget en aktivitetskalender for hele familien som inneholder enkle aktiviteter, samtaletemaer og et juleeventyr i 24 deler om hvordan julenissen ble julenissen, illustrert av Thorhallsdottir selv.

Snøsøsteren
En julefortelling i 24 deler fullspekket av magi. Skrevet av Maja Lunde og vakkert illustrert av Lisa Aisato.

Julegledekalender
LOOP, som drifter nettsiden sortere.no, har laget en gratis julekalender som handler om å gi bort tid og vise kjærlighet, fremfor å gi bort ting som kan kastes. Kalenderen har 24 luker som hver inneholder en aktivitet familien kan gjøre sammen.

les også
Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

Barnas lov – Plans julekalender 2018
Gjennom denne kalenderen lærer elevene i barneskolen om barns rettigheter, og om verdien av å gjøre noe for andre. Her vil barna få spennende historier og videoer, samt tips til enkle og morsomme oppgaver som er basert på FNs barnekonvensjon.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .