10 fjellturer som passer for barn

Fjellturer for barn
Foto: Frank Haughom/DNT

Har du lyst å ta med barna på fjelltur? Disse turene passer for små og store fjellvandrere.

Hvis familien ikke har vært så mye på fjellet før, anbefaler Turistforeningen at man bor fast på én hytte, gjerne betjent, og så gå dagsturer derfra. Hvilke fjellturer som passer for hvilke barn, kommer helt an på barnet. En motivert og turvant 6-åring kan ofte gå lengre enn en umotivert og uerfaren 12-åring, sier DNT.

Disse turene passer for barnefamilier:

BERGSDALEN

3 dager

les også
Ta med barna på topptur

Fra Li til Høgabu kommer du fort i åpent landskap og får fin utsikt utover Bergsdalen og nordover i retning Stølsheimen. Høgabu ligger fint plassert på sørsiden av Gråfjellet og har velfylt proviantlager. Videre til Gullhorgabu har man fin utsikt mot Samnanger/Kvitingen. Siste etappe går på godt merket sti fra hytta nordøstover mot Høgdi. Ved Høgdi ca. to kilometer fra hytten er minnesteinen om gullskatten i Gullhorgatjørni.

Rute: Lid – Høgabu - Gullhorgabu - Småbrekke

Reise: Parker bilen ved gården Li.

Smarte tips: Slik motiverer du barna til å gå tur

 

SUNNFJORD

2 dager

Det fins et utall DNT-hytter som ligger et par timers tur fra vei og som passer for en helgetur for barnefamilien. Som Nipebu i Sunnfjord, mye brukt av Barnas Turlag i Indre Sunnfjord Turlag. Hytta ligger idyllisk til ved det fiskerike Langevatnet på 500 moh. Hytta har sju sengeplasser pluss sovesofa, samt hems med plass til fire eller fem. På Nipebu er det både kanoer, robåter og redningsvester til utlån.

Rute: Markavatnet–Nipebu tur/retur

Reise: Følg fv. 609 til skilt mot Skjærlia, parker ved Markavatnet.

Aktiviteter på turen: 10 morsomme leker

 

RYFYLKEHEIANE

Kombinert sykkel og fottur 2 – 3 dager

les også
Alternativ julekalender: – Barna får en helt annen gledesfølelse

Bilen parkeres på Ådneram øverst i Sirdal. Videre med sykkelen 7 km langs anleggsvei i retning Svartevassdammen. Fra Elsvatnet følges de røde T-ene mot den store nye Taumevatnhytta. Dagen etter kan turen gå videre til Heiberghytta Storevatn. Gode fiskemuligheter under turen.

Rute: Ådneram - Taumevatn - Storevatn

Reise: Bil/buss fra Stavanger til Ådneram.

Gullhorgabu
TURTIPS: Gullhorgabu. Foto: André Marton Pedersen/DNT

HARDANGERVIDDA

3 – 4 dager

les også
Trygg Trafikk vil ha påbud om hjelm for barn på elsparkesykkel

En lett tur på Vidda med korte dagsmarsjer og overnatting på betjente turisthytter. Turen går fra Haugastøl til Krækkja og videre til Heinseter og Tuva. Turistforeningen anbefaler å ta ruta mot Stigstuv/Halne og bruke båten over Halnefjorden. Turen avsluttes ned til Ustaoset eller den kan forlenges ved å gå videre til Hakkesetstølen og ev. ned til Geilo.

Rute: Haugastøl – Krækkja – Heinseter - Tuva

Reise: Tog/buss til Haugastøl, retur fra Tuva (bilvei, buss 3 dager i uka) eller Ustaoset (tog).

 

LANGSUA

3 - 4 dager

les også
Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

Mellom Valdres og Gudbrandsdalen ligger Langsua, med frodig flora, furumoer, bjørkelier, steinflyer, vidt utsyn og duvende topper. Her kan barna gå i sitt eget tempo mellom hyttene, kanskje fiske litt i en bekk og oppdage gleden ved å bestemme menyen på de selvbetjente hyttene. Terrenget er rolig, lettgått og enkelt å ferdes i, med slake stier uten de bratteste motbakkene og passer godt til unge fjellvandrere. 

Rute: Storhøliseter – Storkvelvbu – Skriurusten – Storhøliseter

Reise: Bil til Storhøliseter

 

SKRIM 

2 – 3 dager

Denne helgeturen går i et snilt terreng, ispedd en spennende topptur til fjellet Styggmann. Skrim er et av de mest bynære fjellområdene på Østlandet, med kun et par timers kjøring fra Oslo og enda kortere fra Vestfold-byene.

Om været har hindret tur til Styggmann på lørdag, rekker dere fint turen oppom fjellet søndag. Turen tilbake går en litt annen vei enn dagen før, slik at det blir en rundtur.

Rute: Vesle Stølevann–Ivarsbu–Sørmyrseter–Vesle Stølevann

Reise: Kjør til parkering ved Vesle Stølevann

Rondane
TURTIPS: Rondane. Foto: Shutterstock/Scanpix

RONDANE

3 - 4 dager

les også
Julepynt: Slik lager du kongletre

Et av de klassiske fjellområdene i Norge er Rondane, med karakteristiske fjell og godt merkede stier. Hit valfarter turfolk fra hele verden, og det er ikke rart. Lite kan måle seg med den storslåtte, ville naturen her. En barnevennlig tur med fullt overkommelige etapper. Etappe 1 er forholdvis enkel, dere kan enten ta inn på Smuksjøseter etter en time eller to på vandring, eller fortsette videre samme dag. La lyst og vær avgjøre.

Turen østover går til Rondvassbu som ligger midt blant de mektige Rondane. Turen fortsetter til Bjørnhollia, gjennom den trivelige og lettgåtte Illmanndalen.

Rute: Høvringen–Smuksjøseter–Rondvassbu–Bjørnhollia–Straumbu

Reise: Tog til Otta, buss til Høvringen. Retur: Buss fra Straumbu til Ringebu

Niste på turen? Se vår store test av matbokser

 

FEMUNDSMARKA

For større barn - 4 – 5 dager

les også
Slik gjør du sykkelen vårklar

Fra Langen sørøst for Røros, går turen på barnevennlige stier mot Ljøsnåvollen, en gammel seteridyll. På vei videre til Røvollen passeres Muggsjøen med kritthvite sandstrender med muligheter for et svalende bad. Svukuriset er en vakker gammel fjellgård som drives som betjent turisthytte. Herfra tre timers tur til Elgå. Turen kan kortes inn ved å ta båt deler av strekningen.

Rute: Langen - Ljøsnåvollen – Røvollen – Svukuriset – Elgå

Reise: Bil eller tog/buss til Langen/Synnervika og Elgå.

 

TROLLHEIMEN

3 dager

les også
Feil sykkelhjelm til barn kan være livsfarlig

Korte dagsetapper mellom eventyrhytter i et terreng som byr på alt fra fantastiske fiskevann, båttur langs flotte fjell til gamle setervoller med ku- og sauebjeller. Når man kommer til Gjevilvasshytta har man også anledning til å ta en ”sydentur” i høyfjellet på den meget populære sandstranda Raudøra nedenfor hytta.

Rute: Gjevilvasshytta – Vassendsetra - Bårdsgarden

Reise: Med tog til Oppdal. Taxi fram til Osen eller Gjevilvasshytta, eller med bil.

Tur med barn
Foto: Shutterstock/Scanpix

TROMSØ

3 dager

Tromsøværingene har et hav av turmuligheter rett utenfor stuedøra, og rett ved byen har Troms Turlag et flott hyttenett som passer fint, også for tilreisende barnefamilier.

les også
Backpacking: Barn ingen hindring

En mulighet er å starte fra Tønsvik like nord for Tromsdalen. Herfra går det en koselig kjerrevei innover i bjørkeskogen, før stien tar av i retning Nonsbu, en av turlagets ubetjente hytter på fastlandet. Stien går oppover mellom slanke løvtrær før høyfjellet åpenbarer seg med utsikt til topper og tinder.

Rute: Tønsvik–Nonsbu–Blåkollkoia–Movik

Reise: Buss til Tønsvik. Retur: Buss fra Movik

(Kilde: Turistforeningen)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .