10 enkle ting familien kan gjøre sammen for å redde verden i høst

Miljøagentene
Foto: Siri Gilbert/Miljøagentene

Slik går dere fra å være familien Dårlig-samvittighet til å bli familien Passe-grønn – og førstkommende lørdag kan være dagen det hele starter.

1. Rydd en strand, en elv eller i skogen for plast og annet søppel lørdag 16. september
– Hvis vi ikke gjør noe med problemet vil det være mer plast enn fisk i havene i 2050, og per i dag er strandrydding det beste tiltaket for å fjerne plast på avveie, sier Hanna Hågensen Aasen. Hun er kommunikasjonsagent i Miljøagentene, barnas miljøvernorganisasjon i Norge.

Ut på tur? 10 morsomme aktiviteter

les også
Tom Egelands tunnelfobi inspirerte til ny bok

Den 16. september er nemlig den internasjonale strandryddedagen, der barn og voksne over hele landet – og verden – legger ned en innsats for mindre forsøpling.

Strandrydding
Foto: Shutterstock/Scanpix

­– Ta med dere barna, og inviterer gjerne noen venner med. Å fjerne søppel er et utrolig viktig bidrag til en renere natur, sier Aasen.

Her kan du finne eller opprette en ryddeaksjon der du bor.

2. Reis miljøvennlig ved å ta beina fatt, sykle eller reise kollektivt
Det er sunt, miljøvennlig og morsomt å starte dagen med å oppleve skoleveien og alt den har å by på. Ekstra hyggelig og variert kan det være om flere foreldre går sammen og følger barna noen dager hver.

– I Norge er veitrafikken en av de største kildene til utslipp av karbondioksid. Dersom flere av oss tar tog, trikk, buss, t-bane, går eller sykler til jobb, barnehage og skole, reduserer vi utslippene, sier kommunikasjonsagenten.

3. Ikke kast mat – lag en ukesmeny sammen!
For å unngå å kjøpe for mye mat som ikke vil bli spist før den blir gammel kan det være lurt å sette opp en ukesmeny og storhandle en gang i uka. Dette kan hele familien samarbeide om. Kanskje kan alle få velge en favorittrett til listen?

les også
Apper og spill som bidrar til læring

– At maten har gått ut på «best før»-datoen betyr ikke at den må kastes. Dette er bare en veiledende dato, og ofte er maten like god selv om den har stått over tiden. Det viktigste er å bruke sansene. Hvordan lukter maten? Ser den fortsatt ut som den skal? Smaker den normalt? I så fall er det ingen grunn til å kaste den, konstaterer Aasen, som benytter anledningen til å minne om bruke handlenett, som kan brukes om og om igjen, fremfor plastposer.

Også Anja Bakken Riise er opptatt av miljøeffekten ved å kaste mindre mat. Hun er leder for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH), som derfor har satt sammen ni mattvettregler som skal hjelpe oss på veien til mindre matkasting. Men hun er dessuten opptatt av én ting til når det gjelder mat og miljøvern:  

4. Spis mindre kjøtt

les også
10 gratis leker på tur

– Det er sunt for familien og like sunt for miljøet. Begynn i det små med å innføre en kjøttfri middag i uken, og gå sammen om å lære dere å lage noen gode vegetarretter. Gir det mersmak, kan dere prøve å ha hverdagsmåltider kjøttfrie, og heller spise kjøtt til fest og i helger, foreslår Anja Bakken Riise.

Trenger du inspirasjon? Fem gode vegetaroppskrifter.

5. Gå på loppemarked sammen i høst
Der kan dere både gi bort eller selge brukbare ting dere selv ikke bruker lenger eller vil kvitte dere med, og finne nye skatter som dere har bruk for.

les også
Gavekalender på 1-2-3

– Husk: Det meste kan kjøpes brukt uten å tilføre miljøet nye belastninger. Og har du ting som har gått i stykker, ha i bakhodet at det meste kan gjenvinnes, og det er også verdt å sjekke om det er mulig å kjøpe reservedeler som gir ødelagte ting nytt liv, understreker Aasen.

6. Resirkuler gamle klær og tekstiler
Rydd skapet, skuffen og boden, og finn fram det ubrukte, feilkjøpte, krympede, det slitte og det ødelagte. Lever inn det som er brukbart til organisasjoner som tar imot dette, eller gi dem til et loppemarked.

– På den måten får andre glede av de klærne som ikke lenger passer deg, og fabrikkene slipper å produsere enda mer tøy. Klær og andre tekstiler som er ødelagt eller slitte bør også resirkuleres. En del klesbutikker tar imot slike, sier Hanne Hågensen Aasen.

Klær resirkulering
Foto: Shutterstock/Scanpix

Anja Bakken Riise i Framtiden i våre Hender mener at mange ikke er klar over hvor stort klimaavtrykket fra klesproduksjon faktisk er, og understreker viktigheten av at vi begrenser forbruket vårt.

les også
Grøsser ble årets barnebok

– Reparer klær og sko som enkelt lar seg fikse, bytt klær med andre, la klær gå i arv, kjøp brukt – og stikk innom gjenglemt-kurven i skole og barnehage og plukk med deg klær dere har mistet, sier Riise, som også vil oppfordre hele familien til være oppmerksomme på energibruk, for eksempel i forbindelse med klesvask.

– Vurder om klærne kan brukes en dag til før de vaskes, la barna delta i vurderingen. Og når dere vasker tøy, husk å fylle opp maskinen.

I Oslo kan du delta på Tekstilaksjonen denne helgen, en aksjon over to dager som skal inspirere til gjenbruk og gjenvinning av klær og tøy.

les også
Slik motiverer du barna til å gå på tur

7. Miljøvennlig høstferie: Ta i bruk naturen!
Du trenger ikke reise langt for å skape morsomme opplevelser og minner sammen i høst. Dropp den miljøskadelige flyturen, bli heller bedre kjent med nærområdene deres, foreslår Miljøagentenes talskvinne.

– Det er viktig å ta seg tid til å nyte og bli glad i naturen. Ta med hele familien på sopptur, bærtur, fisketur eller telttur, og utforsk alt det spennende som er å finne i skogen, på fjellet, ved sjøen eller ved havet, foreslår Aasen, og oppfordrer til for eksempel sporjakt, lage bålbananer eller trollepler

Slik motiverer du barna til å gå tur: Gjør turen til en lek

8. Si nei til uønsket reklame
Det går med ekstremt mye papir til den uadresserte reklamen som dumper ned i postkassen deres. Det er det enkelt å gjøre noe med.

les også
– Langt igjen til mål

– Sett opp et «Nei til uadressert reklame»-merke på postkassen, så slipper du å få reklame du ikke har bedt om. Dersom du er redd for å gå glipp av gode tilbud, er det mulig å lese tilbudsaviser på nettet, oppfordrer Aasen.

9. Bygg familiens egen kompostbinge i høst
Å kompostere selv er et fint alternativ både på hytta og for husstander der det ennå ikke finnes noe gjenvinningsopplegg for matsøppel og annet organisk avfall.

– Det er ikke så vanskelig å få til som du kanskje tror, og kan faktisk være ganske gøy, sier Anja Bakken Riise i FIVH.

Slik bygger du din egen kompostbinge.

les også
Julepynt: Slik lager du juletrær av mose

10. Gi gavekort på opplevelser og tjenester i stedet for ting
Det er jul før vi vet ordet av det, og både barnebursdager og voksenbursdager kommer tettere enn regnskurer i oktober. Det betyr gaver. Masse gaver. Som igjen gjerne betyr at vi kjøper en haug med ting som mottakeren kanskje hverken trenger eller ønsker seg – i tillegg til at unødig forbruk ofte har negative konsekvenser for miljøet.

– Her kan du slå to fluer i én smekk ved å gi gavekort på opplevelser eller vennetjenester – eller begge deler, foreslår Anja Bakken Riise.

For å hjelpe deg på vei har Framtiden i våre hender laget en gavekortgenerator som du kan fylle ut og printe ut, så du også har noe fysisk å overrekke om du vil gi gaver av denne typen. I tillegg har miljøorganisasjonen laget en uhøytidelig liste på 243 tips til gaver som ikke er ting - selv om noen av dem strengt tatt er det.

les også
Backpacking: Barn ingen hindring

En tipsliste som inspirerer Framtiden i våre hender-lederen til å legge til et siste, frimodig råd:

– Et gavetips nummer 244 – som i hvert fall ikke er en ting – kan jo være å gi bort et medlemskap i en miljøorganisasjon.

 

 

 


 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .