Advent 2017: - Derfor velger vi bort gavekalender

Adventskalender
ALTERNATIV KALENDER: Aina Skoland og barna Tor og Trine. Foto: Vibeke Glosli/VG

– Da barna tidligere fikk gavekalendere, opplevde jeg at vi endte opp med en masse småting som vi egentlig ikke trengte. Det var kostbart, og ikke minst lite miljøvennlig, sier Aina Skoland (43) fra Asker.

I fjor brukte vi nordmenn 1,24 milliarder kroner på julekalender, ifølge DNB. Men mange vil rett og slett ikke være med på pengegaloppen før jul og lager heller rimelige kalendere med mer fokus på aktiviteter og mindre på ting.

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

les også
Derfor feirer vi Lucia

Tobarnsmor Aina Skoland likte ikke tanken på å starte hver dag med en sjokoladebit, og en aktivitetskalender ville kreve for mye planlegging. Skoland har alltid likt å skrive, og for to år siden bestemte hun seg derfor for å lage en original julekalender til barna Trine (5) og Tor (8).

– Jeg lagde fengende fortellinger hvor barna mine var hovedpersonene, og dette syntes de var kjempespennende. Etter hvert slo det meg at jeg kanskje kunne nå ut til flere barn, og ideen til «Barnas eventyrkalender» ble født. Tanken er at barnet selv skal få være hovedpersonen i sitt eget eventyr, så jeg skriver inn navnet på barnet som mottar kalenderen, forteller Skoland.

Adventskalender
KALENDERFORTELLING: Tor og Trine følger med på mammas skriveprosess. Foto: Vibeke Glosli/VG

Nå har det blitt til seks ulike kalenderhistorier som selges på nett, alle illustrert av Tove Gulbrandsen. Historiene blir skrevet gjennom hele året, men i hovedsak om sommeren. Både Trine og Tor henger nysgjerrige rundt mammaen under skriveprosessen, og forsøker så godt de kan å få ut av henne hva historiene skal handle om.

– Som oftest klarer de å få meg til å røpe litt av handlingen, men det meste holder jeg hemmelig frem til 1.desember da første luke i fortellingen skal åpnes, sier hun.

Skoland har bevisst utelatt beskrivelser av bosituasjon og familieforhold i fortellingene. Meningen er at alle barn skal kunne kjenne seg igjen, uavhengig av livssituasjon. Skoland er veldig glad i adventstiden og har fokus på at det skal være en tid med ro og masse hygge.

– Å lese en historie sammen hver dag tenker jeg at alle har tid og mulighet til. Om ikke annet så blir man minnet om å ta seg et pusterom i en ellers travel hverdag, og dette er noe jeg ser at barna også virkelig verdsetter, sier Aina.

ANNONSØRINNHOLD (Frukt.no): Les også - "Stress ned – lag appelsinkalender"

Opptatt av gjenbruk? Se hvordan du lager din egen resirkulerte adventskalender her: 

Historie i 24 deler
Jeanett Rønning er barnehagelærer og styrer i Bergsøy barnehage i Gjemnes, hvor de bevisst har valgt bort gavekalenderen. Hun opplever at adventstiden, og alle tradisjoner som hører med den, ofte føles lang for barna.

les også
Julepynt: Slik lager du julesvibler

– En adventskalender kan være en fin måte å telle ned dagene frem til julekvelden sammen. Samtidig kan det bli ganske altoppslukende for noen og ta fokuset bort fra mye annet. Ikke minst tror jeg foreldre kan føle på et stort press og tenke at barna må ha en kalender.

I barnehagen bruker de en bok med 24 små kapitler, som tilsammen utgjør en historie.

– Vi leser litt hver dag, og barna elsker det! Det er virkelig gøy å se hvor stort engasjement det skaper, sier Rønning.

Les også: Viktig å la barna gruble

Hun mener mange voksne legger opp til et altfor travelt løp i hverdagen, og at barna får mye ut av å sitte i fred og ro med foreldrene og lytte til en fortelling.

les også
Halloween: Slik lager du halloween-pynten selv

– Som småbarnsmamma er jeg selv opptatt av at julekalenderen ikke skal koste så mye. Hva med å finne på gode opplevelser sammen, eller ha fokus på å glede andre i førjulstiden? Jeg tenker at vi fremfor å fokusere på det materielle, heller bør se på førjulstiden som en ekstra fin sjanse til å lære barna om gode verdier og nestekjærlighet, sier Rønning.

Adventskalender
Foto: Shutterstock/Scanpix

Flere alternative adventskalendere

Aktivitetskalender

les også
Hjemmelaget modellervoks

Kunstner og skribent Bjørg Thorhallsdottir har laget en aktivitetskalender for hele familien som inneholder enkle aktiviteter, samtaletemaer og et juleeventyr i 24 deler om hvordan julenissen ble julenissen, illustrert av Thorhallsdottir selv.

Barnas lov – Plans julekalender 2017

Gjennom denne kalenderen lærer elevene i barneskolen om barns rettigheter, og om verdien av å gjøre noe for andre. Her vil barna få spennende historier og videoer, samt tips til enkle og morsomme oppgaver som er basert på FNs barnekonvensjon.

En lillebror til jul

les også
Grøsser ble årets barnebok

I denne boken har Lena Steimler laget en julefortelling med 24 kapitler, og hovedpersonen er Mikkel som mest av alt ønsker seg en lillebror i julegave. Boken passer best for barn i alderen 3-5 år.

Julegledekalender

LOOP, som drifter sortere.no, har laget en gratis julekalender som handler om å gi bort tid og vise kjærlighet, fremfor å gi bort ting som kan kastes. Kalenderen har 24 luker som hver inneholder en aktivitet familien kan gjøre sammen.

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .