19 filmer familien vil elske

ET
Foto: Filmweb

Å velge en film som passer for både barn og voksne er ikke alltid lett. Fire filmanmeldere gir deg sine familievennlige favoritter.

Er det duket for filmkveld med familien? Det er lettere sagt enn gjort. Ikke alle gode filmer er egnet for de mindre, og enkelte barnefilmer er i kjedeligste laget for de voksne. 

Vi har fått filmkritikrene Kjetil Lismoen, Brita Møystad Engseth, Birger Vestmo og Inger Merete Hobbelstad til å presentere sine fem familievennlige favorittfilmer gjennom tidene. 

Les også: 22 inne-aktiviteter til vinterferien

Birger Vestmos familiefavoritter

Birger Vestmo er mangeårig filmkritiker i NRK, og er særlig kjent for å ha ledet P3-programmet “Filmpolitiet” siden oppstarten i 1998. 

The Sound of Music (1965)

les også
Julepynt: Slik lager du julesvibler

Gammeldags? Kanskje. Men mine egne unger satt som tente lys da de så denne musikalen på Blu-ray for få år siden. Julie Andrews' sjarm og appell har ingen best-før-dato. Musikken er fortsatt nynnbar. Og historien om den mislykkede nonnen som blir guvernante for barna til en streng offiser, lærer dem å synge og forelsker seg i deres far, er fremdeles fengende og engasjerende. 

Flåklypa Grand Prix (1975)

Denne må bare med! Norgeshistoriens kanskje beste film er like god i dag som den var i 1975. Tempoet i historiefortellingen ville kanskje vært enda kjappere i dag, men de fargerike figurene, det urnorske miljøet og danske Bent Fabricius-Bjerres musikk holder fremdeles ekstremt høyt nivå, samtidig som det avsluttende billøpet gir like god fartsfølelse som noe annet man har fått servert på film de siste 40 årene.

Flåklypa
Flåklypa. Foto: Filmweb

E.T. – The Extra Terrestrial (1982)

Det blir emosjonelt når vennskapet mellom Elliot (Henry Thomas) og en besøkende fra verdensrommet skildres i Steven Spielbergs klassiker. Ved siden av å være et fantasifullt eventyr, handler det også om oppbrudd i en familie, og hva det gjør med de som blir igjen etter at far har dratt. Denne nydelige filmen er minst like severdig i dag som for 36 år siden. 

Les også: 10 snacks du kan gi barna

Løvenes konge (1994)

Flere Disney-filmer kunne vært nevnt her. "Løvenes konge" trekkes frem fordi den i tillegg til å være et morsomt og fartsfylt eventyr, også skildrer de store linjene i forholdet mellom foreldre og barn. "Slekt skal følge slekters gang", som det heter i en kjent salme. Den tar for seg tematikk som sorg, savn og kjærlighet på en måte som vekker de riktig store følelsene i publikum.

Løvenes konge
Løvenes konge. Foto: Filmweb

Paddington 2 (2017)

Dette er en relativt ny film, men ligger an til å bli en av de helt store familiefilmklassikerne. Det kan hende at den føles ekstra velkommen i en kaotisk og usikker samtid. Den er nemlig en effektiv motsats til alt som er trist, leit og vanskelig. Man kan rett og slett risikere å få tilbake troen på det gode i menneskeheten ved å se denne filmen. Her får man både actionfylt moro, hyggelig humor og figurer som vinner frem ved å være snille og gode. Jeg elsker det!

Paddington 2
Paddington 2. Foto: Filmweb

Inger Merete Hobbelstads familiefavoritter

les også
Uventet comeback for familiespillene

Hobbelstad er mangeårig kulturjournalist og kommentator i Dagbladet. Hun har utmerket seg som anmelder, og i 2012 vant hun Hestenesprisen for sine “innsiktsfulle anmeldelser og kommentarer preget av godt begrunnede vurderinger og med stor integritet”. 

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

"E.T." (1982)

Steven Spielbergs store klassiker om romvesenet og menneskebarnet som blir venner. Adskillelse og gjenforening, nærhet og savn er temaer Spielberg alltid har turnert med bravur, og du har et hjerte av granitt hvis du ikke gråter på slutten. 

ET
E.T. Foto: Filmweb

"Chihiro og heksene" ("Spirited Away") (2001)

les også
Slik motiverer du barna til å gå på tur

En av de virkelige klassikerne fra japanske Studio Ghibli forteller om den lille jenta Chihiro som havner i et magisk og farlig land, og skaper en følelse av at det faktisk er slik det må være å bli transportert til en ukjent verden - skummelt og uforutsigbart, men også eventyrlig. Men merk: Skummel!

Chihiro og heksene
Chihiro og heksene. Foto: Filmweb

"Trillingene fra Belleville" (2003)

Jeg klarer ikke å motstå å legge ved denne franske galskapen, som ikke ligner på noe annet enn seg selv, og skaper en helt særegen verden med utgangspunkt i Tour de France og kontinental mellomkrigstid. 

"Tornerose" (1959)

les også
10 gratis leker på tur

Det kan vel hende at moderne Disney-klassikere som "The Lion King" og "Aladdin" er mer gjennomførte, men "Tornerose" er gjennomgående undervurdert; en særegen og stemningsfull tegnefilm med middelalderske spisse vinkler og himmelsk musikk. Bør sees.

Les også: Uventet comeback for familiespillene

"Toy Story 3" (2010)

Alle "Toy Story"-filmene er ekstremt gode, men utrolig nok klarer Pixar å gjøre dem mer gripende jo lenger ut i serien de kommer. "Toy Story 3" setter punktum for serien med uventet følelsesmessig resonans. 

Toy Story 3
Toy Story 3. Foto: Filmweb

Kjetil Lismoens familiefavoritter

Kjetil Lismoen er journalist og filmkritiker. Han skriver filmanmeldelser i Aftenposten og er redaktør for film og TV-magasinet Rushprint. 

Coco (2017)

Pixar nyeste kinofilm som har alle de kvalitene vi har lært oss å forvente av en Pixar-film: Et rikt rollegalleri, en oppfinnsom historie og en grunnleggende empatisk innstilling til verden.

Coco
Coco. Foto: Filmweb

Trollmannen fra Oz (1939)

En tidløs klassiker som bare har vokst i status siden den hadde premiere i 1939.

Matilda (1996)

Fortsatt den beste filmatiseringen av Road Dahls univers.

Les også: Sunne sjokolademuffins

Wall-E (2008)

En litt dystopisk framtidsvisjon som likevel er oppløftende nok til at hele familien tåler å se den.

Wall-E
Wall-E. Foto: Filmweb

Prinsesse Mononoke (1997)

En sterk japansk animasjonsfilm om naturens sårbarhet som gjør både voksne og barn litt klokere.

Brita Møystad Engseths familiefavoritter

Brita Møystad Engseth er programleder og filmkritiker. Hun har blant annet ledet programmet “Filmredaksjonen” på NRK, og Dagsavisens kultur- og featureavdeling. 

Parenthood (1989)

les også
Apper og spill som bidrar til læring

Storfamilien med Steve Martin i spissen takler små og store problemer - fra barneoppdragelse til tenåringsopprør og samliv (eller mangel på sådan). Et fantastisk ensemble gjør hele fortelling troverdig, rørende, morsom og gjenkjennelig. Praktfull!

National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Chevy Chases desperate forsøk på å lage den perfekte julen er jo en klassiker.
Katastrofe følger katastrofe, og John Hughes’ manus er kvikt og vittig. Selv om Chase er den sentrale skikkelsen, er det Beverly D’Angelo som hans tålmodige kone som stille stjeler showet. Hennes timing er enestående (legg merke til kalkunmiddagen). Jeg har sett den utallige ganger og ler på de samme stedene fremdeles. Jul for hele familien!

Les også: Spill-uttrykkene alle foreldre må kunne

Adventures in Babysitting (1987)

les også
Slik lærer du barna å elske bøker

Elisabeth Shue, prektig og fornuftig, skal sitte barnevakt for naboungene da bestevenninnen ringer fra togstasjonen og trenger hjelp da hun har forsøkt å rømme hjemmefra. Elisabeth stabler alle ungene i bilen og regner med en problemfri tur, men det tar ikke lang tid før de jages av mafiaen, og må finne på de villeste ting for å komme unna. Den er actionfylt og enormt morsom - særlig når de havner på en svart bluesklubb og ikke slipper ut igjen før de har sunget blues. Fabelaktig underholdende for store og små.

The Goonies (1985)

Med manus av Steven Spielberg er dette en virkelig godbit. Goonies er navnet på en vennegjeng hvis uskyldige barndom brått blir dramatisk når de må finne en skatt for å redde huset til en av ungenes foreldre. Men en forbryterfamilie er også på jakt etter skatten, og goonies må utsette seg for fare for å finne skatten først. Actionfylt, morsom og favoritten til gutta i The Big Bang Theory. Det sier alt.

The Goonies
The Goonies. Foto: Scanpix

Poltergeist (1982)

les også
Advent 2017: - Derfor velger vi bort gavekalender

Igjen manus av Spielberg, som også produserte. Ikke nødvendigvis for de yngste, men tenåringene vil elske fortellingen om familien Freeling som plutselig oppdager at huset deres er en spøkelsessentral da yngstedatteren brått forsvinner inn i TV-en. Den er skummel, selv i dag, men også full av spielbergsk humor, mørk og vittig. En absolutt klassiker, og effektene holder seg ennå.

Les også: Derfor liker barn å bli skremt

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .