22 inne-aktiviteter du kan gjøre med barna

Foto: Shutterstock/Scanpix

Ødelegger været for utendørsplanene? Fortvil ikke, her er en liste med annerledes og gøyale aktiviteter hele familien kan gjøre innendørs.

Noen ganger spiller ikke været på lag. Det er heldigvis mye morsomt man kan gjøre likevel – innendørs.

Vær positiv

Liv Judit Olsen
Liv Judit Olsen. Foto: privat

Liv Judit Olsen er bloggeren bak kreativhverdag.no, der hun kommer med kreative tips til skjermfrie aktiviteter med barna. Når hun finner på aktiviteter med barna prøver hun å se tilbake på egen barndom, da skjermen var en mindre del av hverdagen.

– Har du noen tips til hvordan man kan takle det på best mulig måte dersom været snur og planene må endres?

les også
Tips til å gjøre barna trygge i vann

– Vi bor på Vestlandet, så vi har alle årstider på samme dag. Det viktigste er å være positive. I stedet for å si «å nei, da kan vi ikke gjøre det likevel», si heller «da gjør vi dette i stedet, det blir moro!».

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se TV?

Liv Judits innendørsaktiviteter:

Lage bilbane på gulvet med tape
Tegn opp veiene med svart tape eller vanlig papirtape. Du kan bygge den så enkel eller avansert du vil, alt etter hvor store ungene er. Og så kan du for eksempel bruke en tørkerull som tunnel.

Lag leire av brød og skolelim
Det blir et skikkelig kliss, men ungene liker jo det. Det er rett og slett bare å skjære skorpene av brødet og kna i limet til det blir en leire. Du kan også ha i konditorfarge.

Ballongtennis
Tape en papptallerken til en ispinne eller tresleiv, og bruk det som racket. Blås opp en ballong og spill tennis.

Ha telttur i stua
Sett opp et leketelt og fyll det med soveposer. Så kan dere lage kakao med marshmallows og kose dere.

Les også: 15 tips til en vellykket telttur

Bygg tårn med marshmallows og spaghetti
Dette er kanskje bedre for dem som er litt eldre enn tre år.

Spaghetti og marshmallow tårn
Foto: Shutterstock/Scanpix

Det viktigste er å være sammen

les også
Julepynt: Slik lager du kongletre

Anne Lene Johnsen har skrevet bøker som “Den skikkelig gøyale hjernetrimboken”, “Alt står på spill” og “Hvordan fatte matte”. Hun har mange tips til aktiviteter man kan gjøre innendørs i ferien, men hun forteller at det aller viktigste er å være sammen, og kanskje senke skuldrene litt.

– Det er ikke nødvendig å ha masse aktiviteter hele tiden. Og det er ikke sikkert dere trenger å finne på så mye nytt og morsomt hele tiden. Da kan vi like gjerne bli stresset og overstimulerte. Legg gjerne bort mobiler og nettbrett og slapp av sammen, sier hun.

Hun anbefaler å holde på rammene fra hverdagen, og snakke sammen om hvordan dere legger opp dagen.

– Barn liker forutsigbarhet. Det senker stresset.

Anne Lenes innendørsaktiviteter:

Anne Lene Johnsen
Anne Lene Johnsen. Foto: Marthe Reienes/VG

Spille spill – både kortspill, brettspill og terningspill
Dere kan også lage deres egne spill.

Les også: Uventet comeback for familiespillene

Gjør grubliser og hjernetrimoppgaver
Her er det litt av hvert barna (og de voksne!) kan kose seg med.

les også
19 filmer familien vil elske

Lag rebusløp sammen
Gjennom hele huset/hytta eller hvor dere enn er. Lag forskjellige gåter og oppgaver som man må finne løsningen på eller gjennomføre for å få gå videre.

Snekre/klippe/lime/strikke/hekle
Å lage noe med hendene er noe av det morsomste som finnes, og det er også bra både hjernetrim og meditasjon. Det er godt å skape noe!

Bak og lag mat sammen
Det er mye hygge og også nyttig læring i å bake og lage mat. Barn liker å være sammen med oss voksne, og å gjøre ting sammen, og på kjøkkenet er det mange muligheter for å trene for eksempel på matematiske temaer når dere skal måle og veie og beregne porsjoner og masse mer.

La barna lage et teaterstykke som de skal fremføre etter middag
De kan få et tema som de så må spinne videre på, og finne kostymer og rekvisitter i huset.

Teater barn
Foto: Shutterstock/Scanpix

 

les også
Halloween: Slik lager du halloween-pynten selv

Bading og kino
Camilla Reimers står bak nettsiden bursdagsjentene.no, sammen med sin samarbeidspartner. Der deler hun sin lidenskap for bursdager og feiringer. Hun tenker fridagene kan bli brukt til å gjøre noe man ikke pleier å gjøre, for eksempel bading, kino eller museum.

Camillas innendørsaktiviteter:

Camilla Reimers
Camilla Reimers. Foto: privat

Tegneleken
Vi kan være en og en eller på lag. Den som styrer leken har enten lapper med oppgaver eller den hvisker i øret hva som skal tegnes. Den som tegner har ikke lov å si noe, kun nikke og riste på hodet. For eksempel: Kari tegner en sint politimann og Trine tegner en sulten snømann. Er barna mindre tegner man enklere. Veldig gøy for mange aldersgrupper.

les også
5 tips til deg som reiser med barn

Kims lek
Ta et brett og legg ulike ting på det. Varier fra noen ganske få til mange, ut fra alder på barna. Til mindre barn kan man for eksempel ta et eple, en smokk, en lekebil, og en banan på et brett. Legg et håndkle over tingene, og bær brettet inn til barna. Ta bort håndkleet, og la barna se på tingene i et halvt minutt. Deretter dekker du tingene med håndkleet igjen og bærer brettet ut. Barna må ikke snakke sammen. Så er det om å gjøre å huske flest mulige av tingene som var på brettet. For større barn kan man for eksempel sette opp en liten premie for den som husker flest ting, og man kan ha flere ting for å gjøre det vanskeligere. Fungerer godt som en lag-lek.

Gipsavstøpning av egne hender

Ord/bokstavlek
Hvor mange ord kan du finne i ordene? Del inn i lag. Laget med flest ord vinner. For eksempel: Hvor mange ord finner du i “vinterferieuke”? Vi, vin, inter, ter, er, fe, ferie, uke, vinterferie, ferieuke osv.

Trolldeig
Foto: Shutterstock/Scanpix

La leken være fri
Alexandra Robinot Bodd står bak “Kreakid” sammen med Mira Kahn. Bodd råder om å utfordre barna, fordi det er de som sitter på de mest geniale ideene.

– Sleng ut ord som “hinderløype” eller “mini-mesternes mester” og de vil komme på måter å bruke rommet på. Lag forskjellige vanskelighetsgrader eller utfordringer for alle aldri.

Hennes tips er å la ferier være mer avslappet enn hverdag, og la leken være fri – det er da barna bruker kreativiteten sin.

 

Alexandras inneaktiviteter:

Alexandra Bodd
Alexandra Bodd. Foto: privat

Trolldeig
Her må man tenke litt på alder på barna, men en vinner er alltid trolldeig, og man pleier å ha mel og salt i kjøkkenskapet. Gi dem utfordringer som å lage skilt til dodøren eller en pokal til et skirenn. Har du litt maling, setter det prikken over i-en. Eller lag figurer til et dukketeater.

les også
Prøv en av disse aktivitetene i sommer

Lag spill!
Ferier er ment for spill, og det er mye man kan lage av resirkulerte materialer. Brukte, stablede tinnbokser og en pose med erter eller makaroni man kaster på er alltid gøy. En gammel kartong kan man lage hull i og sette opp mot veggen som målskive. Klipp opp ark i kortstørrelse og lag et eget kortspill, her kan hvert barn fargelegge og tegne fem-seks kort hver og lage en «familie». Stokk alle kortene, del ut til alle spillere, så er det om å samle en familie (lag egne regler).

Leker
Tenk tilbake til barndommen og lek boksen går, har’n, gjemsel. Et lite søk på internett, og du har massevis av morsomme leker for store og små.

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

Ha show
Gi barna gamle sokker og be dem lage et dukketeater, det blir det ekstra stas med popkorn og billetter. Publikum kan for eksempel velge tema.

les også
Slik kommer du deg over dørstokkmila

Kos dere!
Gjør ferien til en positiv opplevelse for alle, ta gjerne frem litt kakao og snacks og musikk i bakgrunnen. Hvis noen av barna kjeder seg må man prøve å gi dem nye utfordringer.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .